Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 26

Neįtikėtinas istorinis radinys – 500 metų senumo Melno sutarties sienos ženklai

Pajūrio regioninis parkas praneša, kad netikėtai rasti Melno sutarties (1422 metai) sienos stulpeliai.
Istoriniai stulpeliai grąžinti į vietą
Istoriniai stulpeliai grąžinti į vietą / Pajūrio regioninio parko nuotr.

Kolega iš Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato grupės Algis Butleris miške netikėtai rado kryžiumi pažymėtą stulpelį. Patyrinėjęs iš viso rado 9 tokius stulpelius.

„Pasirodo, tai Melno sutarties (1422 metai) sienos stulpeliai. Griovys, žymintis Didžiosios ir Mažosios Lietuvos ribą atsiradusią dar LDK ir Ordino priešpriešos metu, taip pat išlikęs ir pastebimas, išlikę ir kapčiai. 500 metų!“, – rašoma Pajūrio regioninio parko paskyroje „Facebook“.

Pajūrio regioninio parko nuotr./Melno sutarties sienos stulpeliai.
Pajūrio regioninio parko nuotr./Melno sutarties sienos stulpeliai.

„Stulpai, ko gero, išlikę iš įvairių laikotarpių sienos atnaujinimo darbų, bet kažkada sienai netekus savo reikšmės, po Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos, gyventojo buvo panaudoti lauko rūsio statybai. Po sovietų okupacijos iš pasienio buvo iškelti ir gyventojai. Stulpai liko palaidoti rūsyje. Ir neseniai, vykdant medienos išvežimo darbus, vienas stulpelis buvo atvertas, o Algio Butlerio akis jį pastebėjo. Tuomet buvo atkasti visi 9 stulpeliai“, – rašo Pajūrio regioninis parkas.

Pirmadienį, suderinus su Kultūros paveldo departamentu, visi stulpeliai Prūsgiryje grįžo į savo paskirties vietą – sieną žymintį griovį, į jame išlikusius autentiškus kapčius.

Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija organizavo darbuotojų talką ir akmeniniai stulpeliai buvo įkasti į išlikusius kapčius, o procesas dokumentuotas ir perduotas Kultūros paveldo departamentui. Įdomiausia, kad kasant vieną stulpelį, buvo atrastas giliau esantis autentiškas senas. Teko ieškoti kito kapčiaus.

Pajūrio regioninio parko nuotr./Melno sutarties sienos stulpeliai.
Pajūrio regioninio parko nuotr./Melno sutarties sienos stulpeliai.

Melno sutarties siena yra viena ilgiausiai išlikusių nekitusių valstybinių sienų Europoje.

Melno taikos sutartį 1422 metų rugsėjo 27 d. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir Lenkija sudarė su Kryžiuočių ordinu. Šia sutartimi Ordinas atsisakė bet kokių teisių į Užnemunę (Sūduvą) ir Žemaitiją, taip buvo baigti karai su Ordinu ir nustatytos aiškios sienos tarp LDK ir Ordino valdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius