Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 23

Neįtikėtinos 2013 metų citatos: išrinkite geriausią

15min.lt tęsia 2013 m. įvykių ir tendencijų, sulaukusių didžiausio skaitytojų dėmesio, apžvalgą. Šįkart siūlome prisiminti sparnuotomis tapusias frazes. Politikų šnekos šiemet ne tik piktino, bet ir juokino. Išrinktieji kalbėjo apie gailestingumą, dalijosi savo fizikos, religijos ir žiniomis, kūrė naujas diagnozes ir dalijosi receptais nuo senų ligų.
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min.lt siūlo savo skaitytojams nuspręsti, kuri frazė verta metų geriausiosios titulo. Balsuokite apklausoje po tekstu!

Dėl nuolatinio persigalvojimo šiemet ne kartą per dantį trauktas Lietuvos socialdemokratų pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius rugpjūtį kalbėdamas apie internete paviešintus Lietuvos ambasadorių pokalbius tiesiai šviesiai pareiškė: „Nemaišykit rytinių ir vakarinių pasisakymų“.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius

Be to, premjeras pavasarį juokingai išsisukinėjo nuo konservatorių klausimų apie tuomet ūkio ministrės pareigas ėjusios socialdemokratės Birutės Vėsaitės kompetenciją. Konservatoriaus Pauliaus Saudargo paklaustas, kur slėps B.Vėsaitę, kai Lietuva pirmininkaus Europos Tarybai, A.Butkevičius sutriko. „Ji ir šiuo metu yra Kazachstane“, – atsakė premjeras.

A.Butkevičius, gindamasis nuo opozicijos kritikos, vis siūlė jos atatovams nesinervinti. Be to, kartą opozicijos lyderiui jis pasiūlė ir vaistą nuo visų ligų.

„Nesinervinkite. Jei jau ką nors skauda, tai aš kviesčiau pailsėti, bet nereikia kaltinti kitų“, – sakė A.Butkevičius.

Apie ligas šiemet kalbėjo ir kiti politikai. Štai „Drąsos kelio“ atstovas Seimo narys Jonas Varkala net išrado naują diagnozę. Paklaustas, kodėl jo partijos kolegė Neringa Venckienė nedalyvauja posėdyje, kuriame Seimas sprendžia jos teisinio imuniteto naikinimo klausimą, jis pareiškė: "Nežinau, kuo serga. Valstybės apgultimi. Okupacija šita“.

Ne viską žinantis šiemet rado progą prisipažinti net Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Gediminas Grina. Seime iškviestas pasiaiškinti, kaip jo vadovaujamos institucijos slapta informacja atsidūrė žiniasklaidoje, jis tikino: „Aš taip pat gavau septynis klausimus iš grupės Seimo narių, į kuriuos galėčiau atsakyti taip. Pagal pirmą klausimą galėčiau pasakyti tiek, kiek yra spaudoje. Nieko negalėčiau daugiau komentuoti. Apie antrą klausimą nieko nežinau, apie trečią – nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas ir septintas klausimas – irgi nieko nežinau, plius yra ikiteisminio tyrimo medžiaga. Deja, galiu tik tiek atsakyti“.

Savo ruožtu Darbo partijos atstovai mieliau kalbėjo apie aukštesnes materijas. Štai „darbiečių“ kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas, bandantis sugrįžti į didžiąją politiką, suabejojo ar tuomet, kai prisikėlė Kristus, vyko kokie nors rinkimai. 15min.lt konferencijoje paklaustas, ar prezidento rinkimai yra vieta prisikėlimams, A.Paulauskas atsakė taip: „Kristus irgi prisikėlė, nežinau, ar buvo tada kokie rinkimai, ar ne“.

Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas

Išmanymą religijos temomis demonstravo ir Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Paaiškinęs, kad ši Vyriausybė, kurioje dirba ir patys „darbiečiai“, yra silpniausia kokią jis kada nors yra matęs, V.Uspaskichas dar pridūrė, kad premjeras „A.Butkevičius kol kas — ne Dievas”.

Savikritikos šiemet V.Uspaskichas gailėjo tik sau ir savo kolegoms. Jis teigė, kad „Lietuva laikosi ant tokių žmonių kaip aš“, o Seimo vicepirmininką V.Gapšį vadino būsima žvaigžde. „Tai bus Seimo pirmininkas – žvaigždė visoje Europos Sąjungoje“, – pasisakė V.Uspaskichas. Po šios V.Uspaskicho prognozės V.Gapšys iš Seimo pirmojo vicepirmininko krėslo nusileido į Darbo partijos frakcijos seniūno kėdutę.

Tuo tarpu Seimo pirmininke tapusią Loretą Graužinienę Darbo partijos garbės pirmininkas lygino su visomis savo moterimis.

„Loreta yra iš tų moterų, kur, na, pas mane niekad tokių bendrai kaip moterų nėra, pas mane daugiau yra tai, kad žiūrima kaip į specialistę, į ištikimą partijos narę, kaip į draugę, bendražygę, bendramintę“, – kalbėjo jis.

Be to, jis tikino. kad net ir išgirdęs dar griežtesnį nei pirmosios instancijos teismo sprendimą Darbo partijos byloje iš Lietuvos nebėgsiąs. „Man nėra kur bėgti. Žemė apvali, kur bėgsi, vis tiek ten pat atsidursi“, – vasarą išminties perlus barstė V.Uspaskichas.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Loreta Graužinienė
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Loreta Graužinienė

Tuo tarpu Darbo partijos pirmininkė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė šiemet daug kalbėjo apie vyrų ir moterų santykius.

Kalbėdama apie tai, kodėl vėluoja teikti V.Uspaskicho neliečiamybės klausimą Seimui L.Graužinienė pareiškė: „Man visų vyrų gaila. Aš nesureikšminčiau to, kad jų reikia kartais pagailėti, bet tas gailestis yra įvairiapusis“.

Prieš tai pati prisistydama Seime gyrėsi esanti moteriškai paslaptinga. „Kandidatuodama į svarbiausią postą valstybėje, manau, kad turiu atskleisti ir savo vidinį pasaulį, kurio kasdien gal nepastebite: esu išdidi, bet ne arogantiška, ori, bet ne onorava, kaip sako aukštaičiai, esu šeimos žmogus, mylinti ir mylima, kartais – moteriškai paslaptinga“, – tuomet kalbėjo L.Graužinienė.

Vienintelė šiemet posto netekusi buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė taip pat mėgo linksminti Lietuvą savo pasisakymais. Bene labiausiai įsmintinas jos lapsus linguae apie savo darbą, kai ministrė suklydo įvardydama, kokiai gi ministerijai ji vadovauja: „Kol kas aš parašiau, kad prašau paliaubų ir leiskite nors šiek tiek apšilti man kojas Energetikos ministerijoje.“

Liežuvis pynėsi ir kitiems ministrams. Štai socialinių reikalų ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė komenduodama Loretos Graužinienės abejones jos darbo kokybe pareiškė, kad „konstruktyvi kritika vienu ar kitu klausimu duoda švieslentę dirbti toliau“.
Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis Seime iš tribūnos pareiškė  siūlantis „šitą sistemą gerinti į gerąją pusę“.  

Pasisakymais šiemet sublizgėjo ir sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Barų kūrimąsi ministerijos apylinkėse jis lygino su degtinės gėrimu bažnyčioje. Kitą kartą susipynus liežuviui ministras pasakė, kad "nuo rūkymo sutrumpėja prasta gyvenimo kokybė". Be to, aiškindamasis dėl korupcijos sveikatos sektoriuje jis pareiškė, kad „dovana – tai ne kyšis“.

Plačiai pasklido Seimo nario „tvarkiečio“ Petro Gražulio išrėkta frazė „Už Lietuvą, vyrai“, kai šį homoseksualų eitynėse tramdė policijos pareigūnai.

Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė

Tuo tarpu prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėdama apie šias eitynes pareiškė, kad ji niekada nedalyvauja jokiose eitynėse. „Iki šiol nedalyvavau ir nesiruošiu dalyvauti. Niekada nesu sveikinusi jokių eitynių“, – sakė šalies vadovė.

Prezidentė, pavasarį Seime skaitydama metinį pranešimą paleido dvi sparnuotas frazes. „Po ilgo pasirengimo dirbti jau pats laikas pradėti dirbti“, – šalies vadovė nurodė Vyriausybei. O kalbėdama apie korupciją sveikatos sektoriuje šalies vadovė pareiškė, kad „šalyje vis dar galima nusipirkti infarktą“.

Šmaikšti D.Grybauskaitė buvo ir kalbėdama su užsienio žiniasklaida. „Deutsche Welle“ ji sakė turinti „alergiją partijoms“, o vertindama savo galimybes vadovauti Europos Komisijai pasisakė apie savo ateities planus. „Esu tokio amžiaus, kad nebeplanuoju karjeros, neturiu ambicijų“, –  tuomet sakė 57 metų politikė.

Andriaus Tapino pasisakymas apie Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininko socialdemokrato Broniaus Bradausko požiūrį į žydus: „Nemaniau, kad dėl durniausio Seimo nario titulo gali užvirti tokia rimta kova“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius