-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 27

Nelegalius atrakcionus šalins teismo keliu

Smiltynėje prieš beveik trejetą savaičių be leidimo pradėti montuoti atrakcionai vakar vis dar stovėjo garbingoje vietoje – priešais keltų stotelę. Juos „išgyvendinti“ ketinama su teisėsaugos pagalba.
Jau įspėti, kad atrakcionus stato nelegaliai, verslininkai ėmė montuoti siaubo kambarį.
Jau įspėti, kad atrakcionus stato nelegaliai, verslininkai ėmė montuoti siaubo kambarį. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Per teismą – greičiau

Užpraeitą savaitę Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos atstovai lankėsi Smiltynėje esančiame sklype, kurį atrakcionų statytojai nuomojasi iš savivaldybės, ir įteikė jiems įspėjimą, raginantį demontuoti statinius iki pirmadienio, birželio 20-osios. Įspėjimų verslininkai nepaisė ir atrakcionų dalis laikė iki savaitės pabaigos. Negana to, jie ėmėsi montuoti „Siaubo kambarį“, tačiau daugiau plėstis nesiryžo.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovo Tomo Tukačiauskio, atrakcionų statybai verslininkai privalėjo gauti direkcijos leidimą, o kadangi jo neturėjo, teks statinius demontuoti savo lėšomis. Atrakcionų statytojai ir toliau nepaisė raginimų, tad direkcija nusprendė eiti greitesniu keliu ir teisiškai priversti verslininkus palikti Smiltynę. „Atrakcionai Smiltynėje prilyginti statyboms, o joms reikalingas leidimas ir iš miesto savivaldybės, kadangi šie statiniai jau peržengė nuomojamo sklypo ribas ir pateko į Klaipėdos savivaldybės administruojamą zoną“, – sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos teisininkas Martinas Duobinis. Pasak jo, kadangi išprašyti pažeidėjų taikiais keliais gerokai užtruktų, artimiausiu metu bus kreiptasi į teismą.

Nekontroliuojamas turizmas

Nerimą dėl žalos Kuršių nerijai išreiškė ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Gintarė Tamašauskaitė. „Nors tai nėra mūsų tiesioginis klausimas pagal kompetenciją, tačiau mums rūpi, kas vyksta Lietuvoje ir Kuršių nerijoje. Teko girdėti, kad ten planuojama statyti atrakcionus. Kalbant apie Kuršių neriją, kaip UNESCO paveldo objektą, reikėtų paminėti, kad ji į pasaulio paveldo objektų sąrašą įrašyta remiantis kriterijumi, kad tai yra tam tikrai kultūrai būdingos vietovės, kuri vis labiau pažeidžiama, pavyzdys“, – kalbėjo G.Tamašauskaitė.

Pasak jos, Kuršių nerija yra kultūrinis kraštovaizdis, ne tik gamtos dalis. Jei planuojami statiniai, iškyla konstrukcijos, gali kilti grėsmė vizualizacijai – nuo Klaipėdos pusės žiūrint į Kuršių neriją atsiranda vizualinė tarša. „Ne UNESCO saugo Kuršių neriją, saugome visi mes. Kalbant apie turizmą, pramogų kurti Smiltynėje nėra būtinybės, kadangi jau pati vietovė yra unikali“, – savo požiūrį išsakė UNESCO komisijos generalinė sekretorė.

Šią savaitę Paryžiuje prasidėjusioje 35-ojoje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijoje Lietuva paraginta imtis priemonių, kad būtų užtikrinta į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų vertybių – Vilniaus istorinio centro ir Kuršių nerijos – apsauga. Pernai gruodį Kuršių nerijoje lankęsi ekspertai įspėjo, kad nepavykus pašalinti atitinkamų grėsmių paveldo vertybės išskirtinei visuotinei vertei, objektas gali būti įtrauktas į Pavojuje esančio Pasaulio paveldo sąrašą. 

Kaip grėsmes ekspertai įvardijo tai, kad turizmas ir jo vystymas tampa nekontroliuojami, tai kenkia objekto išskirtinei visuotinei vertei. Komitetas įpareigojo Lietuvą ir Rusiją iki 2012 metų vasario 1 dienos pateikti atnaujintą Kuršių nerijos išsaugojimo būklės ataskaitą, į kurią būtų įtrauktas ir tarptautinės ekspertų misijos pateiktų rekomendacijų įgyvendinimas. Minėta ataskaita bus svarstoma 2012 metais vyksiančioje 36-ojoje Pasaulio paveldo komiteto sesijoje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius