Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

Nelegalius čeburekus pardavinėja net vaikai

Melagystės apie maistą pagal iškvietimą, apgaulingos skrajutės, turistų tykojimas už kampo – tai gudrybės, kurių pajūryje griebiasi nelegalūs prekeiviai.
Čeburekų prekeiviai paplūdimiuose – vis dar neatsiejama Palangos paplūdimių įvaizdžio dalis.
Čeburekų prekeiviai paplūdimiuose – vis dar neatsiejama Palangos įvaizdžio dalis. / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.
Temos: 2 Prekyba Vaikai

Lietuvos pajūriui niekaip nepavyksta atsikratyti čeburekų, beliašų ir keptos duonos kvapo. Be to, pastebima, kad šių nelegalių „skanėstų“ prekeiviai darosi vis įžūlesni, o jų susikurtos istorijos vis kūrybingesnės.

Nors kol kas guodžiamasi, kad vasara ką tik prasidėjo, Palangos pareigūnai jau pradėjo nelegalių prekeivių gaudybes ir šiemet jos jau vaisingos. Per kelias birželio savaites buvo surašyti 25 protokolai už prekybos viešose vietose taisyklių pažeidimus.

Užsidirbti iš poilsiautojų trokšta įvairus kontingentas, suvažiuojantis į pajūrį iš skirtingų vietų. „Aš vis stebiuosi, kaip suaugusieji į savo verslą įtraukia mažamečius“, – stebėjosi Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Arūnas Elijošius.

Vaikų įtraukimas į nelegalią prekybą jau tapęs vieša paslaptimi. Šiemet poilsiautojai „15min“ žurnalistei pasakojo paplūdimyje matę mergaitę, lakstančią tarp poilsiautojų ir klausinėjančią, ar kas pirks ledų. „Pati ji buvo be jokio krepšio, o jos klausimas skambėjo dviprasmiškai, neišsyk supratome, ar ji pati nori ledų, ar nori, kad iš jos pirktume“, – pasakojo studentė Birutė.

Tvyrant karštiems orams, kai paplūdimiuose gulinėja daugiausia poilsiautojų, į Palangos policijos komisariatą vežami nelegalūs prekeiviai, atkakę iš įvairių Lietuvos kampelių, o šiemet jau gauta žinių, kad atgijo ir jau prislopusi nelegali prekyba gintaro dirbiniais.

Apsimeta išnešiotojais

Prekyba maisto produktais paplūdimiuose, neturint tam jokių leidimų, ypač gaji Palangoje. Kaip sakė šio kurorto policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininkė Erika Kliaugienė, uždarbiu iš čeburekų ar keptos duonos susivilioja ir skuodiškiai, ir plungiškiai. „Visokių yra – ir pensininkų, ir mažamečių. Čia suvažiuoja žmonės iš visos Lietuvos“, – tikino pareigūnė.

Sučiuptų nelegalių prekeivių melo istorijoms nėra galo. Jų melagystės ir pasakojimai, kad nežino, kur ruošiamas maistas ir kas tai daro, jau nieko nebestebina.

„Pernai prekeiviai buvo įsigudrinę išleisti skrajutes apie neva išnešiojamą maistą“, – prisiminė E.Kliaugienė. Pareigūnams jie aiškino, kad tėra tik maisto pristatytojai, o juos į paplūdimį su krepšiu čeburekų išsikvietė poilsiautojai, panorę pavalgyti.

Už prekybos viešose vietose taisyklių pažeidimus skiriamos baudos siekia nuo 20 iki 100 Lt.

Visas iš nelegalų konfiskuotas maistas atitenka gyvūnų globos namams „Nuaras“.

Su gintarais – paskui turistus

Palangos pareigūnai teigė jau gavę informacijos, kad atgijo ir kelerius metus primiršta nelegali prekyba gintaru. Tačiau kol kas dėl to nesurašytas nė vienas protokolas, esą gintarą siūlančios moterys labai gudrios ir jas pagauti ne taip paprasta. 

„15min“ žurnalistė tapo liudininke, kaip į Palangos botanikos parką atvykus gausiai turistų grupei aplinkui ėmė sukiotis vyresnio amžiaus moteris. Kai turistų grupė nuo pajūrio pasisuko grįžti Birutės kalno link, moteris prie takelio jau buvo spėjusi išsidėlioti gintaro karolius ir apyrankes. Vargiai angliškai kalbanti prekeivė siūlė įsigyti karolių tiesiai nuo užtiesalo, patiesto ant smėlio.

Po ekskursijos muziejuje moteris turistų jau laukė parke prie suolelio. Tądien vienai turistų grupei jai pavyko parduoti kelis vėrinius.

Gintaro muziejaus darbuotojai „15min“ teigė taip pat girdėję, kad vėl imta prekiauti gintaru parke.

Palangos gintaro meistrų gildijos vadovė Airina Lukoševičienė prisiminė, kad anksčiau tokia prekyba buvusi gaji.

 Nepatikimas maistas

Pasak Palangos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo A.Elijošiaus, išguiti nelegalią prekybą iš pajūrio gana sudėtinga. „Tai labai sunkiai tvarkoma, nors turiu pastebėti, kad pažeidėjų mažėja. Tikriausiai dėl to, kad poilsiautojai turi daugiau alternatyvų: atsiranda vis naujų sezoninių lauko kavinių“, – sakė jis. 

Palangoje čeburekus ir pyragėlius su mėsa kepančios įstaigos yra pasirūpinusios leidimais. Per patikrinimą paaiškėdavo, kad Palangos paplūdimiuose siūlomas nelegalus maistas atvežamas iš kitų rajonų.

Kad išnešiojamas maistas nepatikimas, skelbia ir radijas paplūdimiuose. „Žmogus turi žiūrėti, ką valgo, kad vėliau nereikėtų skųstis medikams, kaip bloga pavalgius pajūryje“, – pastebėjo specialistas.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Reda Lukoševičiūtė patikino, kad nė vienam prekeiviui uostamiesčio paplūdimiuose neišduotas leidimas užsiimti išnešiojamąja prekyba.

„Leidimai išduoti tik ledų ir cukraus vatos pardavėjams, taip pat merginai, kuri prie Senosios perkėlos prekiauja rūkytomis žuvimis“, – sakė specialistė. Šiemet dėl neteisėtos prekybos maistu uostamiestyje negautas nė vienas skundas. 

Neringoje neprigijo

Pasak Neringos policijos komisariato vadovo Sigito Šveikausko, Kuršių nerijos paplūdimiuose šūksniai „Karšti čeburekai, kepta duona“ girdimi itin retai. „Pas mus tai neprigiję ir dėl to problemų neturime. Yra kavinių prie paplūdimių, ten ir galima pavalgyti“, – sakė pareigūnas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius