Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 21

Neleistinas gyventojų elgesys lemia mirtiną elektros poveikį

Liepos 19-osios vakarą Kupiškio policijos pareigūnai informavo AB LESTO apie įvykį Šimonių miestelyje, kur prie skirstomojo tinklo įrenginio buvo rastas negyvas 29 metų šio rajono gyventojas.
Elektra
Elektra / 123rf.com nuotr.

 LESTO duomenimis, šiemet tai jau penktasis atvejis, kai neleistinas elgesys su elektros tinklo įrenginiais lėmė žmogaus mirtį. Pernai tokių įvykių iš viso buvo 12, jų metu žuvo 10 asmenų. LESTO atkreipia gyventojų dėmesį, kad įspėjamųjų ženklų apie elektros srovės keliamą pavojų nepaisymas, neatsargus ir neleistinas elgesys kelia didžiulę grėsmę žmonių gyvybei bei aplinkai.

Pasak Vaclovo Poderio, LESTO darbuotojų saugos ir aplinkosaugos departamento vadovo, šiemet visus žmonių mirtimi pasibaigusius įvykius, susijusius su elektros energijos poveikiu skirstomajame tinkle, lėmė neleistinas arba tyčinis pačių žuvusiųjų elgesys.

Dviejų asmenų mirtys šių metų pradžioje Vilniuje ir Klaipėdoje įvyko dėl šių miestų gyventojų piktavališko įsilaužimo į skirstomojo tinklo įrenginius, siekiant juos išardyti ir pasisavinti spalvotųjų metalų detales.

Kovo mėnesį Raseinių gyventojo mirtį lėmė neleistinas ekskavatoriaus priartėjimas prie oro linijų vykdant tvenkinio valymo darbus.

Liepos mėnesį Radviliškio rajone prie upelio buvo rastas mirtinai traumuotas Paberžės kaimo gyventojas, bandęs savavališkai prijungti laidą prie oro linijos ir elektros srovę naudoti brakonieriavimui.

Šią savaitę Kupiškio rajono policijos paieškomas asmuo savavališkai užlipo ant skirstomojo tinklo transformatorinės, esančios Šimonių miestelyje, ir buvo mirtinai traumuotas elektros srovės.

„Šių įvykių statistika ir jų aplinkybės patvirtina, kad žmonės nepaiso elektros srovės keliamos grėsmės ir ryžtasi įsibrauti į elektros įrenginius. Didelį nerimą kelia tai, kad gyventojai nepaiso energetikos specialistų perspėjimų, įspėjamųjų ženklų, įrenginių apsaugos priemonių ir rizikuoja savo gyvybe bei aplinkinių gyventojų saugumu“, – sako V. Poderis.

Pasak V. Poderio, bendrovė imasi visų įmanomų prevencinių ir edukacinių priemonių, kad tragiškų įvykių būtų išvengta. Elektros tinklo įrenginiuose diegiama signalizacija, įrenginiai reguliariai tikrinami, užrakinami ir ženklinami įspėjamaisiais ženklais. Bendrovė vykdo visuomenės švietimo projektus. Atkreipiamas gyventojų dėmesys į saugaus elgesio reikalavimus, skatinamas jų pilietiškumas užkertant kelią piktavališkiems veiksmams.

Piktavalių sugadintus elektros tinklų įrenginius būtina nedelsiant atstatyti, siekiant užtikrinti elektros energijos tiekimą vartotojams. Tam naudojamos visų elektros vartotojų lėšos – skirstomojo tinklo įrenginių remontas bei įrengimas vykdomas iš bendrovės pajamų, t. y. iš gautų lėšų už elektros tiekimo ir skirstymo paslaugas.

„Nuolat informuojame gyventojams apie galimas neatsargaus ir neleistino elgesio pasekmes elektros tinkle. Šiemet per seniūnijas platiname specialius informacinius leidinius – „Atsakingo elektros vartojimo žinynus“. Komentuodami apie elektros tiekimo atstatymą po gamtos stichijų primename apie saugų elgesį, pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrauktus laidus“, – teigia V. Poderis.

Pasak jo, gyventojai skatinami pranešti LESTO apie pastebėtus elektros įrenginių plėšimo ar sugadinimo požymius, nelegalaus elektros vartojimo atvejus bei neteisėto prisijungimo prie elektros tinklo faktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius