Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 01

​Nemenčinės miškų urėdija: net ir maža kibirkštėlė miške gali būti lemtinga

Vasarą miškai sutraukia gausybę lankytojų, sunku pasakyti: džiaugti tuo ar ne karštomis vasaros dienomis, o šie metai miško gaisrų atžvilgiu miškininkams itin nepalankūs. Žiema buvo besniegė, žemė neįmirkusi todėl, vos tik pradžiuvus, ėmė liepsnoti apleisti pernykštės žolės plotai ir pirmieji miško gaisrai kilo jau kovo mėnesį, praneša Nemenčinės miškų urėdija.
Gaisras miške
Gaisras miške / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Be abejo, nemažą reikšmę miško gaisrų prevencijai turi urėdijų miškuose įdiegtos automatinės miško stebėjimo sistemos, o gaisrų gesinimo jau neįsivaizduojame be galingos šiuolaikinės gaisro gesinimo technikos. Tačiau didele dalimi šalies žaliojo rūbo išsaugojimas priklauso ir mūsų visų, nes miškų gaisrai gali ilti ir nuo iškylautojų laužo, pro automobilių langus išmestos nuorūkos ar net miške numestos stiklinio butelio šukės.

Generalinės miškų urėdijos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, daugiausia miško gaisrų šiemet kilo Vilniaus, Nemenčinės, Šalčininkų, Valkininkų, Druskininkų urėdijų miškuose, kuriuose vyrauja pušynai. Tai rodo, kad sausuoju metu laikotarpiu pušynai užsiliepsnoja greičiau nei kiti miškai. Atsižvelgiant į tai, kad VNemenčinės ir Vilniaus miškų urėdijų miškų gaisringumo rodiklis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pasiekė IV klasę ir toliau didėja, bei siekdama sumažinti miškų gaisrų, kylančių dėl neatsargaus miško lankytojų elgesio su ugnimi, Vilniaus r. savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu apribojamas nuo rugpjūčio 1 d. fizinių asmenų lankymasis miškuose.

Kartu primename, kad už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų nesilaikymą numatytos baudos. Priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas piliečiams užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 100 iki 200 Lt, o pareigūnams – nuo 300 iki 600 Lt. Priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimai, sukėlę miško gaisrą arba jo išplitimą piliečiams užtraukia baudą nuo 2000 iki 4000 Lt, o pareigūnams – nuo 4000 iki 8000 Lt.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius