Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 05

Nemokamas Rusijos forpostas Turniškėse

Už alytnamį Turniškėse, esantį tiesiai priešais prezidento rezidenciją, Rusijos ambasada nė karto nėra mokėjusi nuomos mokesčio, nors šiuo pastatu neaiškiems tikslams naudojasi penkiolika metų.
Rusijos ambasada
Rusijos ambasada / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

„Ir ką jūs jai padarysit? Taip, Rusijos ambasada nemoka už pastato nuomą Turniškėse, atsiskaito tik už komunalines paslaugas, elektrą“, – pareiškė AB „Tukompa“ vyriausiasis vadybininkas Vilmantas Jurevičius.

Paklaustas, kiek ambasada yra įsiskolinusi, V.Jurevičius pasidarė nekalbus.

„Mes smulkiau duomenų neteikiame, esame akcinė bendrovė ir neprivalome teikti informacijos“, – pareiškė V.Jurevičius. Anksčiau buvusi Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų įmonė, bendrovė po Turniškių skandalo 2006 metais (kai, supainioję viešuosius ir privačius interesus, lengvatinėmis sąlygomis kotedžus Turniškėse įsigijo buvę prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Edvinas Bagdonas, Rytis Muraška ir kai kurie kiti pareigūnai) buvo reorganizuota į akcinę bendrovę „Tukompa“. Ir nors 99 proc. AB „Tukompa“ akcijų valdo valstybės įmonė Valstybės turto fondas (VTF), o jos eksploatuojamas turtas priklauso valstybei, „Tukompa“ slepia informaciją.

Leista naudotis laikinai

VTF Turto valdymo departamento direktorius Raimondas Sedlevičius patvirtino, kad Rusijos ambasada už namą Turniškių g. Nr. 31 nuomos mokesčio nemoka.

„Kokio dydžio skola už nuomą, nežinau. Ir net nežinau, ar yra koks nors pagrindas skolai skaičiuoti, – paaiškino R.Sedlevičius. – Yra toks 1994 metų gegužės 23 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės potvarkis Nr. 287p „Dėl patalpų skyrimo Rusijos Federacijos ambasadai Lietuvoje“. Jame sakoma, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų įmonė turi leisti Rusijos Federacijos ambasadai laikinai naudotis pastatu Vilniuje, Turniškių g. 31, taip pat 2–jų kambarių butu Vilniuje, Turniškių g. 15, bt. 1. Tame pačiame potvarkyje numatyta, kad Vyriausybės kanceliarijos komunalinių paslaugų įmonė, pasikonsultavusi su Užsienio reikalų ministerija, turi sudaryti su Rusijos Federacijos ambasada sutartį dėl teikiamų komunalinių paslaugų ir eksploatavimo išlaidų. Taigi už vandenį ir elektrą Rusijos ambasada susimoka, kaip numatyta Vyriausybės potvarkyje. O jokio nuomos mokesčio iš jų negalima paimti. Nors „Tukompa“ norėtų gauti nuomos mokestį, ir mes visiškai palaikytume tą norą.“

Ir ką jūs jai padarysit? Taip, Rusijos ambasada nemoka už pastato nuomą Turniškėse, atsiskaito tik už komunalines paslaugas, elektrą. Pareiškė AB „Tukompa“ vyriausiasis vadybininkas Vilmantas Jurevičius.

Adolfo Šleževičiaus Vyriausybės Rusijos ambasadai skirtame name Turniškių g. 31, esančiame tiesiai priešais prezidento Valdo Adamkaus rezidenciją, iš pradžių gyveno pirmasis Rusijos ambasadorius Lietuvoje Nikolajus Obertyševas. Pastaruoju metu 120 kv. metrų ploto pastate niekas nuolat negyvena. Tačiau retkarčiais ten būna žmonių. Įvairiai spėliojama dėl nežinomų Rusijos ambasados gyventojų tikslų, yra net versijų, kad iš itin patogioje vietoje stovinčio namelio užsienio žvalgybininkai seka mūsų prezidentą bei kitus neeilinius Turniškių gyventojus.

Prieš porą metų svarstytos galimybės Turniškių g. 31 name įkurdinti Vadovybės apsaugos departamentą, kurio darbuotojai saugo prezidento rezidenciją. Bet šie planai liko neįgyvendinti, nes Rusijos ambasada nesutinka išsikraustyti iš prestižinėje vietoje esančio pastato.

Nepavyksta susitarti

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus trečioji sekretorė Jurgita Voldemaraitė patvirtino, kad Rusijos Federacijos ambasada laikinai naudojasi dviem patalpomis Vilniuje, Turniškėse: pastatu Turniškių g. 31 ir dviejų kambarių butu Turniškių g. 15–1.

„Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė 2006 metais priėjo išvadą, kad patalpų Turniškių g. 31 nuomą Rusijos Federacijos ambasadai tikslinga nutraukti (dėl valstybės vadovų rezidencijų ploto formavimo), – informavo J.Voldemaraitė. – Iki šiol su Rusija nepavyko susitarti dėl kito pastato nuomos ar sklypo skyrimo, nes tai yra sudėtinė bendresnio, kompleksinio klausimo dėl Lietuvos diplomatinio turto Maskvoje ir Rusijos Federacijos diplomatinio turto Vilniuje teisinio statuso sureguliavimo dalis. Ieškoma diplomatinių atstovybių Maskvoje ir Vilniuje nekilnojamojo turto klausimų sprendimo. Iki šiol šiuo klausimu su Rusija įvyko per 10 derybinių susitikimų.“

Neoficialių šaltinių teigimu, URM Rusijos ambasadai pasiūlė keletą variantų mainais į pastatą Turniškėse, tačiau Rusijos ambasadai šie siūlymai netiko. Kadangi Lietuvos ambasada Rusijoje taip pat naudojasi patalpomis, už kurias nemoka nuomos mokesčio, problemą bandoma spręsti derybomis.

Kadangi susitarti nepavyksta, Rusijos specialiosios tarnybos ir toliau gali nemokamai naudotis forpostu Turniškėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius