Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 03

Nemokami COVID-19 testai – jaučiantiems simptomus, kitų mobilūs punktai nelaukia

Nuo gruodžio 1 d. darbuotojai, kuriems privalomas periodinis profilaktinis testavimas, turi mokėti už COVID-19 testus, o mobiliuose punktuose šie tyrimai neatliekami. Čia registruojami tie, kurie jaučia simptomus. Tačiau ar tokia galimybė nepiktnaudžiaus visi, kuriems privalu testuotis? Sugalvojusiems taip elgtis primenama vis dėlto gerai pagalvoti – už pažeidimus gali grėsti rimtos baudos.
Eilės prie COVID-19 testų
Eilės prie COVID-19 testų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valstybė nebekompensuoja

Nuo gruodžio 1 d. periodinis profilaktinis testavimas dėl COVID-19 (kas 7-10 dienų PGR tyrimais arba greitaisiais antigeno testais) nėra kompensuojamas valstybės lėšomis, tad sveikatos priežiūros, socialines, švietimo, viešojo maitinimo ir kt. sričių paslaugas teikiantys darbuotojai, kurie nėra pasiskiepiję, turi testuotis už savo pinigus.

Nemokamai testuotis savivaldybių mobiliuose punktuose, registruojantis per Karštąją liniją 1808, gali nėščios darbuotojos ir kontraindikacijų skiepytis COVID-19 vakcinomis turintys darbuotojai, kuriems diagnozuota alergija vakcinai ar jos komponentui.

Taip pat asmenys, kurių skiepijimas nuo COVID-19 dėl taikomo gydymo (chemoterapijos, radioterapijos ar kt.) gydytojo sprendimu atidedamas nustatytą laikotarpį.

Jaučiantys simptomus nemoka

Be šių asmenų valstybės biudžeto lėšomis mobiliuose punktuose tyrimai ir toliau atliekami simptomų turintiems, sąlytį turėjusiems žmonėms, asmenims prieš hospitalizacijas, grįžusiems iš užsienio, gavusiems teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą, asmenims, kuriems rekomenduojama išsitirti po aplinkos paviršių tyrimo.

Tad kaip ketinama kontroliuoti, kad nenorintys mokėti už COVID-19 tyrimą nenurodytų, jog jaučia simptomus ir todėl reikalingas testas?

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos skyriaus patarėja Monika Girdvainytė LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė, kad stipriai suvaržyti šito dalyko negalima, nes tikslas yra testuoti simptomus turinčius asmenis. O jeigu žmogus deklaruoja, kad jaučia simptomus, atsisakyti atlikti jam testą negalima.

„Bet mes galime vykdyti analizę ir matyti, kaip dažnai asmuo testuojasi. Ir jeigu tas periodiškumas išlaikomas, galima numanyti, kad tai kažkoks piktnaudžiavimas, gal gali būti numatyti kažkokie apribojimai.

Tačiau šiuo metu asmenys, kurie registruojasi kaip simptominiai, turėtų žinoti, kad jeigu jie užsiregistruoja testui ir deklaruoja, kad turi simptomų, turi ir izoliuotis. Tų besiizoliuojančių sąrašas yra tikrinamas, tad toks asmuo gali sulaukti ir patikrinimo, kaip laikosi izoliacijos taisyklių“, – kalbėjo M.Girdvainytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilės prie COVID-19 testų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eilės prie COVID-19 testų

Pažeidus izoliacijos taisykles, gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų.

Vilniaus mobiliajame COVID-19 tyrimų punkte gruodžio 2 d. buvo registruota 2457 žmonės PGR tyrimui. Gruodžio 3 d. užregistruota 2451.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius