Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16

Nemune sumažėjo deguonies, bet dėl ko gaišta žuvys – neaišku

Kaip vakar skelbė 15min, savaitgalį Nemune ties Gardino miestu pastebėtos negyvos žuvys ir vėžiagyviai. Pirminiai Lietuvos teritorijoje imti tyrimų rezultatai rodo, kad deguonies lygis Nemuno upėje sumažėjęs, bet ne kritinis. Tyrimų rezultatai dėl galimos upės taršos turėtų būti gauti šios savaitės pabaigoje.
Upės vaga
Upės vaga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA), gavusi informaciją apie galimai užterštą Nemuno vandenį, vakar paėmė tirti Nemuno vandens mėginius ties Alytumi ir Druskininkais.

„Atliktų pirmųjų vandens tyrimų duomenimis, nustatytas sumažėjęs deguonies vandenyje kiekis, tačiau jis nesiekė minimalios koncentracijos ribos, tai yra deguonies trūkumas vandenyje nefiksuojamas“, – rašoma AAA pranešime.

Imtuose Nemuno vandens mėginiuose nustatyta 5,7 ir 6,3 miligramo litre ištirpusio deguonies koncentracija. Ribinė vertė yra nuo septynių ir daugiau, minimali – keturi miligramai.

Pasak agentūros, vandens temperatūra Nemune siekė apie 20–21 laipsnį, todėl deguonies sumažėjimui vandeny įtakos galėjo turėti aukšta upės vandens temperatūra. Kuo aukštesnė vandens temperatūra, tuo mažiau deguonies jame ištirpsta.

Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis vakar 15min sakė, kad šiomis dienomis Žuvinto ežere vanduo įšilo iki 22 laipsnių, bet tai dar nėra ta temperatūra, dėl kurios gali žūti žuvys.

„Juo labiau, mes turim karštus orus kartu su lietum, tai yra – šviežio vandens yra ne tiek mažai paduota ir į upes. Ir vandens lygis šiek tiek pakilo. Jeigu būtų visiškai vasara, kai išdžiūva upės ir lygiai tas pats, kai nusenka stipriai Kuršių marios, tai ten irgi dūsta žuvys, bet ne taip anksti, kaip kad dabar“, – teigia jis.

Kitų tyrimų rezultatai, kurie gali parodyti, ar vanduo yra užterštas atitinkamomis medžiagomis, nuo kurių ties Gardino miestu galėjo nugaišti žuvys, tikimasi sulaukti dar šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius