Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 08 /11:30

Įvardijo, su kuo susiduria kai kurios moterys ir mergaitės po skiepo: reakcija netikėta

Tiek kai kurios suaugusios moterys, tiek paauglės, pasiskiepijusios nuo koronaviruso, praneša apie pagausėjusį menstruacinį kraujavimą, teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė. Tačiau įrodyti, kad tai tikrai susiję su vakcina, pasak jos, sunku. Tokia nepageidaujama reakcija bent kol kas informaciniuose vakcinų lapeliuose neminima.

Penktadienį per spaudos konferenciją VVKT atstovai pristatė naujausią informaciją apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19 ligos.

Per trečiąjį ketvirtį gyventojai pateikė 1204 pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas, 115-oje jų pranešima apie sunkias reakcijas ar net mirtis.

Tačiau ryšys tarp mirčių ir vakcinacijos nepatvirtintas.

Mažumą pranešimų teikia specialistai

Iš viso per 9 vakcinacijos mėnesius iki rugsėjo 30-osios gyventojai VVKT pateikė 5505 pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas po vakcinacijos nuo koronaviruso, per trečiąjį ketvirtį – 1204.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

„Didžiąją dalį trečiąjį metų ketvirtį gautų pranešimų sudarė pranešimai apie nesunkias įtariamas nepageidaujamas reakcijas. Nesunkios sudarė 90,5 proc.

Apie sunkias gauta 115 pranešimų, tai atitinkamai – 9,5 proc.“, – per spaudos konferenciją penktadienį komentavo VVKT viršininkas Gytis Andrulionis.

Daugumą pranešimų, pasak jo, pateikė pacientai, bet ne sveikatos priežiūros specialistai. Pastarųjų pranešimai sudaro 12 proc.

„Ta problema išlieka, kad ne sveikatos priežiūros specialistai yra dominuojanti grandis, kuri pateikia pranešimus. Atitinkamai tai veda link kitų dalykų: yra mažiau profesionali informacija, kai praneša patys pacientai, ją reikia tikslintis“, – dėstė G.Andrulionis.

Dauguma nepageidaujamų reakcijų, apie kurias po vakcinacijos pranešė gyventojai, – įprastos.

„Skausmas, patinimas, paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas, karščiavimas. Per vieną ar keletą dienų praeidavo“, – teigė VVKT viršininkas.

Mirtys – dėl širdies ir kraujagyslių sutrikimų

Trečiąjį šių metų ketvirtį VVKT, pasak jo, gavo 7 pranešimus apie mirties atvejus po vakcinacijos Lietuvoje ir vieną pranešimą apie mirtį ne Lietuvoje.

„Daugumoje atvejų mirtys ištiko dėl širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Šių mirčių priežastinis ryšys su vakcina lieka nepatvirtintas“, – pažymėjo G.Andrulionis.

Tą patį tvirtino ir VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja R.Pilvinienė – nė viena iš mirčių nebuvo tiesiogiai susijusi būtent su vakcinos sukeltais nepageidaujamais poveikiais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rugilė Pilvinienė

„Visais atvejais mirtys ištikę buvo dėl širdies ir kraujagyslių sutrikimų kaip pagrindinės mirties priežasties, kuri buvo nurodyta, ir visi atvejai, išskyrus vieną, kur mirtis ištiko ne Lietuvoje, buvo vyresnio amžiaus žmonėms“, – sakė ji.

Tarp sunkių reakcijų taip pat buvo pranešimai apie septynis trombozės atvejus, du – tromboflebito, tris trombocitopenijos, penkis miokardito ar perikardito, iš jų du vaikams, 11 tachikardijos atvejų, aštuonis – juostinės pūslelinės, tris – periferinio veido paralyžiaus.

Šie pranešimai gauti po visų vakcinų vartojimo.

Miokarditai ir periolarditai fiksuoti vyrams ir vaikinams, jų amžius – nuo 17-os iki 44-erių.

Po „Vaxzevria“ vartojimo – ypatinga reakcija

„Gana nemažai pranešėjų, kurie pranešinėjo apie reakcijas, susijusias su labai stipriu karščiavimu, pykinimu ir vėmimu, pranešė ir apie alpulio atvejus“, – vardijo R.Pilvinienė.

Anot jos, savaime šios reakcijos yra greitai praeinančios ir rimtesnio pavojaus nekeltų, tačiau griūdamas žmogus gali susižaloti.

„Ypatinga nepageidaujama reakcija apie labai sunkią ligą, sunkų sutrikimą – hemofagocitinę limfohistiocitozę – pranešta vienu atveju po „Vaxzevria“ vartojimo.

Tai yra liga, kuri gali būti tiek susijusi su tam tikrais įgimtais genų sutrikimais arba nesusijusi su tuo. Be to, šiuo atveju ji iš tiesų yra užfisuota kaip sunki nepageidaujama reakcija. Bet ar jos sąsajos būtent su „Vaxzevria“ vartojimu tikrai gali būti patvirtintos, kol kas yra sunku spręsti“, – teigė VVKT specialistė.

Ypatinga nepageidaujama reakcija apie labai sunkią ligą, sunkų sutrikimą – hemofagocitinę limfohistiocitozę – pranešta vienu atveju po „Vaxzevria“ vartojimo.

Tai kol kas yra vienintelis pranešimas apie šį gyvybei pavojingą sindromą, susijusį su viso organizmo imuninės sistemos išsibalansavimu.

„Yra tikrai labai daug kitų veiksnių, kurie gali tokį sutrikimą išprovokuoti. Taip pat tų veiksnių gali apskritai jokių nebūti, bet žmogus gali turėti tą genų pokytį, kuris tam tikru metu ima ir pasireiškia tokiu nepalankiu būdu“, – kalbėjo R.Pilvinienė.

Vasarą vakcinomis „Spikevax“ ir „Comirnaty“ pradėjus skiepyti 12–18 metų jaunimą, VVKT sulaukė pranešimų ir apie jiems pasireiškusias nepageidaujamas reakcijas po vakcinacijos.

Keturios sunkios reakcijos paaugliams

Dėl „Spikevax“ vakcinos gautas vienas pranešimas apie viduriavimą. Jis vertintinas kaip nesunkus.

Dėl „Comirnaty“ vakcinos gauta 18 pranešimų.

„Iš jų 14 – nesunkūs ir 4 sunkūs.

Nesunkių pranešimų atveju pranešta apie labai platų diapazoną įvairių nepageidaujamų reakcijų, kurios iš esmės atkartoja bendras tendencijas, tai yra karščiavimas, šaltkrėtis, bendras silpnumas, galvos skausmas, mieguistumas, nuovargis, rankos skausmas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, padidėję, skausmingi pažasties limfmazgiai.

Paminėtinas taip pat buvo mergaitėms ir paauglėms gausus menstruacinis kraujavimas“, – per spaudos konferenciją pasakojo VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja R.Pilvinienė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso

Paminėtos reakcijos, pasak jos, būdingos ir suaugusiems žmonėms, ir beveik visos – išskyrus gausų menstruacinį kraujavimą – yra įtrauktos į preparatų informacinius lapelius.

Įvertinti, kad gausus menstruacinis kraujavimas yra tikrai susijęs su vakcinacija, yra labai sunku, tikino R.Pilvinienė.

Neaišku, ar gausų kraujavimą lėmė skiepai

Šis faktas, pasak jos, nepatvirtintas.

„Menstruacinį moters ciklą lemia labai daugelis veiksnių. Kol kas labai sunku paaiškinti, kokie procesai, kurie vyksta organizme po vakcinacijos, gali lemti gausesnį arba gausų menstruacinį kraujavimą“, – kalbėjo VVKT patarėja.

Paaugliai pranešė po vakcinacijos susidūrę ir su sunkiomis nepageidaujamomis reakcijomis – du miokardito / perikardito atvejai, apendicitas ir anafilaksinė reakcija.

„Kiek apendicito faktas susijęs su vakcinacija, vėlgi labai neaišku. Apendicitas yra toks sveikatos sutrikimas, kuris gali pasireikšti tiesiog be jokios vakcinacijos ir suaugusiems žmonėms, ir paaugliams.

Labai tikėtina, kad šitas apendicito atvejis buvo atsitiktinis“, – kalbėjo R.Pilvinienė.

Anafilaksinė reakcija, pasak jos, galėtų būti vertintina kaip imuninis poveikis į vakciną, jis esą tikėtinas.

„Paauglys po šios reakcijos yra pasveikęs“, – teigė VVKT patarėja.

Spaudos konferencija:

VIDEO: Situacija dėl COVID-19 Vilniaus regione sudėtinga ir vis sunkėja: kai kur užimtos visos kovidinės lovos

Šiuo metu gyventojai Lietuvoje nuo koronaviruso gali skiepytis keturių gamintojų vakcinomis: „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“ ir „COVID-19 Vaccine Janssen“.

Statistikos departamento duomenimis, iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1 mln. 761 tūkst. žmonių arba 63 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius