Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Nepagrįstos insinuacijos“: VSD pakomentavo situaciją dėl Baltarusijoje nuteistos lietuvės

Minsko teismas antradienį dėl šnipinėjimo nuteisė Lietuvos pilietę, buvusią Druskininkų sanatorijos „Belorus“ darbuotoją Eleną Ramanauskienę ir skyrė jai šešerius metus už grotų. Moteris kaltinama tuo, kad esą bendradarbiavo su Lietuvos saugumu ir rinko informaciją apie sanatorijoje besiilsinčius aukštas pareigas užimančius Baltarusijos pareigūnus. Šiuos kaltinimus pakomentavo Valstybės saugumo departamentas (VSD).
„Belorus“ sanatorija / BNS nuotr.
„Belorus“ sanatorija/ BNS nuotr.

Informacija apie sulaikytą ir dėl šnipinėjimo teismo laukiančią Lietuvos pilietę Baltarusijos naujienų portaluose pasirodė gegužės pabaigoje.

Tuo metu 15min išsiaiškino, kad tai – 59-erių druskininkietė E.Ramanauskienė, anksčiau dirbusi Baltarusijai priklausančioje Druskininkų sanatorijoje „Belorus“ ir pernai kandidatavusi į vietos savivaldybės tarybą.

Ji baltarusių pareigūnų galėjo būti sulaikyta pernai, kai vyko atgal į Lietuvą iš Baltarusijos, kur lankė ten gyvenančius savo šeimos narius.

E.Ramanauskienės artimieji tuo metu 15min teigė besimeldžiantys už „saugų ir greitą mamos grįžimą“, tačiau plačiau situacijos nekomentavo.

Vis dėlto, šią savaitę Baltarusija nuteisė Lietuvos pilietę ir pasiuntė šešeriems metams už grotų dėl menamo šnipinėjimo. Teigiama, kad E.Ramanauskienė bendradarbiavo su VSD ir rinko duomenis apie sanatorijoje „Belorus“ viešėjusius aukštas pareigas užimančius Baltarusijos pareigūnus. Teigiama, kad ją Lietuvos specialiosios tarnybos užverbavo daugiau kaip prieš 10 metų.

Ji neva veikė kartu su buvusiu sanatorijos „Belorus“ vyriausiuoju gydytoju Andrejumi Kobeliu. Jį Baltarusijos KGB (Valstybės saugumo komitetas) sulaikė 2022 metų pabaigoje.

Afn.by nurodo, kad jis anksčiau buvo nuteistas kalėti devynerius metus. Žiniasklaidos duomenimis, jis jau atlieka bausmę.

Baltarusijos valstybinė televizija ONT anonsuoja antradienio vakarą rodysianti tyrimą, kuriame pasakos, „kaip Lietuvos specialiosios tarnybos verbuoja Baltarusijos sanatorijos darbuotojus“.

Tyrimo anonse rodoma E.Ramanauskienė, kuri prieš filmavimo kamerą sako, kad buvo domimasi Baltarusijos prezidento administracijos darbuotojais.

„Nepagrįstos insinuacijos“

VSD atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė 15min teigė, kad šie kaltinimai neatitinka tikrovės.

„Elenai Ramanauskienei pareikšti kaltinimai neatitinka tikrovės. Baltarusijos režimo vienas iš pagrindinių ramsčių – KGB – pareiškė absurdiškus kaltinimus neva ji, gyvendama Lietuvoje, pakenkė Baltarusijos nacionaliniam saugumui“, – pasakojo A.Vernickaitė.

„E.Ramanauskienė nevykdė jokios veiklos, kuria kaip nors galėjo pakenkti Baltarusijai, todėl šie kaltinimai yra nepagrįstos insinuacijos“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybės saugumo departamentas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybės saugumo departamentas

Diplomatai ragina nevykti į Baltarusiją

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė tvirtino, kad situacija dėl nuteistos lietuvės diplomatams žinoma, jai teikiama pagalba.

„Situacija ministerijai žinoma, ministerija neturi pagrindo tikėti kaltinimų pagrįstumu ir teikia pilietei visą galimą konsulinę pagalbą“, – 15min sakė P.Levickytė.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Užsienio reikalų ministerija
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Užsienio reikalų ministerija

Jos teigimu, oficialios Baltarusijos institucijų informacijos apie teismo nuosprendį kol kas Lietuva negavo.

Tuo pačiu ministro atstovė dar kartą priminė rekomendaciją nevykti į Baltarusiją, kadangi ten Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai, yra apklausiami Baltarusijos saugumo struktūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje