Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 24

Nepaisant šylančių orų, lįsti į vandens telkinius savaitgalį prireiks drąsos

Jau ne pirmą dieną iš eilės daugiau negu iki 20 laipsnių įšylantis oras savaitgalį daugeliui Lietuvos gyventojų teikia vilčių – galbūt savaitgalį atsiras proga atidaryti maudymosi sezoną? Vis dėlto specialistai perspėja – vanduo daugelyje telkinių vis dar yra šaltas, o tikėtis, kad iki savaitgalio situacija pasikeis, nederėtų.
Žaliųjų ežerų pakrantes labiausiai mėgsta jaunimas.
Žaliųjų ežerų pakrantes labiausiai mėgsta jaunimas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gegužės 24 d. Totoriškių ežere prie Trakų ir Kauno mariose vandens temperatūra buvo apie 18 laipsnių. Tauragno ežere vanduo buvo šaltesnis – apie 13 laipsnių.

Šilčiausias vanduo Lietuvos upėse buvo Nemune prie Druskininkų – temperatūra siekė 19 laipsnių. Neryje prie Vilniaus ir Šventojoje prie Anykščių temperatūra buvo apie 16 laipsnių.

Baltijos jūroje tiek prie Nidos, tiek prie Klaipėdos temperatūra gegužės 24 d. siekė 13 laipsnių. Kuršių mariose prie Ventės temperatūra siekė 16, prie Nidos – 15 laipsnių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangos paplūdimyje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Poilsiautojai Palangos paplūdimyje

Tačiau didesnis vandens telkinių atšilimas iki savaitgalio yra labai mažai tikėtinas, nes oro temperatūra dienomis turėtų nežymiai mažėti, o naktys išliks šaltos, 15min sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji hidrologė Aistė Virbalaitė.

Pasak jos, greičiausiai vandens temperatūra išliks panaši.

„Vandens temperatūra turėtų laikytis maždaug dabartiniame lygyje. Tiesa, tas lygis gali būti nuo 13 iki 19 laipsnių. Svarstantiems maudytis reikėtų labai atsižvelgti į vandens telkinį. Mažesnių vandens telkinių temperatūra paprastai yra aukštesnė, nes jie greičiau įšyla, ir juose maudytis tikriausiai būtų galima, bet kituose vandens telkiniuose vanduo išliks vėsokas“, – sakė A.Virbalaitė.

Pasak jos, kai kurių ežerų temperatūra gal iki savaitgalio ir gali pakilti laipsniu ar dviem, bet tai mažai tikėtina, o mariose vandens temperatūra netgi gali keliais laipsniais nukristi, jei jūra atplukdys šaltesnį vandenį.

„Ketinantys laiką leisti prie jūros savaitgalį taip pat turėtų tikėtis labai panašios vandens temperatūros kaip ir dabar. Neturėtų nei labai kilti, nei labai kristi“, – teigė A.Virbalaitė.

Pasak A.Virbalaitės, vandens temperatūra didele dalimi priklauso nuo oro temperatūros ir ypač nuo to, ar šaltos būna naktys.

„Jeigu ir naktys, ir dienos būna šiltos, ežerai gali sušilti ir labai greitai. Bet kol kas artimiausiomis dienomis kaip tik numatomas nedidelis orų atvėsimas ir šaltos naktys. Todėl vandens temperatūra turėtų svyruoti tik nežymiai“, – sako A.Virbalaitė.

Trečiadienį oro temperatūra didžiuosiuose Lietuvos miestuose siekė 17–20 laipsnių. Ketvirtadienį dieną prognozuojama 18–23 laipsnių, penktadienį dieną – 14–19 laipsnių, šeštadienį dieną – 16–19 laipsnių šiluma. Sekmadienį termometro stulpelis vėl kiek pakils: prognozuojama 20–25 laipsnių šiluma.

Ketvirtadienio naktį temperatūra Lietuvoje sieks vos 6–7 laipsnius. Penktadienio naktį ji pakils iki 8–12 laipsnių, o šeštadienio naktį sieks 7–8 laipsnius šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius