-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04

Nepatenkinti statybinių atliekų aikštelės kaimynai: net teismų sprendimai nieko nekeičia

Vilniaus Arimų gatvėje veikianti vienos bendrovės statybinių atliekų aikštelė jau ne vienerius metus yra konflikto su kaimynais priežastis. Šie rodo net teismo sprendimus, kad įmonė veikia teritorijoje, kurios žemė yra valstybinė ir neišnuomota, tačiau esą tai nieko nekeičia. Institucijos savo kaltės neįžvelgia, aplinkosaugininkai pretenzijų neturi, tik Nacionalinė žemės tarnyba žada neplaninį patikrinimą. O pačios įmonės vadovas į kalbas nesileidžia, jo teigimu, čia tėra konkurentų noras kenkti.
Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė
Bendrovės „Vilnius Town Group“, statybinių atliekų sąvartynas

Kaimynai beria kaltinimus

Įmonė, kuria piktinasi kaimynai, įsikūrusi Arimų gatvėje, 20-u numeriu pažymėtame sklype. Kaip pasakojo vienas netoliese gyvenantis vilnietis, prašęs neatskleisti jo vardo ir pavardės (jie redakcijai žinomi), tai valstybei priklausantis sklypas, kuriame stovi du pastatai – vieno savininkė yra statybinių atliekų verslu besiverčianti UAB „Vilnius Town Group“.

„Įmonei priklauso pastatas, bet ne sklypas, t. y. ji neturi žemės nuomos sutarties su valstybe ir jokiu teisiniu pagrindu šio sklypo nevaldo. Tačiau tai nesutrukdė tai įmonei gauti leidimą tvarkyti ir perdirbinėti statybines atliekas šiame sklype“, – teigė gyventojas.

Anot jo, Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) jokios problemos nemato – esą leidimas išduotas, įmonė veikia, o kad sklypas priklauso valstybei ir jame tokia veikla užsiimti negalima – neva jiems nerūpi.

„Kreipiausi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) – problema žinoma, kažkada planuoja atlikti patikrinimą, bet neaišku dar kada. Kreipiausi į savivaldybę – jiems taip pat viskas atrodo gerai, šiukšlynas mieste, šalia gyvenamųjų namų kvartalo – normalu“, – piktinosi Arimų gatvės gyventojas.

Jis taip pat rodė viešai prieinamas teismų nutartis – jose esą juodu ant balto parašyta, kad žemės sklypu naudojamasi neteisėtai, nes su valstybe nepasirašyta tos žemės nuomos sutartis.

Įmonei priklauso pastatas, bet ne sklypas. Tačiau tai nesutrukdė tai įmonei gauti leidimą tvarkyti ir perdirbinėti statybines atliekas šiame sklype.

Teismai pripažino NŽT tiesą

Dar 2019 metų vasario 25 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė atmesti UAB „Vilnius Town Group“ ieškinį, kuriame prašyta panaikinti NŽT sprendimą atsisakyti minėtai bendrovei išnuomoti daugiau nei 2,6 ha ploto valstybinės žemės sklypo dalį, kuri esą reikalinga pastatui – mechaninėms dirbtuvėms, eksploatuoti.

Šis sklypas su 99 metams išnuomota žeme nuo 2001 metų priklausė bendrovei „Lietmedis“, kuriai 2014 m. buvo iškelta bankroto byla. 2016 m. spalio 14 d. NŽT pateikė sutikimą dėl dirbtuvių perleidimo jau minėtai UAB „Vilnius Town Group“, tačiau, kadangi UAB „Lietmedis“ nebevaldė žemės sklype esančių statinių, buvo pradėta nuomos sutarties nutraukimo procedūra. Bankrutuojanti bendrovė dėl to buvo įspėta ir sutarties galiojimas baigėsi 2017 metų pabaigoje.

Dar iki to „Vilnius Town Group“ kreipėsi į NŽT „dėl žemės sklypo dalies (2,6265 ha), reikalingos dirbtuvių eksploatavimui, nuomos 99 metų terminui“. Kaip tik tada ir buvo priimtas sprendimas to sklypo neišnuomoti.

Kaip teigiama teismo sprendime, „2017 m. rugpjūčio 22 d. buvo atlikta patikra ir žemės naudojimo patikrinimo akte konstatuota, kad žemės sklypas rytinėje ir pietinėje dalyse yra aptvertas vieline tvora, jame yra sandėliuojamos mišrios statybinės atliekos (betono luitai, skaldytos plytos, asfalto likučiai, medienos šiukšlės, armatūra) ir vykdomi atliekų perdirbimo darbai“.

NŽT teigia tiek minėtą UAB, tiek dar vieną bendrovę, kuri irgi turi pastatą (džiovyklą) toje pačioje teritorijoje, informavusi, kad dėl patikrinimo metu nustatytų aplinkybių būtina atvykti į NŽT Vilniaus miesto skyrių, bet esą „Vilniaus Town Group“ vengė tai padaryti, dėl ko jai surašytas administracinio nusižengimo protokolas „dėl ieškovo neteisėtai užimamos valstybinės žemės“ ir paskirta administracinė nuobauda.

„Atsisakymas tenkinti ieškovo prašymus dėl 2,6265 ha dalies žemės sklypo nuomos buvo priimtas konstatavus, kad matininko parengtas 2017 m. rugpjūčio 17 d. žemės sklypo planas neatitiko Naudojamų kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisyklių 8 punkto reikalavimų dėl savarankiškai funkcionuojantiems statiniams eksploatuoti priskirtų dalių dydžio neatitikimo jų eksploatavimui pagal Nekilnojamojo turto kadastre įrašytą jų tiesioginę paskirtį, nes dirbtuvių eksploatavimui priskiriamas žemės plotas 12,63 karto viršija pastato bendrą plotą, o džiovyklos eksploatavimui priskiriamas žemės plotas 131,13 karto viršija šio pastato bendrą plotą.

Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė
Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė

Užstatyta valstybinė žemė nuomojama tik tiek, kiek yra reikalinga pastatų eksploatacijai, o ne verslui (ūkinei veiklai) vystyti“, – taip sprendimą neišnuomoti žemės aiškino NŽT.

Aukštesnės instancijos teismai tokios Vilniaus apylinkės teismo nutarties nepanaikino.

Į kalbas nesileidžia

„Vilnius Town Group“ vadovas Josifas Platačius telefonu sakė neturįs ką šioje situacijoje komentuoti. Esą jam viskas aišku, kas tie kaimynai – esą visos gijos veda į konkuruojančią bendrovę, kuri jau nuo seno užsiima statybinių atliekų perdirbimu. Tad dabar tokiu būdu tiesiog bandoma šiai įmonei pakenkti.

„Visą laiką ten normaliai ir dabar viskas ten normaliai, viskas tvarkoj. Buvo patikrinimai gal keturi, gal daugiau ir baigdavosi tuo pačiu. Išpūsta yra. Ką čia šnekėti. Kaimynai tai žinome, kas yra kaimynai, konkurentai yra, kurie pučia visą burbulą, – pareiškė jis. – Niekam čia nemaišom, niekam netrukdom, mes gal 15 metų jau esame. Ai, ką čia kalbėti.“

Visą laiką ten normaliai ir dabar viskas ten normaliai, viskas tvarkoj. Buvo patikrinimai gal keturi, gal daugiau ir baigdavosi tuo pačiu. Išpūsta yra. Ką čia šnekėti.

Apie žemės nuomos reikalus J.Platačius irgi nedaugžodžiavo: „Ten yra biškį kitaip, ten viskas yra normalu. Tai va, taip kad jeigu būtų netvarkoj, tai būtume seniai uždaryti. O čia ir teismai vyko, ir viskas. Problema šiuo metu yra baigta.“

Paprašytas patikslinti, ką turįs omeny, kaip „problema yra baigta“, bendrovės vadovas teigė, kad teismas esą pripažino jų tiesą ir daugiau nieko paaiškinti nepanoro.

„Mes sutartį turėjome su „Lietmedžiu“, kuris prieš tai čia buvo. Bet aš nesiruošiu čia kažkaip plėstis, gilintis, o kam? Yra tam teismai, kurie nusprendžia, teisūs mes ar neteisūs. Teismas nusprendė, kad mes teisūs. Kitu atveju seniai būtų nutraukta veikla“, – teigė J.Platačius, tvirtindamas, kad veiklos nutraukti nei privalo, nei ketina.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Griovimo darbai
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Griovimo darbai

Kreipėsi ar nesikreipė?

Aplinkos apsaugos departamentas sako, kad ši bendrovė Arimų g. 20, Vilniuje, „atliekų tvarkymo veiklą vykdo pagal išduotą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą (TIPK leidimas)“: „Pastaraisiais metais ūkio subjekto patikrinimų metu pažeidimų nebuvo nustatyta.“

Įmonė „Vilnius Town Group“, remdamasi teismo sprendimu dėl neteisėto valstybinės žemės naudojimo, 2022-06-28 kreipėsi į Departamentą dėl TIPK leidimo panaikinimo, savo ruožtu Departamentas persiuntė prašymą Aplinkos apsaugos agentūrai, nes nėra įgaliotas spręsti TIPK leidimo panaikinimo klausimą. Be leidimo bendrovė nebegalės užsiimti atliekų tvarkymo veikla“, – 15min informavo departamento Komunikacijos skyrius.

Tačiau J.Platačius dievagojasi, kad jokio panašaus kreipimosi nei jis, nei bendrovė AAD nepateikė. Esą čia irgi arba konkurentų darbas, arba geriausiu atveju – klaida.

„Naikinimo? Tikrai kad ne. Kodėl mes turime naikinti TIPK'ą? Mūsų pačių kreipimasis? Net įdomu. Tikrai ne, nesikreipėme“, – kiek net sutrikęs tikino direktorius.

AAA prašymą gavo, siūlys patikrinimą

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) patvirtina liepos pradžioje gavusi AAD prašymą „panaikinti leidimą vykdyti atliekų tvarkymo veiklą“, kuriame prašoma panaikinti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento 2011 m. lapkričio 3 d. išduotą UAB „Vilnius Town Group“ taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą vykdyti statybinių atliekų tvarkymo veiklą sklype, Arimų g. 20, Vilniuje, nes „įmonė neteisėtai užima valstybei nuosavybės teise priklausantį sklypą“.

Ar toks prašymas atsiųstas dėl pačios įmonės kreipimosi, agentūra nenurodo. Tačiau informuoja, kad „buvo nuspręsta rengti raštą ir priminti įmonei, kad nepateikė dokumentų iki numatyto termino bei informuoti Aplinkos apsaugos departamentą, kad atliktų patikrinimą, remiantis informacija, kad įmonė neturi teisės vykdyti veiklos tame sklype“.

AAA gavo AAD prašymą „panaikinti leidimą vykdyti atliekų tvarkymo veiklą.

Agentūra taip pat tvirtina, kad taršos leidimai yra skirti „nustatyti aplinkosaugines veiklos sąlygas, kuriomis vykdant veiklą būtų užtikrinta, kad ūkinė veikla nedarys neigiamo poveikio aplinkai“. Tačiau esą tai, kad išduotas aplinkosauginis leidimas, nereiškia, kad veiklos vykdytojas gali nesilaikyti kitų sričių teisės aktų reikalavimų, pvz., susijusių su žemės naudojimu, žmonių sveikata, kultūros paveldo apsauga, priešgaisrine sauga ir t.t.

„Išduodant aplinkosauginius leidimus tikrinamos įrenginio eksploatavimo vietos sąlygos (aplinkos elementų, į kuriuos bus išmetami ar išleidžiami teršalai, foninis užterštumo lygis pagal atskirus iš įrenginio veiklos vykdymo metu išmetamus ar išleidžiamus teršalus, geografinės sąlygos (kalnas, slėnis ir pan., atvira neapgyvendinta vietovė ir kt.))“, – teigiama agentūros komentare 15min.

Po teismų sprendimų, agentūra teigia įmonę informavusi, kad „nepakanka duomenų, ar reikalinga peržiūrėti UAB „Vilnius Town Group“ Leidimo sąlygas, todėl prašė pateikti informaciją, susijusią su atliekų tvarkymo įrenginio, esančio adresu Arimų g. 20, Vilnius, pakeitimais, įrenginio eksploatavimu pagal aplinkosauginius reikalavimus, valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį arba žemės valdytojo pritarimą vykdomai veiklai arba pateikti paaiškinimus“.

Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė
Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė

„Agentūra inicijavo TIPK 2 priedo leidimo perrašymą į Taršos leidimą. Įmonė keletą kartų pateikė prašymą pratęsti dokumentų teikimo terminą, paskutinis terminas 2021-12-21“, – teigė AAA atstovai.

Patikrinimą žada ir NŽT

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) 15min patvirtino – šiam žemės sklypui nėra sudarytos nuomos sutarties. Anot tarnybos atstovų, belieka padėkoti už gautą informaciją, kuri esą tapo priežastimi sprendimui (jis priimtas liepos 27 dieną) atlikti neplaninį žemės naudojimo patikrinimą. Jis, tiesa, numatomas tik rugsėjį.

Po patikrinimo gali būti pradėtas tyrimas dėl savavališko žemės užėmimo. Bet sprendimas dėl tokio tyrimo bus priimtas tik atlikus minėtą patikrinimą.

Situaciją žino ir savivaldybė

Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyrius vedėjas Gintaras Leperskas 15min pateiktame komentare teigia, kad nuo 2020 metų savivaldybė yra gavusi tris skundus dėl triukšmo šioje vietoje. Paskutinį – šių metų liepos 22-ąją.

Matavimai taip ir neatlikti, nes pats skundo teikėjas NVSC informavo, jog matavimai netikslingi, kadangi aikštelėje veikla nevykdoma.

„Patikrinimo metu Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnas nustatė, kad triukšmą skleidžia Arimų g. 20 esančioje atliekų perdirbimo aikštelėje esantys įrenginiai.

Gavę pirmąjį skundą, kreipėmės į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentą, kad išmatuotų triukšmo lygį. Tačiau matavimai taip ir neatlikti, nes pats skundo teikėjas NVSC informavo, jog matavimai netikslingi, kadangi aikštelėje veikla nevykdoma.

NVSC skundo kopiją persiuntė AAD Vilniaus valdybai, kadangi atliekas apdorojančių, surenkančių ar vežančių įmonių, tarpininkų, prekiautojų atliekomis ir atliekų darytojų priežiūrą vykdo aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai. Ar buvo atlikti kažkokie veiksmai – informacijos neturime“, – teigė G.Leperskas.

Jo teigimu, po paskutinio skundo gyventojai informuoti, kad turi kreiptis į AAD, kadangi ši institucija pagal kompetenciją kontroliuoja atliekas apdorojančių įmonių veiklą. Ir jeigu departamentas nustatytų pažeidimų, esą galėtų informuoti leidimą apdoroti atliekas išdavusią instituciją (AAD), kuri galėtų spręsti dėl leidimo panaikinimo, pakeitimo ar patikslinimo.

Tiesa, laboratoriniai matavimai buvo atlikti dar 2021 metais ir jų metu nustatyta, kad išmatuoti garso slėgio lygiai tirtoje aplinkoje (gyvenamosiose patalpose dienos metu ir gyvenamojo namo aplinkoje nakties metu), tiek vykstant statybinių atliekų smulkinimo darbams, tiek nevykstant darbams, neviršijo Lietuvos higienos norma HN 33:2011 nustatytų triukšmo ribinių dydžių.

Be to, savivaldybės duomenimis, NVSC Vilniaus departamento specialistai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymu, UAB „Vilnius Town Group“ administracijai nurodė iki 2022 m. rugsėjo 21 d. aikštelei nustatyti Sanitarinę apsaugos zoną ir jos ribas įregistruoti Nekilnojamojo turto registre bei kadastre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius