-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09

Nepriklausomybės atkūrimą Šiauliai pasitinka karingais Saulės mūšio atspindžiais

Po Šiaulių koncertų salėje „Saulė“ vykusio klasikinės muzikos koncerto žiūrovai neišsiskirstė namo. Visi išėjo į lauką stebėti pažadėto gero reginio.
Saulės mūšio atspindžiai
Saulės mūšio atspindžiai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Jau išeinančius rūbinėje pasitiko šarvuoti ir ginkluoti vyrai. Tiesa ne automatais kaip įprasta šiais laikais, bet kardais ir kirviais.

Rūbinėje jie nieko nepaliko. Tiesiog čia patogiausia buvo laukti savo pasirodymo laiko. Netrukus visi susibūrė Tilžės gatvėje, prie pat pagrindinių koncertų salės laiptų.

Aukštai pasirodė du karių būriai. Vieni jų – kryžiuočiai, o kiti – žemaičiai bei kitos baltų gentys.

Jie kelis kartus susipliekė, bet ant grindinio liko gulėti tik kryžiuočiai. Taip vaizdžiai buvo suvaidintas „Saulės mūšis“.

Taip prasidėjo renginių ciklas „Saulės miesto atspindžiai“, skirtas Saulės mūšio ir Šiaulių miesto 780-mečiui. Pirmajame koncerte dalyvavo Šiaulių kolektyvai ir kviestiniai atlikėjai.

Saulės mūšio spektaklį žiūrovams dovanojo istorinės rekonstrukcijos brolija „Vilkatlakai“, riterių brolija „Hospitalierių Ordinas“, gyvosios istorijos klubas „Varingis“, klubai Komturija ir Vendes Komturija iš Latvijos.

Kazio Morkūno vitražui „Saulės mūšis“ – 30 metų

Mūšio vieta pasirinkta ne šiaip sau. Viskas vyko Šiauliams labai vertingo vitražo fone. Jis taip ir vadinasi – „Saulės mūšis“.

Šį anuomet didžiausią Lietuvoje vitražą 1986 metais, švenčiant Saulės mūšio 750-ąsias metines, sukūrė žymus lietuvių vitražų kūrėjas, istorinio vitražo novatorius, ilgametis Vilniaus dailės akademijos profesorius Kazys Morkūnas.

Kazys Morkūnas (1925–2014) – Lietuvos vitražo klasikas. Nepriklausomybės metais Kazys Morkūnas buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu (2000), Lietuvos Respublikos Vyriausybės premija (2013) ir LDS auksiniu ženkliuku (2011).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius