-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 26

Neramumų nuojauta stiprėja

Policijos pareigūnai jau analizuoja internetinėje erdvėje pasirodžiusius raginimus paminėti sausio 16-ąją prie Seimo vykusių riaušių metines. Profsąjungų atstovai prisipažįsta provincijoje vis dažniau girdintys klausimą: kada ir kur vyks protesto akcija?
Prie Seimo
Riaušės prie Seimo / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Artėjant sausio 16–osios riaušių metinėms stiprėja naujų galimų neramumų nuojauta. Ją kursto ne tik internetinėje erdvėje gausėjantys raginimai protestuoti. Pavyzdžiui, neparlamentinė partija „Frontas“ jau pateikė Vilniaus miesto savivaldybei prašymą tą dieną prie Seimo rūmų surengti protesto akciją.

Dauguma LŽ kalbintų profsąjungų lyderių tikino kol kas tik stebintys Vyriausybės bei Seimo veiksmus. Tačiau jie neatmetė galimybės, kad po Naujųjų metų protesto akcijų bus. Teisėsaugos atstovai teigė esantys joms pasiruošę.

Stebės padėtį

Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas LŽ tikino, kad planų rengti protesto akcijas kol kas nėra. „Gal šiandien per daug gąsdinimų ir panikos kėlimo, kad padėtis po Naujųjų metų dar labiau blogės? Žiūrėsime, kokia bus reali situacija“, – sakė jis.

A.Černiauskas linkęs palaukti konkrečių skaičių, kiek brangs elektros energija ar šildymas, kiek mažės pensijos, įvairios socialinės išmokos. Profsąjungų lyderiui svarbiausia, kad biudžeto karpymai nepaliestų sunkiausiai besiverčiančių gyventojų. Dabartines Vyriausybės pastangas suvaldyti sudėtingą ekonomikos padėtį jis įvertino kaip neblogas.

Nepriklausomų profsąjungų organizacijų asociacijos pirmininkas Vasilijus Lepeška nusiteikęs pesimistiškiau ir mano, kad protesto akcijos kitų metų pradžioje įmanomos. Jo teigimu, pastaruoju metu žmonės labai nusivylė valdžios sprendimais, nebetiki geresniu rytojumi. „Viena vertus, norisi padėti Vyriausybei. Tačiau pats ministrų kabinetas ne visada tesi duotus pažadus“, – apgailestavo jis. Antra vertus, V.Lepeškos manymu, nemažai gyventojų nebetiki ir tuo, kad protestuodami gali ko nors pasiekti.

Tikisi būti išgirsti

Nacionalinį susitarimą su Vyriausybe taip pat pasirašiusios profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė LŽ pasakojo, kad didmiesčiuose gyvenimas teka ramia vaga. Tačiau visai kitokia padėtis susiklostė provincijoje, kur gyventojai vis dažniau netenka darbo ir neturi jokių galimybių įsidarbinti. „Rajonuose vaizdas klaikus“, – pažymėjo ji.

A.Jašinskienė teigė, kad jos vadovaujama profsąjunga protesto akcijų neplanuoja. „Tačiau gyvenimas kartais jas padiktuoja“, – pridūrė ji. Profsąjungos vadovė pasakojo, kad dalis gyventojų pasirengę protestuoti prieš valdžios veiksmus. Esą per susitikimus jie dažnai klausia, kada bus pakviesti į kokią nors akciją. Tačiau A.Jašinskienė viliasi, kad rasti bendrą kalbą su Vyriausybe pavyks ir be protestų.

Pasigenda lyderių žodžio

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius taip pat pastebi vis blogėjančias visuomenės nuotaikas. „Gyventojų kaltinimai valdžiai, mano akimis, yra visiškai pagrįsti. Ar pastaruoju metu girdėjome nors vieną visuomenę raminantį prezidentės Dalios Grybauskaitės ar premjero Andriaus Kubiliaus pareiškimą? Jie turėtų paaiškinti žmonėms, kodėl iškilo sunkumų ir ką reikėtų daryti, kad jie būtų įveikti“, – įsitikinęs A.Butkevičius.

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma viliasi, kad gyventojai bus sąmoningi ir nekels nereikalingos įtampos šalyje. „Profsąjungos turi teisę reikšti savo poziciją ir protestais. Tačiau nemanau, kad tokios akcijos sukurtų kokias nors galimybes gerinti socialinę padėtį. Vyriausybė bei Seimas ir taip daro viską, kas įmanoma, kad situacija šalyje pagerėtų“, – tikino jis.

Visada pasiruošę

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla LŽ patvirtinocturintis informacijos apie internete pasirodžiusius raginimus paminėti sausio 16–osios riaušių metines. „Policija analizuoja turimą informaciją ir, jei prireiks, ketina užkirsti kelią galimiems įstatymų pažeidimams“, – aiškino jis.

R.Požėla pažymėjo, kad per sankcionuotas protesto akcijas policija visada pasirengusi užtikrinti tvarką ir rimtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius