Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 31

Nerandama kompromiso dėl Valdovų rūmų rangos sutarties

Vyriausybė pasitarime antradienį ketina grįžti prie Valdovų rūmų statybos problemos, tačiau žinybos vis dar neranda kompromiso, ar reikia nutraukti sutartį su jos rangovu Panevėžio statybos trestu (PST). Susitarti nepavyksta projekto užsakovei Kultūros ministerijai, Valstybės kontrolei bei griežčiausią poziciją užėmusiai ir sutartį nutraukti siūlančiai Viešųjų pirkimų tarnybai.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas BNS sakė, jog klausimą svarstant „tokioje dvasioje ir tokia skuba“, pirmasis Valdovų rūmų etapas nebus baigtas iki 2013 metų, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai (ES).

Anot jo, Kultūros ministerija sutiktų, kad Valdovų rūmams nebūtų suteiktas svarbaus kultūros objekto statusas, kaip ministerija prašė anksčiau, o loginiai sprendimai leistų minimaliai užbaigti rūmus.

„Komunikacija su Valdovų rūmų statybos rangovu Panevėžio statybos trestu vyksta žodžiu. Rangovas yra davęs sutikimą peržiūrėti ir koreguoti sutartį, tačiau dėl galimo sutarties nutraukimo jo nuomonė yra vienareikšmiška – jis duotų Kultūros ministeriją į teismą, nes nemato savo kaltės“, – BNS sakė kultūros ministras.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas praėjusią savaitę Seime pabrėžė, kad pradinėje sutartyje su PST dėl Valdovų rūmų yra pažeidimų, todėl jis teigė nematąs galimybės darbų rangovui baigti pirmąjį statybų etapą.

Su Ž.Plytniku BNS kol kas nepavyko susisiekti. Neoficialiomis BNS žiniomis, pirmadienį tarnyba ruošia savo poziciją, kurią jos vadovas išsakys Vyriausybės pasitarime antradienį.

A.Gelūno teigimu, Kultūros ministerija siekia, kad būtų baigta Valdovų rūmų dalis, kur bus rengiamos ekspozicijos, veiks reprezentacinės salės.

„Pats nesu nei Valdovų rūmų iniciatorius, nei entuziastas, tačiau valstybinis požiūris turėtų būti, kad visuomenė turėtų galimybę naudotis bent dalimi šių rūmų, o ne toliau klausytis rietenų“, – sakė A.Gelūnas.

Jo vertinimu, nutraukus sutartį ir įklimpus į teisminius ginčus, Valdovų rūmų statyba gali įstrigti keleriems metams.

„Mūsų nuomone, dabartiniam etapui sąmatos yra sudarytos visiškai skaidriai, ir mes siūlome išgelbėti tai, ką galima išgelbėti revizuojant sutartį, susiaurinant rangovo pageidavimus, apribojant išlaidas“, – sakė A.Gelūnas.

Praėjusį trečiadienį Vyriausybė neapsisprendė dėl Valdovų rūmų rangos sutarties, ministrams susiginčijus dėl to, ką duotų rūmams svarbaus kultūros objekto statusas.

Panevėžio statybos tresto skaičiavimu, pirmajam Valdovų rūmų etapui baigti reikia apie 32 mln. litų. Šiemet iš valstybės biudžeto Valdovų rūmams statyti numatyta 16 mln. litų.

Į Valdovų rūmų atkūrimą investuota 230 mln. litų, galutinė darbų kaina yra apie 367 mln. litų.

Galimą lėšų švaistymą statant šį objektą tiria Generalinė prokuratūra. Tyrimas pradėtas susipažinus Valstybės kontrolės duomenimis, kad per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios Valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius