Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 17

Neries gaivinimo planai: šiemet Vilniuje ant vandens turėtų atsirasti kavinė ir galbūt meno galerija

Mėgstantys padejuoti, kad Neris ir jos pakrantės iki šiol taip ir netapo tikrąja Vilniaus dalimi, šiemet sulauks malonių permainų. Prie upės planuoja įsikurti net du nauji objektai – pagaliau ketinama atidaryti kavinę mobiliojoje prieplaukoje ant vandens, planuojama įrengti ir meno galeriją.
Laivas „Ryga“ šalia Mindaugo tilto turėtų apsistoti jau po kelių dienų.
Laivas „Ryga“ į miesto centrą turėtų atplaukti jau šią savaitę. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kalbėdama apie naujoves, kurios šiemet laukia laivybos Neryje, Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Matonienė neslėpė – naujienų nėra tiek, kiek norėtųsi, tačiau vis dėlto šį bei tą vilniečiams ir miesto svečiams tikimasi pasiūlyti.

Vienos dienos parodų galerija

Viena naujiena – meno galerija netoli Karaliaus Mindaugo tilto. Nuo 2008-ųjų metų šioje vietoje iš tolo ryškiai žalia spalva švietė „KultFlux“ meno platforma, tačiau šių metų vasarį ji buvo išmontuota, kadangi baigėsi nuomos sutartis. „Planuojama, kad tai bus vienos tinklinės galerijos padalinys Vilniuje. Tai būtų nauja meno galerija, kuri specializuojasi pristatydama vienos dienos projektus – ar tai būtų dailės, vizualaus meno paroda, bet jų darbo principas yra toks, kad projektas pristatomas vieną dieną“, – sakė Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

Šiuo metu platformos vietą skandina Neries potvynio vanduo. Būtent potvyniai kalti, kad ir naujoji meno galerija šioje vietoje įsikurs tik šiltajam metų laikui. Pastatas būtų laikinas, žiemą išmontuojamas ir išvežamas.

Šiemet tikimasi pagaliau turėti ir kavinę prie Baltojo tilto, kur jau kelerius metus šiltuoju metų laiku stovi 2011-aisiais iš Kauno atplukdyta mobilioji prieplauka. Pernai prieplauka buvo suremontuota, tačiau kavinė lankytojų taip ir nepakvietė – tam sutrukdė ilgai trukę prekybos alkoholiu licencijos svarstymai.

Prieplauką išsinuomojęs Aurelijos Kinas tvirtina, kad šiemet kavinė jau tikrai turėtų būti. Kol kas prieplauka nebuvo atplukdyta, nes Neryje ledu dar vaikščiojo žvejai, kaip juokavo A.Kinas.

Valys Neries vagą

Laivų Neryje daugėti kol kas neturėtų. Laivybos sezonas oficialiai prasideda nuo gegužės 15-osios, tačiau laivas „Ryga“ kursuoti pradės šios savaitės pabaigoje, nes jau gauta užsakymų. Daugelį metų laivu „Ryga“ plaukiojantis Leonas Benetis tvirtina, kad laivybos sezonui ruošiamasi itin intensyviai. Šiemet šį laivą eksploatuojanti bendrovė „Barta“ ne tik plukdys pramogautojus, bet ir nauju techninės paskirties laivu valys Neries dugną.

Aš visada laikiausi tokios nuomonės, kad laivas yra tik sudedamoji pramogos dalis, – sakė L.Benetis.

„Pernai įsigijome dar vieną laivą – techninį, kurį šiemet rekonstruojame, galėsime valyti, tvarkyti sąnašas, akmenis. Laivas atplaukia į bet kurią upės vietą ir atsistoja ant kojų, – pasakojo L.Benetis. – Yra pagamintos specialios kojos, ant kurių atsistojęs laivas nebeplaukia ir tuomet galima dirbti. Tad jau galėsime tvarkyti upės dugną, kad galėtų ir kiti žmonės plaukioti.“

Sau, ant L.Benečio, plaukiojimo sąlygų pasigerinti bendrovė būdų kaip ir nebeturi. Šiuo metu „Ryga“ gali plaukti iki Seimo į vieną pusę ir iki Verkių malūno – į kitą. Galbūt viliotų galimybė nuplaukti iki Vingio parko, tačiau tam trukdo ne tik upės vaga, o ir po senuoju Žvėryno tiltu pakabinta skulptūra.

Plukdys pirmininkavimo ES Tarybai svečius

Šiemet L.Benetis tikisi itin gero sezono – jau dabar yra daugybė užsakymų kelionėms Nerimi. Ypač daug vilčių siejama su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai

Leonas Benetis
Leonas Benetis

„Plauksime parodyti mūsų gražią gamtą, – sakė L.Benetis. – Visos ministerijos yra susidomėjusios, nes kiekviena ruošiasi priimti užsienio svečius. Nori ne tik Vilniuje plaukti, bet plukdysime ir Trakuose, derinami klausimai, kad galėtume plukdyti iš Trakų pilies iki Tiškevičiaus rūmų Užutrakyje, bet dar nežinau, kaip tai bus išspręsta. Nemažai yra užsakymų ir iš firmų, daugiau norinčiųjų plaukti. Jau turime užsakymų net rugsėjo mėnesiui.“

Be „Rygos“ Nerimi plaukios ir keli mažesni laiveliai. Anksti ketinantis pradėti laivybos sezoną L.Benetis tvirtina Neries potvynio nebijąs – per tiek metų jau žino kiekvieną galimą kliūtį upėje.

L.Benetis taip pat pažadėjo, kad kai aptvarkys upės vagą, bus galvojama, kokių pramogų keleiviams laive būtų galima pasiūlyti. „Aš visada laikiausi tokios nuomonės, kad laivas yra tik sudedamoji pramogos dalis“, – kalbėjo „Rygos“ kapitonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius