Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 07 /2022 02 08

Neries upėje ir vėl užfiksuota tarša smulkiomis plastiko dalelėmis

Sekmadienio popietę Neries upės vandens ruože tarp Paneriškių ir Papiškių pastebėtos smulkaus plastiko dalelių sankaupos. Dėl užfiksuotos taršos Lietuvos žaliųjų partija kreipėsi į atsakingas institucijas, ragindama nustatyti taršos šaltinį, kuo skubiau sustabdyti tolesnį plastiko dalelių patekimą į upę ir užtikrinti, kad susikaupę teršalai būtų pašalinti, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Tarša Neries upėje
Tarša Neries upėje / Asmeninio archyvo nuotr.

Taršą pastebėjęs Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkės pavaduotojas ir neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius Laurynas Okockis teigia, kad smulkios plastiko dalelės šiuo metu plūduriuoja Neries vandenyje, ruože tarp Paneriškių ir Papiškių. Jo įsitikinimu, teršalai į upę galėjo patekti iš kokios nors sostinės pakraštyje įsikūrusios gamybinės įmonės ir su upės tėkme nukeliauti kelis ar net keliasdešimt kilometrų

„Kadangi plastikas ir jame esantys chemikalai kelia pavojų gyvūnams ir visai upės ekosistemai, būtina kuo skubiau nustatyti taršos šaltinį ir įsitikinti, kad tarša jau yra sustabdyta. Antras žingsnis – ieškoti būdų, kaip į vandenį jau patekusias daleles surinkti, kad jos upės srovės nebūtų nuneštos dar toliau, o taip pat nesikauptų upės organizmuose. Tikimės, kad Aplinkos apsaugos departamentas ir Vilniaus miesto savivaldybė operatyviai sureaguos į mūsų pranešimą ir imsis skubių veiksmų, kad užkirstų kelią tolesnei upės taršai“, – sako L.Okockis.

Jo teigimu, tokio pobūdžio tarša Neries upėje pastebėta jau ne pirmą kartą. Prieš maždaug dvejus metus panašios plastiko dalelės į upę pateko iš vienos įmonės per „Vilniaus vandenų“ valymo įrenginių išleistuvus. Tuomet teršėjas buvo identifikuotas, o prie valymo įrenginių buvo įrengtos specialios pontoninės gaudyklės, neleidusios plastiko dalelėmis toliau tekėti upe. Tiesa, kaip pastebi neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius, tąkart į upę patekę ir su jos tėkme spėję pasklisti teršalai taip ir nebuvo surinkti.

„Kadangi situacija kartojasi jau ne pirmą kartą, turime kalbėti ne tik apie teršėjo, bet ir apie kontroliuojančių institucijų atsakomybę – kodėl leidžiama pasikartoti pažeidimams? Akivaizdu, kad vėluojama rasti sprendimus, kurie leistų užkirsti kelią tokioms situacijoms kartotis ateityje. Jei paaiškėtų, kad plastikas į upę ir vėl pateko per „Vilniaus vandenų“ sistemas, šią įmonę būtina įpareigoti peržiūrėti savo taršos prevencijos politiką ir pradėti diegti saugiklius, kurie leistų greičiau identifikuoti ir stabdyti tokio pobūdžio taršą“, – pastebi L.Okockis.

Vilniaus vandenys“: bendrovės eksploatuojamame nuotakyne plastiko dalelių neaptikta

„Reaguojant į vakar politikų – Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkės pavaduotojo ir neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi save pristatančio Lauryno Okockio viešai išplatintą informaciją apie tai, kad smulkios plastiko dalelės pastebėtos Neries vandenyje, ruože tarp Paneriškių ir Papiškių ir, kad jos galimai ten pateko iš bendrovės „Vilniaus vandenys“ nuotekų tinklų, bendrovė ėmėsi veiksmų. Buvo patikrintas bendrovei priklausantis išleistuvas į upę, kiti valymo įrenginiai, esantys Vilniaus miesto nuotekų valykloje“, – rašoma „Vilniaus vandenų“ Gamybos tarnybos direktorius Tado Kazlausko komentare žiniasklaidai.

„Bendrovės eksploatuojamame nuotakyne plastiko dalelių neaptikta. Todėl bendrovė „Vilniaus vandenys“ konstatuoja, kad plastikas į upę pateko ne iš bendrovei priklausančių valymo įrenginių. Plastiko atliekomis, šioje ar aplinkinėse teritorijose galėjo būti tiesiog atsikratyta, išpilant jas tiesiai į upę.

Bendrovė patikina, kad visuomet deda maksimalias pastangas, kad kuo greičiau būtų išsiaiškintas taršos šaltinis ir tarša užkardyta.

Po prieš kelerius metus užfiksuotos taršos plastiku, kai smulkios plastiko dalelės buvo išpiltos į bendrovės nuotakynus ir pateko į gamtinę aplinką, nes valymo įrenginiai nebuvo pritaikyti joms išvalyti, „Vilniaus vandenys“ ėmėsi prevencinių veiksmų. Įrengė specialius sietus prie išleistuvo, sudažnino planines ir neplanines patikras, sugriežtino juridinių klientų kontrolę, parengė ir apmokė savo darbuotojus, kaip reaguoti tokiose situacijose. Bendrovė visais atvejais bendradarbiauja tiek su aplinkosaugininkais, tiek ir su kriminalistais – jie talkina, kad tikrieji teršėjai būtų išaiškinti.

Šiuo metu, vykstant veikiančios Vilniaus miesto nuotekų valyklos rekonstrukcijai, taršos prevencijai skiriamas prioritetinis dėmesys – mėginiai prie išleistuvo įmani dukart dažniau nei įprastai – t. y. ne 2, o 4 kartus per mėnesį. Paskutinį kartą toks mėginys imtas vasario 1 d. Tarša plastiku ar kitomis medžiagomis nenustatyta. Bendrovė nuolat atlieka ir juridinių klientų bet nuotekų vežėjų patikras. Prioritetiškai tikrinamos įmonės, kurių gamybos procesuose susidaro plastiko atliekos. Remiantis šių metų patikrų rezultatais, nė vienos šių įmonių nuotakynuose plastiko dalelių neaptikta, bendrovė turi tai patvirtinančius patikros aktus. Patikros bus tęsiamos ir toliau.

Bendrovė supranta, kad galimos ekologinės nelaimės, tarša ar bet kokia informacija apie galimą taršą yra itin jautri visuomenei. Todėl prašo politikų informacija apie užfiksuotą taršą ir galimus teršėjus dalintis atsakingai“, – teigia T.Kazlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius