-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 11

Nerimaudama dėl Astravo Vilniaus savivaldybė prie mokyklų stato modulinius pastatus

Labai arti sienos su Lietuva pastatyta Baltarusijos atominė elektrinė Astrave verčia nerimauti Vilnių. Dalis sostinės atsidurtų atominės elektrinės avarijos poveikio zonoje, tad miesto savivaldybė teigia besiruošianti galimos nelaimės atvejams. Vienas iš pasiruošimo dalių – infrastruktūra. Todėl šiuo metu šalia ugdymo įstaigų dygsta moduliniai statiniai.
Modulinis namelis šalia Juzefo Ignacijaus Kraševskio gimnazijos
Modulinis namelis šalia Juzefo Ignacijaus Kraševskio gimnazijos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalia bent dviejų mokyklų Naujojoje Vilnioje galima pamatyti nedidelius statinius. Kaip 15min sakė vienas vietos gyventojas, „pastatyti jūriniai konteineriai, tik kam reikalingi, neaišku“.

Vilniaus miesto savivaldybė aiškina, kad tai moduliniai statiniai, o jų paskirtis net labai aiški – jie reikalingi rengiantis ir stiprinant civilinę saugą galimos radiologinės ar branduolinės avarijos Astrave atveju.

„Siekiant užtikrinti tinkamą parengtį ir stiprinant civilinę saugą galimos radiologinės ar branduolinės avarijos Baltarusijos atominėje elektrinėje atveju, Vilniaus miesto savivaldybė iš valstybės yra gavusi tikslinę 4,3 mln. eurų dotaciją.

Esame pasitvirtinę už šias lėšas įsigyjamų prekių sąrašą, į jį įeina moduliniai pagalbiniai statiniai, palapinės, biotualetai, radijo stotelės, kompiuteriai, skaitmeniniai dozimetrai, lauko apšvietimo įranga, el. generatoriai, asmens apsaugos priemonės ir kita įrangą bei priemonės.

Šios priemonės paskirstomos gyventojų surinkimo punktams, t. y. 69 ugdymo įstaigoms“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės komentare.

Vilniaus miesto savivaldybė iš valstybės yra gavusi tikslinę 4,3 mln. eurų dotaciją.

Anot savivaldybės atstovų, dalis modulinių pastatų jau pasiekė ugdymo įstaigas, o visose 69 gyventojų surinkimo vietose jų įrengimas bus baigtas kitąmet: „Tokiu būdu gyventojų surinkimo punktai tampa ne tik pavadinimu, bet ir svarbiais objektais, kurie būtų pasitelkiami gresiant ar susidarius ekstremaliai situacijai. Visas priemones ugdymo įstaigos taip pat galės naudoti organizuodamos pratybas.“

Astravo atominė elektrinė pastatyta mažiau nei 50 km atstumu nuo Vilniaus. Lietuva teigia, kad ji pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

Nepaisant Baltarusijos valdžios teiginių, kad viskas jėgainėje yra saugu, Lietuvos pusė deda pastangų pasiruošti galimoms avarijoms.

Praeitą savaitę Suomijoje besilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad Baltijos šalys, Lenkija ir Suomija surengs bendras civilinės saugos pratybas.

Jos šalia kitų šiuo metu šalims aktualių grėsmių svarbios ir dėl Baltarusijoje pastatytos naujosios atominės elektrinės.

Pasak ministrės, dėmesys šiai problemai didėja, didėja ir finansavimas – penkerių metų laikotarpiui Lietuva suplanavo 90 mln. eurų. Reaguojant į galimas grėsmes, parengtas naujas krizių valdymo modelis ir civilinės saugos koncepcija, kurią sudaro trys pagrindinės kryptys – pasirengimas, atsparumas ir visuomenės informavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius