Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 21

Situacija su COVID-19 rimta: liga grįžo į gydymo įstaigas, plinta laisvalaikio veiklose, izoliacijoje – beveik 14 tūkst. gyventojų

Per tris savaitgalio dienas šalyje nustatyta beveik tiek pat COVID-19 atvejų kiek per visą liepą, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė ir teigia, jog tai rodo situacijos rimtumą. Infekcija, anot jos, plinta šeimos šventėse ir įvairiuose laisvalaikio užsiėmimuose, virusas sugrįžo į gydymo įstaigas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad dėl to asmenys bus testuojami kitaip. Pasak jo, privalomai ir vėl teks tirtis asmenims, guldomiems ligoninėse, aktyviau bus testuojami medikai, griežtės pacientų lankymo taisyklės. Visuotinio karantino įvesti nežadama.

„Apie visuotinį karantiną tikrai nekalbama, tam ir yra paruoštos priemonės pagal sektorius, ką reikėtų įgyvendinti ir ką savivaldybės, kuriose įvyksta protrūkiai, ir stengiasi padaryti, tiek stabdydamos renginius, tiek pasinaudodamos galimybe bent jau dalį ugdymo įstaigų pervesti į nuotolinį mokymąsi“, – kalbėjo A.Veryga.

Į klausimą, kas turėtų įvykti, kad karantinas būtų įvestas, ministras atsakyti negalėjo: „Nesulauksit iš manęs, deja, atsakymo, kadangi vertinamas visas kompleksas sąlygų. Net ir matant, kad situacija kažkurioje srity pablogėjo, tai dar nėra pakankamas motyvas imtis staiga visuotinio karantino.“

Visgi, anot jo, artimiausiu metu pokyčių dėl koronaviruso sulauks gydymo įstaigos.

Bus intensyviau testuojami medikai.

Bus keičiama pati testavimo strategija: grįš privalomas testavimas stacionarizuojamiems asmenims į gydymo įstaigas, bus intensyviau testuojami medikai, dirbantys gydymo įstaigose, taip pat griežtės pacientų lankymo taisyklės“, – apie pokyčius pranešė ministras, pridurdamas, jog nė viena gydymo įstaiga nėra 100 proc. apsaugota nuo viruso patekimo.

Anot jo, planuojama riboti ir masinius renginius – muges, miestų šventes, kur neįmanoma įvesti lankytojų registracijos, riboti srautų.

„Nebūtinai tai bus valinis Vyriausybės sprendimas. Gali būti, kad bus aiški rekomendacija savivaldybėms, nes savivaldybės tokius renginius organizuoja ir išduoda leidimus“, – nurodė A.Veryga.

Nuotolinę spaudos konferenciją, kurioje be ministro, ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo dalyvavo ir NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė, stebėkite čia:

VIDEO: Situacija su COVID-19 rimta: liga grįžo į gydymo įstaigas, izoliacijoje – beveik 14 tūkst. gyventojų

Vertindama COVID-19 plitimą, R.Lingienė išreiškė nerimą dėl ligos atvejų šeimos šventėse, neformalaus vaikų ugdymo užsiėmimuose ir suaugusiųjų laisvalaikio veikloje, pavyzdžiui, šokiuose ar dainavimo pamokose.

„Židiniai kyla būtent dėl šių veiklų arba po vykusių šeimos švenčių“, – sakė ji.

Lokalaus karantino kol kas neskelbs

Be kita ko, NVSC atstovė pabrėžė, jog koronavirusas sugrįžo į gydymo įstaigas.

„Per rugpjūtį COVID-19 buvo patvirtintas 27 sveikatos priežiūros specialistams, per rugsėjį – 59. Matosi, kad ši infekcija po truputėlį grįžta į sveikatos priežiūros įstaigas“, – tikino R.Lingienė.

Viena tokių – Radviliškio ligoninė, nors tik ja esą židinys neapsiriboja. Radviliškio rajono savivaldybėje dėl COVID-19 plitimo imtasi specifinių priemonių.

„Pagrindinis siekis – apsibrėžti židinio ribas ir jį lokalizuoti, kas šiuo metu ir daroma, ir mano žiniomis, šiandien nuo 14 val. pradeda veikti mobilus punktas, kur galės išsitirti visi norintys Radviliškio gyventojai. Labai skatiname pasinaudoti šia galimybe“, – dėstė R.Lingienė.

Radviliškio ligoninėje, anot jos, „buvo problemų“ imantis infekcijų kontrolės priemonių. Ligoninei pavesta įgyvendinti tam tikrus reikalavimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tuo atveju, jeigu jie nebus įgyvendinti, žinoma, kad kils atsakomybė vadovui“, – patikino sveikatos apsaugos ministras, bet pridūrė, kad to kaip steigėja pirmiausia turėtų reikalauti savivaldybė.

A.Veryga teigė, kad židinys Radviliškyje yra valdomas ir lokalaus karantino čia skelbti esą neplanuojama.

„Tam poreikio nematom ir tokių rekomendacijų kol kas neturim ir iš epidemiologų. Židiniai valdomi tose įstaigose, kur infekcija išplitusi“, – nurodė ministras.

Būtų gerai savaitei nuo kelionių ten susilaikyti.

Visgi jis paragino šiame mieste be reikalo nesilankyti: „Lankytis Radviliškyje, kai savivaldybė priėmė sprendimą dėl renginių, matyt, nelabai jau liks ir ko ten lankytis. Aišku, asmenys, kurie planuoja aplankyti giminaičius ar važiuoti darbo reikalais, būtų gerai savaitei nuo kelionių ten susilaikyti, kol situacija paaiškės.“

Radviliškio ligoninėje per rugsėjį nustatyti 26 medikų susirgimai COVID-19, Raseinių ligoninėje – 7, Kelmės ligoninėje – 2.

Dėl atvejo teatre izoliuotis turės 175 asmenys

Vilniaus apskrityje pagrindinis epidemiologų dėmesys esą tenka dviem židiniams: šokių ir sveikatingumo studijai „City Dance“ ir sporto klubui „GymPlius“. Su šiomis vietomis atitinkamai siejami 10 ir 12 koronaviruso atvejų, nurodė R.Lingienė.

Pasak jos, per praėjusią parą koronavirusas taip pat nustatytas asmeniui, dirbančiam Nacionaliniame operos ir baleto teatre bei ansamblyje „Lietuva“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Operos ir baleto teatras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Operos ir baleto teatras

„Būtent su juo siejami 175 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys“, – pabrėžė R.Lingienė ir pridūrė, jog sąlytį turėjusių asmenų daugėja masiškai.

„Lankomės renginiuose, aktyviai bendraujam, vaikai išėjo į ugdymo įstaigas, darbuotojai po atostogų grįžo į darbo vietas, žmonės būriuojasi, susitinka, dėl to infekcija ir plinta. Dabar esmė – valdyti židinius, atsekti kontaktus ir laikyti saugos priemonių“, – teigė sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė

NVSC atstovė atkreipė dėmesį ir į COVID-19 atvejų skaičių: per tris savaitgalio dienas ligos atvejų užfiksuota beveik tiek pat kiek per visą liepą.

„Penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį iš viso buvo užregistruoti 249 šios ligos atvejai, kai, iliustracijai, pavyzdžiui, per visą liepos mėnesį buvo registruoti tik 275 šios ligos atvejai. Tai akivaizdžiai parodo epidemiologinės situacijos rimtumą“, – nurodė R.Lingienė.

Jos duomenimis, per tris rugsėjo savaites, neskaitant pirmadienio, jau registruoti 886 atvejai, kai per balandį jų buvo 880, o kovą – per 550.

Koronavirusas plinta trijose ugdymo įstaigose

„Kitaip tariant, nors situacija yra valdoma, turime aiškius signalus, kad reikia prisiminti per pavasarį ir žiemą išmoktas pamokas“, – įspėjo ji.

Pagal amžių, rugsėjį didesnis COVID-19 sergamumas pastebimas tarp jaunų žmonių

„Iš 886 iki šiol užregistruotų atvejų, 44 proc. sudaro asmenys iki 35 metų, 40 proc. – 36–60 metų, vyresni žmonės sudaro tik 16 proc. visų per rugsėjį nustatytų atvejų“, – komentavo R.Lingieninė.

Iki šiol koronavirusas siejamas su 65-iomis ugdymo įstaigomis, bet infekcija esą nežymiai išplito tik jų trijų viduje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

„Į kitas įstaigas ši infekcija atnešama iš namų, švenčių, būrelių ir panašių veiklų“, – sakė R.Lingienė.

Spaudos konferencijos metu taip pat pranešta apie penkių didžiųjų šalies gydymo įstaigų – Santaros klinikų, Kauno klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Šiaulių ir Panevėžio ligoninių – bendradarbiavimo susitarimą. Įstaigos susitarė ir toliau bendradarbiauti bandant suvaldyti COVID-19 pandemiją.

Šiuo metu koronavirusu serga 1511 šalies gyventojų, izoliacijoje – beveik 14 tūkst. asmenų, sergančių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais ir atvykusių iš paveiktų teritorijų. Didžiausias COVID-19 židinys – Radviliškio ligoninėje, su kuriuo siejami 63 koronaviruso atvejai.

Šeštadienį pranešta apie rekordinį naujų COVID-19 atvejų per parą skaičių – 99. Iš viso per savaitgalį nustatyti 179 nauji koronaviruso atvejai, pirmadienį pranešta apie 70. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius