-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 24

Nerimsta aistros dėl slapto CŽV kalėjimo Lietuvoje

Nors buvę ir dabartiniai Lietuvos vadovai tikina pirmą kartą išgirdę informaciją apie slaptą JAV kalėjimą mūsų šalyje, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) veiklos žinovų tai neįtikino. Jie Lietuvos vardą mini ne vienus metus, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Kalėjimas
Kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ Johnas Siftonas, vadovaujantis žmogaus teisių tyrimų organizacijai „One World Research“ Niujorke, teigė, kad žodis „Lietuva“ sklandė pernelyg ilgai, jog naujienose nebūtų tiesos. „Jau seniai įtarėme, bet iki šiol nebuvo įrodymų, todėl viešai ir nekalbėta. Tai buvo aptarta Europos Taryboje“, – dienraščiui sakė jis.

Kai praėjusį ketvirtadienį „ABC News“ paskelbė, kad Lietuvoje veikė CŽV slaptasis kalėjimas, mūsų šalies atstovai suskubo tai neigti.

Tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijose žinovai labiau linkę tikėti tiriamosios žurnalistikos pranešimu, o ne politikais. „Nematau priežasčių, kodėl turėčiau abejoti „ABC News“ žiniomis. Iki šiol šia tema jie pateikdavo tik tiesą. Dar 2005-aisiais jie buvo pirmieji, paskelbę apie slaptą kalėjimą Lenkijoje. Tos šalies vadovai viską neigė, bet informacija pasitvirtino. Akivaizdu, kad „ABC News“ turi labai gerų šaltinių“, – dienraščiui  sakė J.Siftonas.

Pasak J.Siftono, ne vienus metus buvusi vieša paslaptis, jog Rytų Europoje veikė ir trečias „juodasis plotas“: „Kai žurnalistai ėmė įtarti Lenkiją, buvo žinių, kad kaliniai perkelti į šalį kaimynę, tik nebuvome tikri kur.“

Tirdami slaptą CŽV veiklą specialistai dažnai naudojasi tarnybos skrydžių suvestinėmis. Įslaptintoms operacijoms amerikiečiai dažniausiai nenaudojo karinių lėktuvų.  Pasak J.Siftono, informaciją apie skrydžius į Vilnių suteikia ne Lietuva, o Oro erdvės kontrolės tarnyba Briuselyje.

„Įtarimų kilo, kai pastebėjome lėktuvą, perkeliantį kalinius skrendant į Lietuvą. Stebint judėjimą matyti, kur leidžiamasi įsipilti benzino ar pernakvoti, o kuri stotelė – galutinis tikslas“, – dienraščiui aiškino J.Siftonas.

Tiesa, Amerikoje taip pat pasirodė informacijos, kad prie Vilniaus galėjo būti laikomi ne kaliniai, o gyveno JAV žvalgybos instruktoriai, mokę Lietuvos specialiąsias tarnybas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius