Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 17 /16:12

Nerimsta dėl Lukiškių aikštės: savivaldybės pasiaiškinti prašo visuomenės sveikatos centras, mero – VRK

Sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas penktadienį pranešė, kad Vilniaus miesto savivaldybė gavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prašymą skubiai atsakyti į klausimus apie skandalą sukėlusį pliažą Lukiškių aikštėje. Merui dvi dešimtis klausimų apie pliažo naudojimą reklamoje atsiuntė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Anot patarėjo, tai – ne viskas. Kultūros paveldo departamentas (KPD), jo žodžiais, „ant kilimėlio“ kviečiasi ekraną Lukiškių aikštėje pastačiusios įmonės atstovus.
Lukiškių aikštės paplūdimyje įspėjamieji ženklai – ir lietuvių kalba
Lukiškių aikštės paplūdimyje įspėjamieji ženklai ir lietuviu kalba

Penktadienį socialiniame tinkle K.Žukauskas paskelbė, kad KPD išsikvietė įmonės „Telia Lietuva“, kurios ekranas stovi Lukiškių aikštėje, vadovą.

„Pagąsdins, gal nebedarys čia mieste renginių, kad visiems būtų geriau“, – ironizavo jis.

KPD teigia, kad reikėjo departamento leidimo

Departamento atstovė spaudai perdavė direktoriaus Vidmanto Bezaro komentarą, kuriame teigiama, kad tai – elementari procedūra.

„Kviečiamasi išsiaiškinti dėl aikštėje pastatyto televizoriaus. Kadangi tai yra įrenginys, o įrenginys kultūros paveldo objekte be suderinimo su KPD negali būti statomas. Reklama – taip pat. Anksčiau savivaldybės pateiktuose dokumentuose nebuvo nieko kalbama apie televizoriaus ir reklamos buvimą. Todėl ir norima pasikalbėti su “Telia„ vadovu“, – teigiama atsakyme.

Paprašė nurodyti instaliacijos paskirtį

Patarėjas paskelbė NVSC gautą raštą, kuris, anot K.Žukausko, buvo gautas ketvirtadienį 19 val. 30 min., o atsakymo prašoma iki penktadienio vidurdienio.

„Nes dega“, – ironiškai pastebėjo jis.

Paskelbtame centro Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės pasirašytame rašte prašoma „nedelsiant, t.y. iki liepos 17 dienos 12 valandos, nurodyti Lukiškių aikštėje įrengtos instaliacijos paskirtį ir pateikti tą įrodančius dokumentus“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, panašu, jau išsprendė visas su COVID-19 susijusias problemas, viruso nebėra, antra banga nebegresia, tyrimų duomenys pagaliau pateikiami teisingai – todėl ši institucija, nelikus pandemijos, ramia galva gali eiti spręsti kitų reikšmingų šalies problemų – Lukiškių paplūdimio“, – savo feisbuko paskyroje rašo K.Žukauskas.

NVSC: jei paaiškėtų, kad tai paplūdimys, galiotų paplūdimiams taikomos higienos normos reikalavimai

NVSC Vilniaus departamentas 15min nurodė, kad kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, siekdamas išsiaiškinti, koks tai yra objektas ir kokie reikalavimai turėtų būti taikomi jo priežiūrai: „Iki šiol tokios informacijos specialistai neturėjo, tad įvertinti ir atsakyti į kylančius klausimus, kokia higienos norma turėtų būti taikoma ir pan., nebuvo galima. Savo ruožtu į NVSC buvo kreipusis ir Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija, taip pat sulaukta nemažai susirūpinusių gyventojų kreipimųsi.“

NVSC atkreipė dėmesį, kad, jei būtų patvirtinta, kad ši instaliacija yra paplūdimys, tai jai galiotų paplūdimiams taikomos higienos normos reikalavimai, pavyzdžiui, reikalavimai smėlio kokybei, persirengimo patalpoms, jų dezinfekcijai ir kita.

„Aiškus atsakymas, kaip vertinti šią instaliaciją, būtinas, kad būtų galima vertinti, ar higienos sąlygos yra užtikrinamos taip, kaip tai turi būti padaryta, ypač vertinant šių dienos koronaviruso infekcijos (COVID-19) kontekste, kai tinkama higiena yra viena svarbiausių prevencijos priemonių. Primename, kad viena iš NVSC funkcijų yra vertinti ir valdyti riziką žmonių sveikatai, susijusią su paslaugomis, gaminiais, aplinkos veiksniais ir užkrečiamosiomis ligomis“, – teigiama atsakyme.

VRK pradėjo tyrimą

Dar vieną raštą, anot jo, Vilniaus miesto savivaldybė gavo iš VRK.

Komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė 15min penktadienį teigė, kad komisija yra pradėjusi tyrimą.

„Esame pradėję tyrimą gautų 4-5 skundų pagrindu“, – 15min patvirtino ji.

Anksčiau buvo pranešta, kad į VRK dėl Lukiškių vadinamojo paplūdimio naudojimo Laisvės partijos reklamoje yra kreipęsi „valstiečiai“.

K.Žukausko askelbtame dokumente, kurį pasirašė VRK pirmininkė, savivaldybei adresuojami 22 klausimai. Komisija teiraujasi, kieno iniciatyva priimtas sprendimas dėl pliažo įrengimo, kas priėmė sprendimą dėl jo, ar konsultuotasi, kiek tai kainavo, kiek paslaugų tiekėjų pasitelkta, kas pakvietė prie projekto prisijungti ekraną pastačiusią įmonę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštės paplūdimys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštės paplūdimys

L.Matjošaitytei taip pat įdomu, kas užsiima paplūdimio komunikacija, kokiomis lėšomis finansuoti ten buvę renginiai.

Galiausiai teiraujamasi, ar ir kaip pliažo įrengimas susijęs su Laisvės partijos, kuriai priklauso meras Remigijus Šimašius, planais dalyvauti rinkimuose ir kaip ši iniciatyva dera su Laisvės partijos skelbiama politine reklama.

Savivaldybei primenama, kad Laisvės partija paplūdimį panaudojo savo reklamai. Taip pat klausiama, kaip savivaldybė susijusi su Laisvės partijos viešintu renginiu „Kaip istorijai draugauti su ateitimi“ ir ar savivaldybė patyrė išlaidų dėl šio renginio.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) prieš kurį laiką kreipėsi į VRK, prašydama įvertinti mero R.Šimašiaus bei Laisvės partijos veiksmus už biudžeto lėšas įrengiant pliažą laisvės kovas menančioje Lukiškių aikštėje ir jį panaudojant savo partijos reklamai Seimo rinkimų kampanijos metu.

„Stebime, kaip Lukiškių aikštėje įrengtas pliažas galimai naudojamas Laisvės partijos rinkimų tikslais. Tokie veiksmai turi neteisėto partijų finansavimo požymių, kuomet naudojantis tarnybine padėtimi savivaldos administraciniai resursai ir biudžeto lėšos panaudojami politinei kampanijai“, – tuomet pranešė „valstiečiai“.

Tikimės papildyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius