Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 09

Neringa Venckienė: „Mano svajonė – padėti suvienyti visas mažas partijas kaip antisisteminę koaliciją“

Po penkerių metų tylos buvusi Seimo narė Neringa Venckienė buvusiam bendražygiui, buvusiam „Drąsos kelio“ frakcijos Seime nariui Vytautui Matulevičiui davė interviu, kuris trečiadienį pasirodė portale abi.lt. Tiesa, beveik visų šio portalo naujienų autorius yra N.Venckienės sūnus, Karolis Venckus. Interviu N.Venckienė teigė, kad grįžta pačiu laiku, prieš 2020 metų Seimo rinkimus ir kad jos svajonė – antisisteminė koalicija iš mažų partijų.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / 15min nuotr.

Interviu N.Venckienė teigė nusivylusi Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. „Žinoma, kad esu šiek tiek nusivylusi. Tikėjausi, kad bus žmonių JAV Vyriausybėje ir teismuose, kurie supras, kas vyko Lietuvoje. JAV pasirinkau kaip teisingumo ir demokratijos šalį. Bet, jau gyvendama JAV, aš mačiau, kad ši šalis nėra ideali, kad taip pat turi daug daug problemų“, – pasakojo ji.

Stebina Gitanas Nausėda, pyksta ant Dalios Grybauskaitės

N.Venckienė interviu teigė, kad ją stebina naujojo Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos ryšiai su Valdu Adamkumi, esą dėl to, kad V.Adamkui nerūpėjo mergaitės istorija.

„Nežinau apie jo įtaką JAV, bet keista, kad dabartinis prezidentas G.Nausėda konsultuojasi su juo. Adamkaus prezidentavimo laikai nieko gero Lietuvai neatnešė“, – sakė N.Venckienė.

Neringa Venckienė interviu taip pat piktinosi, kad Dalia Grybauskaitė neva buvo ne jos pusėje. „Kiek aš supratau, tai D. Grybauskaitė buvo ne vaiko, mano brolio ar mano, bet priešingoje pusėje. <...> Manau, kad ji manęs neatleido iš teisėjų tik dėl rinkėjų požiūrio, nes laukė antra kadencija“, – rašoma interviu.

Dar 2012 metais Dalia Grybauskaitė buvo linkusi atsiriboti nuo N.Venckienės elgesio vertinimo. „Teisėjų darbą vertina teisėjų savivaldos institucijos. Teisėjai turi būti vertinami ne tik griežtai, bet ir adekvačiai. Už pasisakymus atleidinėti iš darbo... Tik už žodžius aš nieko neatleisiu“, – anuomet sakė prezidentė.

Teigia, kad bendravo su Vytautu Landsbergiu

N.Venckienė V.Matulevičiui pasiteiravus, ar bendravo su Vytautu Landsbergiu dėl stojimo į konservatorių gretas, atsakė, kad su V.Landsbergiu bendravo.

„Taip, su V.Landsbergiu aš bendravau. Jis man paliko tikrai neeilinio asmens įspūdį. Atrodė, kad jis susirūpinęs vaiko išnaudojimu, jo likimu. Manau, kad jis turėjo apie pedofilus informacijos ir iš kitų šaltinių. Jis nekvietė į konservatorių gretas, bet gerai atsimenu, kad, kalbant apie naujos partijos kūrimą, jis sakė, kad bus blogai, kad bus susidorota“, – pasakojo ekstradicijos laukianti buvusi Seimo narė.

N.Venckienė interviu sakė, kad Darius Kuolys, Kristupas Krivickas ir Rūta Janutienė buvo kviečiami jungtis prie „Drąsos kelio“, tačiau nei vienas iš jų to nepadarė.

N.Venckienės nuomone V.Landsbergį „užtildė“ jo anūko Gabrieliaus Landsbergio žengimas į politiką. „Manau, kad jį užtildė jo anūko Gabrieliaus ėjimas į politiką. Profesorius yra išskirtinė asmenybė, bet anūkas neišsiskiria iš pilkos politikų masės“, – sakė ji.

N.Venckienė interviu sakė, kad Darius Kuolys, Kristupas Krivickas ir Rūta Janutienė buvo kviečiami jungtis prie „Drąsos kelio“, tačiau nei vienas iš jų to nepadarė.

Nori vienyti mažas partijas

V.Matulevičius N.Venckienės pasiteiravo apie jos grįžimą – ar sugrįžusi į Lietuvą bandys telkti savo šalininkus. N.Venckienė atsakė, kad tokia jos svajonė – prieš Seimo rinkimus suburti antisisteminę koaliciją.

Vis dėlto Neringos Venckienės grįžimas į Lietuvą nėra savanoriškas. Lietuvos prokurorai siekia N.Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų, rašė BNS.

N.Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

N.Venckienė turėjo leidimą gyventi ir dirbti JAV, tačiau 2018-ųjų vasario 13-ąją ji pasidavė šalies teisėsaugai, sužinojusi, kad pareigūnai siekia jos arešto.

Ji tikėjosi, kad Valstybės departamentas pripažins jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, tokiu atveju jos ekstradicija būtų neįmanoma. Tačiau 2018-ųjų balandį JAV valstybės departamentas atsisakė tai padaryti.

Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė N.Venckienės skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

2019 rugsėjo pabaigoje JAV aukščiausiasis teismas nusprendė, kad Neringa Venckienė turi būti grąžinta Lietuvai. Jos ekstradicija gali būti įvykdyta bet kurią dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius