-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 27

Neringoje aptikta gydomojo purvo ir mineralinio vandens

Mokslininkams Neringoje radus ir mineralinio vandens, ir gydomojo purvo, siūloma Nidoje steigti Jūros terapijos centrą.
Nida
Nida / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tai sakoma Neringos kurortologinių išteklių įvertinimo ir panaudojimo sveikatinimo srityje galimybių studijoje. Ją Neringos savivaldybės užsakymu atliko Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Rekreacijos ir turizmo katedros mokslininkai.

Vertindami Neringos kurortologinius išteklius, mokslininkai aptiko dar neišnaudotų, bet šiame krašte seniai glūdinčių galimybių, pranešė Neringos savivaldybė.

Studijoje teigiama, kad Neringa turi visų rūšių gydomuosius išteklius: mineralinį vandenį, gydomąjį purvą, pajūrio orą, želdynus, vandens telkinius.

„Negana to, Neringa pasižymi gausesniais ir įvairesniais gydomaisiais gamtiniais ištekliais negu Druskininkai ar Birštonas, kadangi nei Birštone, nei Druskininkuose nėra karšto požeminio vandens išteklių ir, žinoma, pajūrio“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Pernai mokslininkai patvirtino, kad po Kuršių nerija glūdi mineralizuoti, gilėjant vis labiau sūrėjantys vandenys. Tokie sūrymai esą jau seniai pripažinti kaip turintys gydomųjų savybių ir yra naudojami Slovakijoje, Japonijoje, kitose šalyse.

Jūros terapijos centras padėtų išlaikyti turistus ir šaltojo sezono metu.Dar vienas mokslininkų atradimas – gydomasis purvas – sapropelis arba gitija. Teigiama, kad jo sluoksniai glūdi po Kuršių nerija ir mariomis.

„Vokietijoje esančioje laboratorijoje buvo padaryti pirminiai sapropelio, kaip gydomosios priemonės, tyrimai. Jų rezultatai yra labai geri – tai yra purvas, kuris tinka gydyti. Minėto purvo niekur kitur Lietuvoje neaptikta – tik nedidelėje teritorijoje ir būtent Neringoje“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Anot studijos autorių, turėdama visus jūros terapijos išteklius – gydomąjį marių sapropelį, specifinį mikroklimatą, gintarą, priekrantės dumblius ir kita – Neringa poilsiautojams turėtų pasiūlyti jūros terapijos paslaugas.

Šiuos išteklius siūloma panaudoti Nidoje įkuriant Jūros terapijos centrą. Tam rekomenduojama pritaikyti šalia Nidos centrinio paplūdimio esančią nepabaigtą statyti valgyklą ir gretimą jai priklausantį sklypą.

Klaipėdos universiteto mokslininkų bei studentų atliktas lankytojų srautų tyrimas parodė, kad dabar per metus Neringą aplanko beveik 400 tūkst. turistų, tačiau jų srautai itin netolygūs. Daugiausia jų atvyksta vasarą. Jūros terapijos centras padėtų išlaikyti turistus ir šaltojo sezono metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius