Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 26

Neringoje atliekos bus pūdomos

Šią savaitę neringiškiams nemokamai bus išdalinti pirmieji biokonteineriai kompostuoti žaliosioms atliekoms. Neringos savivaldybė pirmoji Lietuvoje ėmėsi iniciatyvos į biodegraduojamų atliekų rūšiavimą ir tvarkymą įtraukti gyventojus. Iki šiol biodegraduojamas atliekas kompostuodavo tik specializuotos įmonės.
Sąvartynas
Sąvartynas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Nidos, Juodkrantės, Preilos, Pervalkos gyventojams bus išdalinta 60 lauko konteinerių, kuriems įsigyti Neringos savivaldybė skyrė 14 tūkst. litų. Šioje savivaldybėje atliekų tvarkymą administruojantis Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) gyventojus aprūpins specialiomis virtuvinėmis šiukšliadėžėmis, skirtomis kaupti virtuvės atliekas.

„Vasarą Neringoje biodegraduojamųjų atliekų susidaro ypač daug. Dabar šios atliekos vežamos į bendrą buitinių atliekų sąvartyną, o jas galima rūšiuoti, kompostuoti ir panaudoti pačioje Neringos teritorijoje”, – sakė projektą inicijavusios bendrovės KRATC vadybininkas Neringoje Darius Jasaitis. Pasak projekto sumanytojų, naudojimąsis biokonteineriais Neringoje turės dvigubą naudą: sumažės į sąvartyną išvežamų atliekų kiekis, o gyventojų konteineriuose susidaręs kompostas pravers tvarkant želdinius, sodus ir namų aplinką, nes smėlėta pamario žemė nėra derlinga.

„Daugelis net nesusimąstome, kad buityje liekančios atliekos gali būti vertingos. Gavę konteinerius gyventojai ne tik patys tvarkys žaliąsias atliekas, bet ir pasigamins vertingą kompostą, tinkamą vejoms ar gėlėms auginti. Neringa yra Kuršių nerijos nacionaliniame parke, dėl to čia didžiulis dėmesys skiriamas gamtosaugai, racionaliam gamtinių išteklių naudojimui. Tikimės, kad kompostuodami atliekas prisidėsime prie švarios, ekologiškai visavertės aplinkos išsaugojimo, – teigė Neringos savivaldybės meras Vigantas Giedraitis.Neringos gyventojams rūpintis želdiniais sudėtinga, nes įsivežti juodžemį labai brangu. Pavyzdžiui, savivartis juodžemio (apie 20 tonų) Klaipėdoje kainuoja 400-450 litų. Gabenant jį į Nidą, pridėjus kelto bei įvažiavimo į Neringą mokesčius, jis pabrangsta iki 1000 litų. Tuo tarpu neringiškiai kompostą jau šią vasarą galės gaminti patys ir tai jiems nieko nekainuos.

Europoje įprasta gyventojų biodegraduojamas atliekas surinkti ir kompostuoti į konteinerius, kurie būna nuo 200 iki 1400 litrų talpos. Į juos galima mesti beveik visas organines atliekas, atsirandančias virtuvėje ar sode. Kompostui tinka žolė, lapai, smulkinti kiaušinių lukštai, kavos, arbatos tirščiai, vaisių, daržovių likučiai, daržo atliekos, susmulkinta mediena. Atliekos konteineriuose per 5-6 mėnesius virsta kompostu – puikia trąša dirvožemiui pagerinti. Nėra pagrindo baimintis, jog iš konteinerių sklis prasti kvapai – jie yra sandarūs, o laikantis kompostavimo taisyklių, jokio kvapo neturi būti. Kompostuoti atliekas specialiuose konteineriuose yra patogiau, nes jie užima mažiau vietos, greičiau pakyla atliekoms irti reikalinga temperatūra, geriau išsilaiko drėgnė ir greičiau susidaro kompostas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius