-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 14

Neringos meras dėl „Agilos“ statybų nemiega naktimis: darbai sustojo, riogso duobė

„Nemiegu naktimis“, – neslepia Neringos meras Darius Jasaitis, kuriam galvos skausmu tapo kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ statybos Nidoje. Apie 8 mln. kainuosiantis pastatas etapais turi būti pastatytas ir įrengtas iki 2021 metų. Jau šiemet kurortą turi džiuginti naujai iškilęs pastato karkasas, tačiau įpusėjus liepai nugriauto pastato vietoje teberiogso duobė, o darbai sustoję.
Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“
Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ / Neringos savivaldybės nuotr.

Nidos centre „Agilos“ jau nebelikę, čia aptverta teritorija ir riogso duobė. Ši situacija į neviltį varo savivaldybę.

„Ketvirtą ryto pabundu, nemiegu naktimis, nes statybininkų nematau, sakau atvirai. Savivaldybės administracija ginčijasi su statybininkais. Administracija mano, jog statytojai nepakankamai pagrindžia išlaidas ir bijo daryti pavedimą, kokio prašo statybininkai. Man sako: „Be pinigų, mere, nepastatysime“, o administracija mano, kad jei eis tokios sąskaitos ir toliau, vidury statybų baigsis pinigai“, – 15min dėstė Neringos meras Darius Jasaitis.

Nuo pamatų naujai iškilsiančios „Agilos“ statybos turėtų atsieiti 7,7 mln. eurų, tokia yra sutarties su bendrove „Irdaiva“ vertė. 30 procentų lėšų projektui, kuris bus vykdomas trejus metus, skirs savivaldybė, kitos lėšos atkeliaus iš valstybės biudžeto. Šiemet turi iškilti pastato karkasas, kitąmet jis bus įrengiamas, o vėliau bus įsigyjama būtina įranga.

Neringos savivaldybės nuotr./Nidoje turėtų iškilti štai toks modernus turizmo informacijos centras.
Neringos savivaldybės nuotr./Nidoje turėtų iškilti štai toks modernus turizmo informacijos centras.

Savivaldybei kilo abejonių, ar iš tiesų seno pastato nugriovimas ir statybinio laužo išvežimas galėjo kainuoti tiek, kokios buvo gautos sąskaitos – 382 tūkst. eurų.

„Tiek už nugriovimą, išvežtą „laužą“ ir iškastą duobę. Kyla abejonių, todėl administracijos negaliu spausti, kad sumokėtų. Esame pervedę 170 tūkst. eurų, o jie pageidauja dar daugiau nei 200 tūkst. Administracija mano, kad duobės iškasimo sąmata yra per didelė. Rangovai sako, kad sąskaita neišaugo, tiek ir buvo numatyta“, – sakė meras, pirštu besdamas į sąlygas, kuriose nurodyta, kad kilus įtarimų dėl sąmatų ir sąskaitų užsakovas turi teisę įsitikinti jų pagrįstumu.

Administracija statytojų paprašė pateikti automobilių, kuriais buvo vežamas statybinis laužas, skaičių, jų valstybinius numerius. Tuomet būtų patikrinta, ar iš tiesų buvo išvežtas nurodytas kiekis atliekų. D.Jasaitis sako, kad baiminasi, jog apmokėję tokią sąskaitą bus apkaltinti valstybės lėšų švaistymu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringos meras Darius Jasaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringos meras Darius Jasaitis

„Mes esame mažiukai, nesame nieko statę, mums yra baisu, o įsivėlėme į tokį buitinį ginčą. Duotų mums įrodymus... Bijau, kad viskas kelsis į teismą. Rangovai jau kreipėsi į teismą, turime sprendimą sumokėti“, – sakė meras. Savivaldybė svarsto duoti atsaką, kad teisme būtų pareikalauta pagrįsti sąskaitas, jau konsultavosi su ekspertais.

„Žinome teismų krūvius ir kitus dalykus, tad jei nueisime į teismą, mes „Agilos“ neturėsime. Turėsime gražią duobę, kaip dabar, užpildysime ir padarysime pasivaikščiojimo takus. Arūnas Valinskas siūlė: „Užpilkit smėliu ir padarykite tinklinio aikšteles.“ Juokas, atrodo linksma ir smagu, bet nugriovus pastatą ir turint ginčą – neramu. Nieko padaryti negaliu. Viena vertus, argumentai rimti – kas bus, jei baigsis pinigai, o kita pusė sako, laimėjom ir pastatysim. Tai pasitikėjimo klausimas“, – kalbėjo meras.

A.Valinskas siūlė: „Užpilkit smėliu ir padarykite tinklinio aikšteles.“ Juokas, atrodo linksma ir smagu, bet nugriovus pastatą ir turint ginčą – neramu, – sakė meras.

Labiausiai merui neramu dėl valstybės skirtų lėšų, kurios privalo būti panaudotos iki šių metų paskutinės dienos, nes kai horizonte nematyti net ir kylančių pamatų, kyla abejonių, ar darbai tikrai bus spėti atlikti laiku. Šiemet planuota turėti „Agilos“ pastatą su langais, durimis ir stogu.

„Jei valstybės pinigai nebus panaudoti, kitų niekas nebeduos. Dėl ko aš ir nemiegu. Gruodžio 31-ąją jie išgaruoja, moliu pavirsta, kaip tame filmuke. Mums tai reiškia nepakeliamą naštą. Jei prarastume tuos milijonus, liktume tik savo biudžetu, fiziškai neįmanoma būtų pastatyti, neturime tiek pinigų. Mūsų biudžetas 10–12 mln. eurų. Mums patiems milijonu prisidėti prie pastato yra iš fantastikos srities, turėtume rasti naftos ar gintaro, bet ir tai yra valstybės turtas. Laikas tiksi negailestingai, ne mūsų naudai. Turim nesusikalbėjimą bereikalingą“, – rūpesčiais dalijosi Neringos meras.

D.Jasaitis prisiminė, kaip mynė kelius Vyriausybėje dar nuo 2013 metų, kad gautų finansavimą pastato statyboms. Tokių lėšų laukia ir kiti miestai, planuojantys savo projektus.

Bendrovės „Irdaiva“ generalinis direktorius Vitas Lopinys 15min teigė nenorintis plėstis ir detalizuoti susidariusios situacijos, tačiau neslėpė, jog vyksta nesusipratimai, kuriuos bandoma spręsti.

„Intensyviai pradėjome darbus – griovimo, žemės, projektavimo. Tam tikrų klausimų kilo, dėl ko turėjome pristabdyti veiką, kol jų neišsispręsime. Yra sutartis laimėta viešųjų pirkimų keliu. Sutarties kaina nekintama, aiškiai apibrėžti darbai. Darbai atlikti, priimti, techninė priežiūra yra pasirašiusi, rangovas laukia apmokėjimo“, – sakė V.Lopinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius