Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 28

Neringos savivaldybė: prie marių be lašelio vandens

Neringos savivaldybėje daugybę metų vyravusi kuriozinė situacija turėtų pasikeisti. Iki šiol prie Kuršių marių įsikūrusiai savivaldybei oficialiai nuo kranto nepriklausė nė metras marių vandens. Tai tapo trukdžiu vykdyti įvairius projektus, vystyti uostelius jachtoms švartuotis.
Pramogautojai mariose
Pramogautojai mariose / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šią savaitę Šilutės rajono savivaldybė, kuriai priklausė didžiausia dalis Kuršių marių, pritarė  vandenų perdavimui Neringos savivaldybei. Tokį pat pritarimą kiek anksčiau išreiškė ir Klaipėdos rajono valdžia. Pastaroji padovanojo 1,5 ha marių teritoriją ties Juodkrante. Savo apsisprendimą dar turi pareikšti Klaipėdos miesto politikai.

Pasak Neringos savivaldybės vicemero Viganto Giedraičio, susidūrusi su šia situacija Kuršių nerijos valdžia prieš kurį laiką kreipėsi į Vyriausybę dėl ribų pakeitimo. Norima, kad ribos sutaptų su Kuršių nerijos nacionalinio parko riba. „Mums nepriklauso nė metras vandens. Visi vandenys iki pat Neringos kranto priklauso kitoms savivaldybėms, bet ne mums. Tokią istorinę situaciją mes paveldėjome“, – sakė V. Giedraitis.

Kadangi oficialiai savivaldybei nepriklausė Kuršių marios, ši negalėjo daryti projektų, kuriais būtų vystomi uosteliai.

Dėl kuriozinės situacijos užstrigo projektų įgyvendinimas. Kadangi oficialiai savivaldybei nepriklausė Kuršių marios, ši negalėjo daryti projektų, kuriais būtų vystomi uosteliai. Pagal Registrų centro duomenis, Nidos uostas tarsi yra Šilutės rajono savivaldybėje. Dviems savivaldybėms jau perdavus vandens teritorijas darbai turėtų pajudėti. Ketinama išplėsti Nidos uostą, tačiau veikiausiai daugiau jachtų čia galės švartuotis jau tik kitą sezoną. Uosteliai atsiras ir Juodkrantėje, Preiloje.

Norėjo atlygio

Šilutės rajono savivaldybėje ketvirtadienį svarstant vandenų perdavimą Neringos valdžiai kilo diskusijos. Esą už tokią dovaną reikia atlikti mainus. Pasak Šilutės rajono mero Virgilijaus Pozingio, debatų tarybos metu kilo, kaip ir visais kitais klausimais.

„Pasidalinsim kaip nors tą Lietuvą, ypač vandenį. Nematau problemos, Neringos savivaldybei buvo perduota vandens juosta, einanti pagal akvatoriją“, – sakė Šilutės rajono meras. V. Pozingis teigė, kad su Neringos valdžia dar bus sėdama prie derybų stalo.

Neringos vicemeras V. Giedraitis teigė, kad su Šilutės rajono valdžia dar 2001 metais buvo sudaryta sutartis pagal kurią jos laivai gali nemokamai švartuotis Neringos uoste. „Jei krantinėse yra vietų“, – patikslino vicemeras.  Taip pat buvo apsispręsta, jog Šilutės rajono moksleiviai, autobusu atvykę kartu su klase į Neringą, neprivalės mokėti rinkliavos, vadinamojo, ekologinio mokesčio.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius