Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 23

Nesutardama, ar reikia keisti prokuratūros pavaldumą, darbo grupė prašo pratęsti darbą

Seime sudaryta darbo grupė dėl Konstitucijos pataisų prokuratūros pavaldumo klausimu prašo Seimo valdybos mėnesiui iki spalio 15 dienos pratęsti jos darbą.
Vidmantas Žiemelis
Vidmantas Žiemelis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Pasak grupės vadovo, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nario Vidmanto Žiemelio, pratęsti darbą prašoma, nes grupės nariai dar nerado sutarimo dėl principinių nuostatų, ar reikia prokuratūros sistemą perduoti vykdomosios valdžios pavaldumui.

„Pačias pataisas parengti nesudėtinga, bet kol kas darbo grupės nariai nėra radę sutarimo dėl pačių principų – kai kurie pasisako už pakeitimus, kiti laikosi pozicijos, kad pavaldumo keisti nereikia, todėl paprašėme pratęsti darbą“, – BNS sakė V.Žiemelis.

Konstitucijos 118 straipsnis, kuriam pakeisti Seimo valdyba baigiantis pavasario sesijai sudarė darbo grupę, numato, kad ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja, valstybinį kaltinimą baudžiamosiose bylose palaiko prokuroras. Taip pat jame nurodyta, kad prokuroras, vykdydamas savo funkcijas, yra nepriklausomas ir paiso tik įstatymo, o generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Seimas taip pat šiuo metu svarsto pataisas, kuriomis siūloma keisti policijos generalinio komisaro skyrimo tvarką, suteikiant didesnes galias vykdomajai valdžiai. Pataisos numato, kad policijos generalinį komisarą vidaus reikalų ministro teikimu penkerių metų kadencijai skiria ir atleidžia Vyriausybė. Taip pat pataisose nebelieka generalinio komisaro atskaitomybės prezidentui.

Dabartinis įstatymas numato, kad policijos generalinį komisarą vidaus reikalų ministro siūlymu ir Vyriausybės teikimu penkerių metų kadencijai skiria ir atleidžia prezidentas, policijos generalinis komisaras yra tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui bei atskaitingas prezidentui.

Siūlymus keisti generalinio prokuroro bei policijos generalinio komisaro skyrimo tvarką prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pavadinusi „mėginimu politizuoti teisėsaugos institucijas“, tuo metu kai kurie parlamentarai tvirtina, kad Lietuvoje nustatyta generalinio prokuroro ir generalinio policijos komisaro skyrimo tvarka neatitinka europinės praktikos.

„Žiūrint Europos valstybių praktiką, nė vienos šalies policijos vadovo neskiria nei prezidentas, nei karalius (...) Dėl generalinio prokuroro skyrimo tvarkos – mes irgi balta varna“, – BNS liepą yra sakęs opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos narys Julius Sabatauskas.

„Pasaulio praktikoje paprastai prokuratūros sistema būna labiau susieta su vykdomąja valdžia, tai, matyt, ir atsispindės, ir skyrimo tvarka, ir kita“, – BNS yra sakęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, kuomet birželį buvo sudaryta darbo grupė dėl prokuratūros pavaldumo keitimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius