-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 11 25

Nesutariama dėl fejerverkų Neringoje – prašė gyventojų balso

Neringos savivaldybė surengė apklausą, ar pusiasalyje per didžiąsias metų šventes reikalingi fejerverkai. Kurorto meras Darius Jasaitis tikina, kad išsiskyrus nuomonei tarp tarybos narių, nuspręsta kreiptis į gyventojus.
Naujųjų sutiktuvės sostinės senamiestyje
Fejerverkai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Beveik savaitę Neringos savivaldybės svetainėje buvo raginama pasisakyti dėl naujametinių fejerverkų. Klausta, ar per metų sandūrą dangų turėtų nušviesti fejerverkai, ar ne.

„Laiko klausimas, kada uždraus“

„Per pastarąjį tarybos posėdį kilo diskusija, ar tokie fejerverkai reikalingi. Nuomonės išsiskyrė. Vieni palaikė ekologijos idėją, nes ir didieji pasaulio miestai fejerverkų atsisako. Kiti mano, kad nuošaly gyvenant kaip tik norisi renginių ir šviesos“, – argumentus, kodėl nuspręsta kreiptis į gyventojus, dėstė meras.

Anot jo, nuomonė pasidalino į beveik lygias dalis. Tačiau, kuri pozicija sulaukė didesnio palaikymo, dar neskelbiama.

Neringos savivaldybės nuotr./Kalėdos Neringoje
Neringos savivaldybės nuotr./Kalėdos Neringoje

„Kaip aš galvoju? Man gražu. Tačiau kartu tai ir pavojinga. Ypač kai tai daro neprofesionalai, tada ir nelaime gali pasibaigti. Tačiau vis dėlto esu įsitikinęs, kad tik laiko klausimas, kada fejerverkai bus uždrausti. Tai susiję ir su ekologija, ir su poveikiu gyvūnams“, – aiškino D.Jasaitis.
Jis pažymėjo, kad pusiasalyje neretai naktimis dėl greta esančių marių kyla rūkas. Todėl ir fejerverkais pasidžiaugti nepavyksta.

Neringos vadovai pasvarstė, kad Naujųjų metų sutiktuvėms galėtų tikti šviesų lazeriai.

Parko darbuotojai nepritarė

O Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai savo balsus atidavė už tai, kad fejerverkų būtų atsisakyta.

„Mes labai norime, kad Kuršių nerija turėtų išskirtinumą. Ta tyla ją ir išskiria. Taip pat pasisakome ir už tai, kad būtų ieškoma kitokių formų. Apie laukinius gyvūnus tyrimų nėra, tačiau matome, kad naminiai gyvūnai fejerverkų bijo“, – kalbėjo parko direkcijos vadovė Aušra Feser.
Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ vadovė Edita Lubickaitė teigė, kad Naujųjų sutiktuvės be fejerverkų Neringoje nebūtų naujiena.

Neringos savivaldybės nuotr./Šventiškai pasidabinusi Neringa.
Neringos savivaldybės nuotr./Šventiškai pasidabinusi Neringa.

Prieš maždaug dešimtmetį fejerverkų atsisakyta. „Vietoj jų gyventojai galėjo leisti įvairius šviečiančius objektus į dangų. Tiesą sakant, ir dabar yra nemažai ribojimų, susijusių su fejerverkais. Yra tik kelios vietos, kur galima leisti fejerverkus“, – aiškino E.Lubickaitė.

Vis dėlto Naujųjų metų naktį žmonės mėgsta susirinkti centrinėse aikštėse, prie eglių, tad siūloma pagalvoti, kaip kalendorinių metų virsmą būtų galima simboliškai pažymėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius