-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 06

Nesutarimai vaikų darželyje virto ikiteisminiu tyrimu

Vienam sostinės darželiui gresia sukilimas. Iš auklėtojų išgirdę apie nepakenčiamą psichologinį klimatą, galimą fiktyvų žmonių įdarbinimą ir dingstantį turtą, vaikų tėvai stojo į kovą su direktore. Savivaldybė įžvelgė nusikaltimo požymių, o policija atlieka ikiteisminį tyrimą. Pati direktorė įsitikinusi, kad kolegės kerštauja.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sulaukusi tikrintojų direktorė susirgo

„Vietų darželiuose trūkumas jų vadovus padarė dievais“, – piktinosi Vilniuje, Antakalnio rajone, esantį lopšelį-darželį „Atžalėlės“ lankančio vaiko mama.

Jau seniai šiame darželyje kunkuliuojantis nepasitenkinimas dėl esą nesibaigiančių pažeidimų ir tvyrančios įtampos rudeniop ėmė veržtis per kraštus. Tvirtindamos, kad nebegali kentėti direktorės Nijolės Auksoriūtės-Sinicienės psichologinio smurto, kelios darbuotojos ėmė guostis tėvams. Jų pažertos dokumentų ir valdininkams siųstų laiškų kopijos, anot mamos – pavadinkime ją Indre, atėmė žadą.

Moterų prašymu Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė dar sausio viduryje informavo sostinės savivaldybę apie galimus finansinius pažeidimus. Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovui Gintarui Alfonsui Petroniui bei Švietimo skyriaus vedėjui Džeraldui Dagiui adresuotame rašte nurodytas ne vienas asmuo, įdarbintas darželyje ir gaunantis atlyginimą, bet realiai esą nedirbantis.

Tarp jų – auklėtoja, valytoja, sargė. Viena moteris „dirba“ auklėtojos padėjėja ir kiemsarge, kita – skalbėja ir skalbinių prižiūrėtoja, nors, 15min.lt žiniomis, tuo iš tiesų rūpinasi ūkvedė, o skalbiniai vežami į skalbyklą, nes pačiame darželyje jos tiesiog nėra.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaikų darželis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaikų darželis

Keliuose tarifikacijos sąrašuose, kurių kopijas gavo 15min.lt, minimos logopedo, psichologo ir socialinio pedagogo pareigybės, jas einantys žmonės tariamai dirba po pusę etato, bet nė vieno pavardė nenurodyta. Dietologės esą niekas nėra matęs (sveikatos problemų turinčio vaiko mama norėjo su ja pasikonsultuoti, bet visi tik gūžčiojo pečiais). Auklėtoja įdarbinta ir pati direktorė, bet, kai kurių kolegių tikinimu, tik popieriuje (už tai priskaičiuotas 435 Lt atlygis). Jos sūnėnas sargauja.

Pastatų ir statinių priežiūros darbuotojo, kitaip tariant, staliaus-ūkvedžio pavardė dokumentuose taip pat nenurodyta. „Kas gauna šį atlyginimą (800 Lt – red.)?“ – savo laiške klausė J.Voloskevičienė. Ji paprašė raštu nurodyti, kaip panaudojami darželiui skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, tėvų mokami pinigai ugdymui (2,5 Lt už dieną) ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

Jau kitą dieną po kreipimosi į darželį atvyko Švietimo skyriaus vedėjo sudaryta komisija. Lyg tyčia N.Auksoriūtė-Sinicienė tą patį rytą susirgo. Pavaduotoja atvykusiems tikrintojams mažai kuo galėjo padėti – nei atsakė į klausimus, nei pateikė dokumentus (pavyzdžiui, darbo sutartis). Šie buvo užrakinti spintoje, o rakto moteris neturėjo.

Medžiagą perdavė STT

Surinkta medžiaga buvo perduota savivaldybės Personalo departamentui. O tuomet prasidėjo susirašinėjimas su valdininkais. Praėjus porai mėnesių J.Voloskevičienė atkreipė dėmesį, kad darželio direktorė gali imtis šalinti įrodymus. „Jau dabar gauname signalų, jog atgalinėmis datomis ant dokumentų renkami parašai, o darbuotojai nedrįsta tam pasipriešinti“, – nurodė ji.

15min.lt kalbintos darželio darbuotojos, paprašiusios neskelbti pavardžių, taip pat tvirtino, kad po trijų savaičių grįžusi į darbą direktorė ėmė pasirašinėti darbo sutartis ir išduoti darbo pažymėjimus.

Personalo departamento direktorius Antanas Gadeckis informavo profsąjungos vadovę, kad dar vasarį medžiaga persiųsta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Mat tiriant galimą darbo drausmės pažeidimą paaiškėjo, jog N.Auksoriūtės-Sinicienės veikloje „gali būti Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų, kurių nagrinėti savivaldybės administracija nėra kompetentinga, požymių“.

Laukdama pareigūnų išvadų, savivaldybė savo tyrimą sustabdė. STT Viešųjų ryšių viršininkas Ruslanas Golubovas 15min.lt patvirtino, kad kovo pradžioje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jį atlikti pavesta Vilniaus 1-ajam policijos komisariatui.

Savivaldybės nuomonės nei dėl patikrinimo, nei dėl situacijos darželyje apskritai gauti nepavyko. Kaip 15min.lt paaiškino Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Irma Juškėnaitė, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, komentarai neteikiami.

Kol situaciją aiškinasi valdininkai, tėvai prisibeldė iki paties mero Artūro Zuoko ir jam nusiuntė ilgą nusiskundimų sąrašą.

Grupę remontavo patys tėvai

„Popieriniai“ darbuotojai, anot 15min.lt pašnekovių, – tik vienas iš darželį graužiančių kirminų. „Kai pernai atvedėme trimetes atžalas į 10 metų neremontuotą grupę su apsilaupiusiomis sienomis, keliais sulūžusiais murzinais žaislais, iškritusiomis plytelėmis, varvančiais vamzdžiais ir „valdiška“ auklėtoja, kuri pirmą dieną net nepažiūrėjo į vaikų pusę, direktorė gūžčiojo pečiais: ką galiu padaryti, neskirtas finansavimas remontui.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaikų darželis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vaikų darželis

Patys suremontavome patalpas, nupirkome žaislų ir ugdymo priemonių (pavyko išsikovoti, kad už juos sumokėtų darželis), gavome kitą auklėtoją, surinkome pinigų į grupės fondą, kad auklėtoja galėtų įsigyti reikalingų kanceliarinių priemonių. Ir tualetinio popieriaus yra, kiek reikia, o ne kiek skiria darželis. Kai matome raštą, pilną „mirusių sielų“, jaučiamės lyg gavę skambų antausį“, – tvirtino mama.

Skundus (net dėl švaros, tvarkos, neprižiūrimos aplinkos ir kitų elementarių dalykų) direktorė peradresuoja savivaldybei ir dejuoja dėl menko finansavimo bei etatų mažinimo. Viena pedagogė tikino, kad darželis neskursta, – vadovės kabineto remontui lėšų esą atsirado, tik salei nebepakako. Nors yra stalius, spinteles ir spynas taiso, paveikslus kabina, kitus darbus atlieka tėvai.

Vargstantis darželis turėtų lyg akies vyzdį saugoti savo turtą – tam įdarbintas ir sargas, bet nuolat kas nors dingsta. Neseniai vienoje grupėje, kurios auklėtoja atostogavo, nebeliko naujo kilimo. N.Auksoriūtė-Sinicienė, užuot ėmusi ieškoti vagišiaus, esą gūžtelėjo pečiais: gal auklėtoja paėmė išvalyti, gal tėvai, o gal kažkas papokštavo, gal grąžins… Kai anksčiau salėje neliko muzikinio centro, ji papriekaištavo muzikos vadovei, kad ši greičiausiai neužrakinusi durų. Direktorė į policiją esą nesikreipė, o išgaravusius daiktus paprašė nurašyti.

Darželio vartai nerakinami, todėl jo teritorijoje mėgsta pasėdėti įvairios kompanijos, o vyresni vaikai – įsitaisyti ant jų svoriui nepritaikytų laipynių. Atsipalaidavus vienos karstyklės konstrukcijoms, mažųjų galvos aukštyje išlindo nemaža vinis, bet darželyje neatsirado įrankio jai įkalti. Smėlis, kuriame žaidžia vaikai, neuždengiamas – esą nėra pinigų, nors to reikalauja galiojanti tvarka.

Darželio nekeičia, nes vaikams patinka

15min.lt pašnekovės tikino, kad darželyje seniai tvyro įtampa ir psichologinis teroras. Auklėtojos nedrįsta prieštarauti, nes baiminasi dėl darbo vietų. Užsiminus apie kokią problemą, pavyzdžiui, dėl žaidimų aikštelių, jos siūlo viską sutvarkyti tyliai, kad nesužinotų direktorė. Nepasitenkinimą pradėjusios reikšti darbuotojos atsidūrė nemalonėje. Viena, turėjusi prisistatyti atestacinei komisijai, prieš pat posėdį sulaukė kritikos lavinos, nors jos auklėtinių pasirodymas šiame posėdyje, kaip ir Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų teatralizuoto šokio konkurse „Saulės zuikučiai“, buvo įvertintas puikiai.

Kūdikio susilaukusi ankstesnė muzikos vadovė esą neketino grįžti į darželį ir birželį patvirtino tokius planus. Bet grįžusi po vasaros atostogų jos įpėdinė išgirdo esanti atleidžiama, nes jauna mama esą persigalvojo – net nesibaigus terminui. Pakaitinė darbuotoja buvo perkelta dirbti į grupę, bet išbuvo ten vos porą dienų. Pripažįstanti, kad formaliai įstatymai nepažeisti, bet įsitikinusi, kad direktorė nebenori jos matyti darželyje, moteris nusprendė užsiimti įsisenėjusiomis sveikatos problemomis ir pasiėmė nedarbingumo lapelį.

Vaikų mylima ir tėvų kaip viena geriausių darželyje vertinama auklėtoja, laiminti lėšų savo parengtiems projektams, taikanti emocinio intelekto vystymo programą „Kimočiai“, su mažyliais auginanti daržą ant palangės, mokanti vokiečių kalbos ir rašanti tinklaraštį apie jų pasiekimus, po atostogų sužinojo, kad savo grupėje turės dirbti tik 0,75 etato, o likusį ketvirtį – kitoje. Esą eksperimento tvarka teks padėti kolegei.

Susidėjus šiai ir daugeliui kitų aplinkybių auklėtoja parašė pareiškimą. Pagal įstatymą, turėjo atidirbti dar 14 dienų, bet per trečius asmenis sužinojo, kad gali iš karto susirinkti daiktus. Laiko nebuvo nei perduoti darbus kolegei, nei pripratinti prie jos vaikus. Priblokšti tėvai išmaldavo, kad auklėtoja atidirbtų bent minėtą terminą.

Po pokalbio su 15min.lt ji sužinojo, kad darželiui laikinai vadovaujanti direktorės pavaduotoja atšaukė atleidimą ir grąžino visą etatą. Tėvai viliasi, kad auklėtoja liks. „Mūšis laimėtas, bet dar ne karas. Mes, tėvai, esame pasibaisėję ir įsiutę – tokie dalykai negali vykti. Norime būti pavyzdys, kad sąmoningi piliečiai gali padaryti galą betvarkei savo valstybėje, – mama Indrė nusiteikusi karingai. – Kaip žmogus, įtariamas valstybės turto grobstymu, toliau sėkmingai dirba? Kodėl valstybės samdomas tarnautojas yra nebaudžiamas dievas, galintis viską?“

Jai sunku suprasti, kodėl savivaldybės Švietimo skyriaus tarnautojai, ne kartą informuoti apie problemas darželyje (laiškus jiems siuntė tiek profsąjungos vadovė, tiek pačios auklėtojos), nieko nesiima ir tik atsišaudo formaliais atsakymais apie tyrimus, per kuriuos direktorė esą suserga, todėl jos nepavyksta apklausti iki kito patikrinimo. Tėvai nei apie patikrinimus, nei apie jų rezultatus neinformuojami.

Paklausta, kodėl neatsiėmė vaikų iš tokio darželio, 15min.lt pašnekovė patikino, kad situaciją gelbsti auklėtojos: stengiasi, kad vaikams būtų jauku ir smagu, o šie jas myli ir į darželį kas rytą keliauja nesispyriodami. „Man neįdomu, kokia yra direktorė, bet jei dėl to blogai auklėtojoms, netylėsime“, – kalbėjo mama.

Direktorė: apie tyrimus nieko nežinau

Pati N.Auksoriūtė-Sinicienė tikino neturinti jokios informacijos apie tyrimus dėl situacijos darželyje. „Visą vasarą dirbau, viskas buvo normaliai. Dėl ko tyrimas, neturiu supratimo. Niekas nieko nesakė apie jokius tyrimus. Kažkada skambinau į savivaldybę, buvau užėjusi į Personalo departamentą, bet nieko nesakė“, – gana pasimetusi 15min.lt kartojo ji ir pasiteisino nuo šios savaitės vėl turinti nedarbingumo lapelį.

Tačiau informacijos apie įdarbintus, bet esą nedirbančius žmones, dingusį turtą, iš darbo išeinančias auklėtojas ir tikrintojus darželio vadovė nepaneigė.

Pašnekovė pati užsiminė, kad būta lankytojų ir iš Veterinarijos tarnybos. Mat pradėjus daugėti lopšelį lankančių mažylių, teko pertvarkyti kai kurias darželinukams skirtas patalpas ir iš naujo gauti higienos pasą. Radę kai kurių trūkumų, specialistai jo neišdavė. N.Auksoriūtė-Sinicienė patikino, kad trūkumus baigiama pašalinti, ir higienos pasą, be kurio darželis teoriškai negalėtų dirbti, tikimasi netrukus gauti.

Darbuotojų skundus direktorė pavadino kerštu ir tvirtino, kad viena pavaldinė nusprendė išeiti savo noru (priežasčių ji sakė nežinanti), kitai teko palikti darbą kolegei grįžus iš motinystės atostogų.

Paklausta, ar tikrai trūksta lėšų, kad tėvams tenka susimesti remontui ir ugdymo priemonėms, N.Auksoriūtė-Sinicienė nurodė, kad paramos sulaukia „nebent iš 2 proc.“, bet ir tos pačios esą mažėja, nors vaikų lanko vis daugiau.

„Pinigų nėra, net atlyginimams ne visada užtenka. Žmonės dirba, nori, kad būtų geriau apmokama už darbą. bet yra, kaip yra.

Tačiau metų pabaigoje minuso nesame turėję, – kalbėjo direktorė. – Pati dalyvauju ir auklėtojas skatinu dalyvauti projektuose – apšiltinimo, sveikatingumo, ekologiniame ir pan.

Kai prieš 20 metų atėjau į šitą darželį, buvo baisiausias Vilniuje. Norėjau jį patempti. Prieš porą metų dalyvavau europiniame projekte, buvo skirta berods 300 tūkst. Lt, dabar paskutiniai pinigai įplaukė. Atnaujinti baldai, pakeistos durys ir koridoriaus vamzdynai, vietoj skalbyklos įrengta metodinė patalpa, išdažyti koridoriais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius