-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 26

Net ir esant ypač sudėtingoms sąlygoms šią žiemą eismas magistralėse negalės nutrūkti ilgiau kaip trims valandoms

Lietuvos automobilių kelių direkcija savo interneto tinklalapyje skelbia aprašą, pagal kurį šią žiemą bus tvarkomi šalies keliai.
Avarija ir eismo sąlygos pirmadienį sostinėje
Valomas apsnigtas kelias / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apraše skelbiama, kad nuo 2011 m. sausio 1 d. magistralinių kelių A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda (ruožas nuo 10 km iki 115 km), A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, A8 Panevėžys–Aristava–Sitkūnai, A10 Panevėžys–Pasvalys–Ryga ir A17 Panevėžio aplinkkelis (iš viso apie 360 km) važiuojamoji dalis prižiūrima pagal magistralinių kelių pirmąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnyba šiuose keliuose budi visą parą, sningant valo, o esant lijundrai barsto bet kuriuo paros metu.

Važiavimas šiais keliais turi būti užtikrinamas visą parą. Kelias turi būti nuvalytas ir pabarstytas praėjus ne daugiau kaip 2 val. nustojus snigti ir/arba pustyti.

Kai oro sąlygos normalios, ant kelio dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 4 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 3 val.

Iki 2010 m. gruodžio 31 d. visų magistralinių kelių (1,74 tūkst. km), o nuo 2011 m. sausio 1 d. magistralinių kelių, kurie neprižiūrimi pagal I priežiūros lygį (viso apie 1,38 tūkst. km), važiuojamoji dalis prižiūrima pagal magistralinių kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val.

Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 5 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 7 val.

Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 4 val.

Krašto kelių priežiūra

Visų krašto kelių (beveik 5 tūkst. km) važiuojamoji dalis prižiūrima pagal krašto kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val.

Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val. nustojus snigti.

Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego gali būti iki 1 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val.

Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Rajoninių kelių priežiūra

Rajoninių kelių, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis kaip 1 tūkst. automobilių per parą (apie 1,0 tūkst. km), važiuojamoji dalis prižiūrima pagal pirmąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val.

Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 val. nustojus snigti.

Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val.

Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Kitų rajoninių kelių (apie 13,6 tūkst. km) važiuojamoji dalis prižiūrima pagal rajoninių kelių trečiąjį priežiūros lygį. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai valomi tik baigus tvarkyti magistralinius, krašto ir rajoninius kelius, prižiūrimus pagal I rajoninių kelių priežiūros lygį. Barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų.

Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 8 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm.

Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Kelininkai informuoja, kad ypač sudėtingos oro sąlygos yra tada, kai ilgiau nei 6 valandas sninga ir/arba pusto, ilgiau kaip 24 valandas, tačiau su pertraukomis, sninga ir/arba pusto, įšalęs kelias po lietaus apledėja, yra lijundra, per parą kelias apledėja daugiau kaip 2 kartus, oro temperatūra dieną nepakyla aukščiau -8°C.

Lietuvos automobilių kelių direkcija ir kelius prižiūrinčios valstybės įmonės atsako tik už valstybinės reikšmės kelių būklę užmiesčiuose, rajonų centruose bei mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Alytaus, Palangos, Druskininkų miestuose už visų gatvių, taip pat ir už tų, kuriomis per šiuos miestus praeina valstybinės reikšmės keliai, priežiūrą atsakingos savivaldybės.

Šalies kelių suskirstymą priežiūros lygiais galite pamatyti čia.

Su orų prognoze galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius