2017 08 09

Neteisėtai nuo AKM nugaišusios kiaulės atsikratę gyventojai sulaukė baudos

Šalčininkų rajono Bogdžiulių kaimo gyventojai dėl veterinarinių ir biologinės saugos reikalavimų nevykdymo, tuo galimai prisidedant prie pavojingos gyvūnų užkrečiamosios ligos platinimo, skirta 275 eurų bauda. Gyventoja nubausta dėl to, kad nedeklaravo laikomų kiaulių, o vienai jų nugaišus, gaišeną išmetė gretimame miške.
Kiaulė
Kiaulė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Informaciją apie miške išmestą kiaulės gaišeną Šalčininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai gavo iš vietos gyventojų. Operatyviai dezinfekavus gaišenos radimo vietą, kritusios kiaulės mėginiai nusiųsti tyrimams į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją. Čia patvirtinta, kad kiaulė nugaišo dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) viruso.

Tęsiant tyrimą, nustatyti netoli radimvietės gyvenantys kritusio gyvūno savininkai. Pareigūnams jie patvirtino, kad savo reikmėms penėjo dvi kiaules, vieną jų paskerdė ir mėsą suvartojo. Antrai kiaulei netikėtai nugaišus, gaišeną savininkės sūnus nuvežė ir išmetė gretimame miške.

Šalčininkų rajonas patenka į teritoriją, kurioje draudžiama laikyti kiaules biologinio saugumo reikalavimų neatitinkančiuose ūkiuose, o šie gyventojai nepaisė jokių biologinio saugumo reikalavimų ir nebuvo deklaravę laikomų gyvūnų, taip pat niekam nepranešė ir apie staiga susirgusį ir nugaišusį gyvūną, tuo prisidėdami prie viruso plitimo laukinėje faunoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad visų ūkyje laikomų kiaulių registracija, ženklinimas ir apskaita yra privalomos. Pastebėjus galimus ligos požymius – pakitusį elgesį, apatiją, apetito stoką, karščiavimą ir kt., apie tai būtina nedelsiant informuoti teritorinį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį arba privatų veterinarijos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius