-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 25

Netikėta statistika: per metus „išgeriame“ iki pusės litro indų ploviklio

Dažnai indus plaunantys žmonės per metus „išgeria“ net iki pusės litro indų ploviklio, praneša TV3 „Žinios“. Pasak specialistų, netyčia paragavus šio skysčio galima rimtai apsinuodyti, todėl dera būti atsargiems.
Blogas maistas
Blogas maistas

2015 m. užfiksuoti 78 apsinuodijimo įvairiais plovikliais atvejai. 30 kartų apsinuodijo vaikai.

„Apsinuodijusių valikliais atvežama tikrai nemažai. Ypač dažnai – vaikų“, – sako toksikologas Robertas Badaras.

Pasak jo, dažnai pasitaiko, kad žmonės supilsto indų ploviklį į kitą tarą, pavyzdžiui, tuščius mineralinio vandens butelius, ir palieka šaldytuve. Tuomet pasitaiko, kad vaikas tokio skysčio netyčia paragauja.

„Indų ploviklis pavojingas tuo, kad putoja ir dirgina virškinamąjį traktą. Jis itin pavojingas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms“, – sako Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė.

Jos teigimu, ypač pavojinga, jei skystis ima putoti jau būdamas skrandyje. Tai gali sukelti grėsmingas komplikacijas. Dar pavojingiau – išgerti orkaitės, židinio ar grilio valiklio.

„Išgėrus tokio valiklio nudeginama gerklė, stemplė, skrandis. Nuo to gali sutrikti kvėpavimas, žmogus – mirti“, – sako L.Gruzdytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Intensyvios terapijos skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Intensyvios terapijos skyrius

Be to, įvairių tyrimų duomenimis, prastai indus nuplaudami vandeniu, žmonės „išgeria“ valiklio kartu su maistu, skelbia TV3 „Žinios“. Per metus žmogus mikroskopinėm dozėm suvartoja net 0,5 l valiklio.

Tai nėra nepavojinga – indų ploviklyje esama kenksmingų medžiagų. Pasak chemikų, ploviklių sudėties gamintojai neišduoda, tačiau iš pateikiamų sudedamųjų dalių šį tą galima suprasti.

„Viena iš pavojingų medžiagų gali būti amonio hidroksidas, kuris gali pakenkti kvėpavimo takams, dirginti akis, odą. Kita tokia medžiaga yra perchloretilenas, kuris yra kancerogenas ir gali sukelti vėžį, vėžinius susirgimus. Kitos medžiagos gali sukelti komplikacijas, dirginti odą, sukelti niežulį“, – sako cheminių medžiagų specialistė Sigita Židonienė.

S.Židonienės teigimu, norint gerai pašalinti ploviklį nuo indo reikia indą perskalauti bent 10 kartų. Ji atkreipia dėmesį, kad medžiagos, kurios naikina mikrobus, patekusios į organizmą taip pat naikina mikroflorą.

Specialistai pataria visuomet išplovus indus ploviklį gerai nuplauti su karštu vandeniu ir kempinėle, esant reikalui pasitelkti ir valgomąją sodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius