Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 17

Netikėtos radybos į Lietuvą plaukusiame kelte – 5 tūkst. eurų grynaisiais

Tarp Klaipėdos ir Švedijos Karlshamno plaukiojančiame „DFDS Seaways“ kelte apsaugos įgulos narys pastebėjo net ir jį nustebinusį paliktą daiktą – vienoje iš viešųjų „Aura Seaways“ erdvių rasti 5 tūkst. eurų. Stambi pinigų suma buvo grąžinta netrukus jos pasigedusiam savininkui.
Keltas „Aura Seaways“
Keltas „Aura Seaways“ / Bendrovės nuotr.

Pasak terminalo operacijų pamainos vadovės Astos Valančiūtės, keltuose netrūksta ir daugiau netikėtų radybų – jubiliejinių peilių, žiedų ar naktinių marškinių, o įgulos nariams neretai tenka tapti detektyvais.

Kiekvienais metais daugybė keleivių „DFDS Seaways“ keltuose netyčia palieka asmeninius daiktus. Nuo išmaniųjų telefonų ir akinių nuo saulės, e-skaityklių iki vestuvinių žiedų ar pasų –pamiršti daiktai sudaro nematomą ir kartais netikėtą darbų dalį. Tačiau tai buvo pirmas kartas, kai rasta tokia didelė suma grynųjų pinigų.

„Mūsų keltuose pamestų daiktų pasaulis yra labai įvairus, bet kartu gali pasirodyti kasdieniškas. Kuo dažniausiai keleiviai naudojasi sezono metu, tą ir randame. Tačiau yra radinių, kurie nepriklauso nuo metų laiko: tai mobilieji telefonai, korekciniai akiniai ar dokumentai. Mažiausieji keleiviai palieka žaislus. Retkarčiais jų nėra pasigendama, bet dažniausiai kelionėms pasirenkamas vienintelis ir nepakartojamas draugas, tad dėl jo tėvams tenka apsisukti ir sugrįžti“, – pasakoja A. Valančiūtė.

Bendrovės nuotr./Keltas „Aura Seaways“
Bendrovės nuotr./Keltas „Aura Seaways“

Kai kuriuos daiktus dar jų net nepasigedus randa įgulos nariai ir juos užregistruoja, tam DFDS turi standartizuotus procesus. Jeigu ne, tenka apieškoti visą laivą, apžiūrėti kiekvieną kampelį. Kadangi viename kelte gali tilpti iki 600 žmonių, užduotis nėra lengva, ypač, jeigu pametamas mažas daiktas. Pasak terminalų operacijos pamainos vadovės, dažniausiai tuomet pasirenkama patikrinti erdves, kuriose žmonės praleidžia daugiausiai laiko: barą, restoraną, kajutes.

Unikaliausi pamesti daiktai, apie kuriuos buvo pranešta

Komandai pavyksta rasti pačius įvairiausius daiktus, kartais jie būna labai netikėti. A. Valančiūtė atskleidžia, kad šiuo metu naujausias radinys – šuns guolis.

„Taip pat pamenu neįprastą paiešką, kai laivo įgula ieškojo jubiliejaus proga dovanoto peilio. Kartais tai būna šeimos relikvijos ir paveldėjimo dalis savo vaikams. Puikiai pamenu, kaip kartą kreiptasi dėl senelės naktinių marškinių, kurie buvo išskirtinis palikimas jaunesniajai kartai“, – pasakoja pašnekovė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./DFDS keltas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./DFDS keltas

Retkarčiais susiduriama su radiniais, kurie būna prabangūs ir kainuojantys ne vieną tūkstantį. Yra rastas išskirtinis žiedas su brangakmeniais, kuris buvo paliktas bendrose erdvėse. Jo savininkai jau nebesitikėjo brangenybės atgauti, bet ji buvo sėkmingai grąžinta.

„O anądien susidūrėme su prarasta stambia pinigine suma, net iš pradžių ši užklausa atrodė neįtikėtinai. Penkis tūkstančius eurų siekiančią sumą pavyko sėkmingai grąžinti – dar prieš keleivio kreipimąsi pinigus rado mūsų darbuotojas. Džiaugiamės, kad dažniausiai galime nudžiuginti keleivius su geromis naujienomis“, – sako A. Valančiūtė.

Kad taip įvyktų, užkulisiuose kelto įgulos nariams dažnai tenka atlikti detektyvų vaidmenį. Terminalų operacijų vadovė pasakoja, kad yra gilinamasi į aprašymą, suteiktą papildomą informaciją.

Dėl šios priežasties yra labai svarbu, kad informacija iš keleivio būtų konkreti, įvardijanti reiso numerį, o užklausa dėl pamestų objektų pasidalinta vos tik jų pasigedus. Svarbu atkreipti dėmesį ir į saugojimo periodą. „DFDS Seaways“ biuruose daiktai saugomi 1 mėnesį. Vėliau visi radiniai yra atiduodami įvairioms organizacijoms arba utilizuojami.

„Pamesto turto vertę kiekvienas suprantame labai skirtingai. Kartais nutrintas žaisliukas yra daug vertingesnis nei korekciniai akiniai ar rankų papuošalai, – sako A. Valančiūtė. – Džiugu ir tai, kad sąžiningų žmonių vis daugėja, dėl to pamesti daiktai išties dažnai sėkmingai pasiekia savo šeimininkus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius