Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 18

Netikro šauktinių sąrašo paskelbimą tiria Kibernetinio saugumo centras ir Duomenų apsaugos inspekcija

Kibernetinio saugumo centras aiškinasi, kas internete paskelbė netikrą šauktinių sąrašą. Kol kas specialistai neturi duomenų, kiek jaunuolių galėjo tikrintis, ar yra kviečiami į kariuomenę netikrame puslapyje – jis šiuo metu jau neveikia. Puslapio savininkas esą jau žinomas. Tyrimo ketina imtis ir Duomenų apsaugos inspekcija, nes norint pasitikrinti, ar esi sąraše, reikia suvesti vardą ir pavardę.
Pradėti sudarinėti šauktinių sąrašai
Šauktinių sąrašai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei jau radote save šių metų šauktinių sąraše, dar galite pasitikrinti, ar tikrame. Nuo antradienio šauktinių sąrašai skelbiami internete sauktiniai.karys.lt. Tačiau tą patį antradienį veikė ir kitas puslapis sauktinis.lt, kuris esą atrodė lygiai taip pat kaip tikrasis. Vėliau puslapis pakeistas ir dabar jame arklio logotipas su užrašu: „Atsikeli ir šauktinis“.

„Vienu metu buvo patalpinta informacija apie šauktinius, taip pat ir asmens duomenys naudoti. Tas veiksmas įvykdytas nelabai teisėtai ir nesuderintai, tai mes vykdome tyrimą ir žiūrime per asmens duomenų panaudojimo prizmę“, – sakė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius Rytis Rainys.

R.Rainys neatskleidžia, kas užregistravo puslapį sauktinis.lt, jo turinys jau blokuojamas. Kol kas neaišku, ir kiek jaunuolių tikrinosi, ar pakviesti į kariuomenę netikrame puslapyje.

„Visus duomenis atsekti įmanoma, ir mes tai padarysime. Įvykių eigą mes išsiaiškinsim“, – teigė R.Rainys.

Kibernetinio saugumo centro vadovas, tai vadina manipuliavimu duomenimis ir jau perdavė informaciją Duomenų apsaugos inspekcijai.

„Vien viešas paskelbimas tam tikrų asmens duomenų nereiškia ir neleidžia kitam duomenų valdytojui jų pasiimti, nukopijuoti, juos vėl skelbti arba naudoti kitais tikslais. Atsižvelgiama į pažeidimo mastą, sunkumą, koks poveikis, rezonansas buvo ir tų pačių asmens duomenų kategorijas. Minimalios sankcijos nėra: nuo 0 iki 20 mln.“, – sakė Duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Raimondas Andrijauskas.

Prieš 4 metus sukurta ir grupė socialiniame tinkle „Facebook“ su tokiu pat arklio logotipu ir užrašu „Atsikeli ir šauktinis“. Tiesa, įrašų jame nėra daug ir nėra aišku, apie ką ši grupė.

Ekrano vaizdas/Puslapis sauktinis.lt
Ekrano vaizdas/Puslapis sauktinis.lt

Ekspertai pataria neskubėti vesti duomenų ir atidžiau tikrinti puslapio autentiškumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius