-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 19

Netinkamai atskiedus vakciną, Marijampolėje skiepų laiku negavo penki medikai

Praeitą savaitę dėl žmogiškosios klaidos Marijampolės ligoninėje be skiepų liko penki medikai. Dėl netinkamo skiedimo prarastas visas penkių dozių vakcinos buteliukas. Ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Lina Šiupienytė tikina, kad dėl šio incidento pradėtas vidinis tyrimas. Kai kuriose kitose ligoninėse kyla sunkumų iš buteliuko ištraukiant šešias skiepų dozes.
Marijampolės ligoninė
Marijampolės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiuo metu ligoninėje vyksta tyrimas. Kol kas dar negalime pasakyti galutinių jo rezultatų. Tai įvyko dėl procedūros metu padarytos praskiedimo klaidos, kurią nulėmė žmogiškas faktorius. Tą dieną liko nepaskiepyti penki asmenys, kuriuos buvo numatyta skiepyti“, – 15min komentavo Marijampolės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja, gydytoja L.Šiupienytė.

Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose

Marijampolės ligoninės atstovės teigimu, be skiepų likę medikai turėtų būti vakcinuojami šį antradienį.

Anot L.Šiupienytės, papildomo skiepų buteliuko poreikis nesutrukdys planinės vakcinacijos – antrosios skiepų dozės visus pasieks laiku.

„Tai nėra baigtinis sąrašas, kad, štai, prašėme kelių šimtų dozių ir daugiau jų nebegausime, o kažkas liks nuskriaustas. Sąrašas nuolat pildomas“, – apie tvarką ligoninėje kalbėjo L.Šiupienytė.

„Kiekvieną savaitę atsiranda dar po kelis žmones, kurie pareiškia norą skiepytis ir kuriuos jau galime skiepyti. Pavyzdžiui, persirgusius asmenis galima skiepyti tik praėjus trims mėnesiams po ligos. Tad neturime jokių žinių, kad kas liktų be vakcinos šiuo metu“, – konstatavo Marijampolės ligoninės atstovė.

Klaidos nutinka retai

Lietuvoje vakcinavimą organizuoja penkios didžiosios ligoninės: Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Revakcinacija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje
Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Revakcinacija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje

Daliai jų neteko susidurti su aplinkybėmis, dėl kurių būtų prarasti vakcinos buteliukai.

Kauno klinikose, skiepijant darbuotojus ir pacientus, iki šiol nėra prarasta nė viena dozė vakcinos.

Analogiškai nė vienos dozės nebuvo prarasta Vilniaus Santaros klinikose ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Per visą vakcinavimo laikotarpį iki šios dienos Respublikinėje Panevėžio ligoninėje buvo užfiksuotas 1 vakcinos dozės praradimo atvejis.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžį atvežtos vakcinos
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžį atvežtos vakcinos

Ligoninės komunikacijos specialisto Vytauto Riaubiškio teigimu, taip įvyko dėl žmogiškosios klaidos.

Papildomo tyrimo aplinkybėms nustatyti nebuvo inicijuota.

Nepaisant to, kad praradimų pasitaiko, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nerenka apie juos informacijos.

„Mes nesekame, kiek buvo sugadinta buteliukų ar skiepų nuo COVID-19 dozių. Mes renkame tik aktualią informaciją apie paskiepytus asmenis“, – rašoma 15min atsiųstame ministerijos atsakyme.

Mes renkame tik aktualią informaciją apie paskiepytus asmenis.

Ne visada išgauna šešias dozes

Respublikinės Šiaulių ligoninės komunikacijos specialistė Zita Katkienė 15min patvirtino, kad nuo vakcinacijos pradžios ligoninės medikams neteko prarasti vakcinų dėl dužusių buteliukų ar netinkamai skiestų preparatų, tačiau be nuostolių neapsieinama.

„Flakonėliuose formaliai būna penkios dozės, tačiau iš tiesų jų yra šešios. Dabar, kai leido skiepyti šeštąja doze, ją beimant būna atvejų, kai nepasiseka jos tinkamai pasemti ir ji nebepanaudojama“, – apie prarastas vakcinas pasakoja komunikacijos specialistė.

„Scanpix“ nuotr./„Pfizer/BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso
„Scanpix“ nuotr./„Pfizer/BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso

Sausio 8 dieną Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pranešė, kad Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas rekomendavo atnaujinti informaciją apie vakciną „Comirnaty” („BioNtech“ ir „Pfizer“ vakcinos pavadinimas), kad būtų paaiškinta, jog kiekviename flakone yra 6 vakcinos dozės.

VVKT įspėja sveikatos priežiūros specialistus: šeštoji dozė iš buteliuko turi būti ištraukiama specialiais švirkštais – naudojant standartinius, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė.

Taip pat pabrėžiama, kad tokiu atveju, kai vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį.

Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė, o nesuvartotą vakciną reikia išmesti praėjus 6 valandoms po jos praskiedimo.

Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė, o nesuvartotą vakciną reikia išmesti praėjus 6 valandoms po jos praskiedimo.

Klaida galėjo kainuoti daugiau

SAM gautais duomenimis, sausio 12 dieną galimai buvo pažeista šalčio grandinė transportavimo metu, pristatant dviejų farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakciną į koordinuojančius centrus: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikas ir Respublikinę Panevėžio ligoninę.

Vakciną netinkamai transportavo vos du darbuotojus turinti šeimos įmonė „Sotus derlius“, kuri anksčiau gamino daržovių kukulius.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžį atvežtos pirmosios vakcinos
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžį atvežtos pirmosios vakcinos

Nepaisant pažeistos šalčio grandinės, SAM gavo oficialų patvirtinimą iš „Pfizer“ atstovybės Lietuvoje, kad vakcinos tinkamos naudoti.

„Vadovaujantis gamintojo pateiktais stabilumo tyrimų duomenimis, buvo nustatyta, kad minėtas transportavimo sąlygų temperatūrinis nuokrypis yra leistinas. Aukščiau minėti produktai yra tinkami tolimesniam naudojimui”, – aiškino vakcinos gamintojo atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius