Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 24

Netinkamas pesticidų atliekų laikymas Vilniuje paskelbtas ekstremaliu įvykiu

Trečiadienį sostinės Liudvinavo gatvėje esančioje teritorijoje, kur laikomos bendrovei „Tavilta“ priklausančios senų pesticidų atliekos, susidariusi padėtis paskelbta ekstremaliu įvykiu.
Taip laikomos pesticidų atliekos.
Taip laikomos pesticidų atliekos. / Aplinkos ministerijos nuotr.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, taip netinkamą pavojingų atliekų laikymą įvertino šioje vietoje apsilankę sostinės savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos nariai. Ši komisija buvo susirinkusi Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) prašymu.

Kaip sakė šio departamento direktorius Rolandas Masilevičius, bendrovės „Tavilta“ sukauptos pavojingos atliekos kelia didelę grėsmę aplinkai bei žmonių sveikatai. Pagrindine kliūtimi joms išgabenti ir utilizuoti tapo antstolės uždėtas areštas.

Vilniaus apygardos teismo praėjusių metų spalio mėnesį priimta nutartimi RAAD buvo leista visas bendrovei „Tavilta“ priklausančias pesticidų atliekas perduoti turinčiai teisę tvarkyti tokias atliekas įmonei. Viešųjų paslaugų pirkimo konkursą laimėjusi bendrovė šių pavojingų atliekų išvežimo utilizuoti darbus turėjo užbaigti iki kovo 16 dienos. Tačiau išgabenus apie 70 tonų senų pesticidų, šiuos darbus sustabdė antstolė Nemira Šiugždaitė, kovo 5 dieną areštavusi bendrovei „Tavilta” priklausančias pesticidų atliekas. Antstolė uždraudė tolesnį pavojingų atliekų išvežimą. Jos veiksmai galėjo būti atšaukti tik jos pačios sprendimu arba teismo nutartimi.

RAAD esą nepavyko įtikinti antstolės atšaukti areštą. Todėl aplinkosaugininkai kreipėsi į teismą. Tačiau, R.Masilevičiaus žodžiais, kol teismas priims sprendimą, praeis tam tikras laikas, o grėsmė aplinkai ir žmonių sveikatai didėja dėl pavasarinių orų įtakos minėtųjų pavojingų atliekų būklei.

Šiuo metu konteineriai, kuriuose laikomi pesticidai, yra apsemti polaidžio vandens. Jeigu pavojingieji teršalai pateks į paviršinius ir gruntinius vandenis, susidarys ekstremali ekologinė situacija. Pesticidų atliekoms patekus į aplinką ir ją užteršus, aplinkai būtų padaryta milijoninė žala. Išspręsti problemą galima tik sunaikinus pavojingąsias atliekas. Kitaip jas panaudoti yra draudžiama.

Trečiadienį sostinės savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija, vadovaudamasi Civilinės saugos įstatymu, paprašė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentą nedelsiant vykdyti sutartį dėl pavojingų atliekų tvarkymo ir pašalinimo Liudvinavo gatvėje, pranešant apie tai atliekas areštavusiai antstolei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius