Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 14 /2017 05 16

Netradiciniai mokymai vadovams – apsimetus studentais už pinigus bendrauti su psichikos ligoniais

Mokymų organizatorės Birutė Garmanaitė ir Jelena Tveretina rado keistą verslo nišą – prisidengdamos socialine veikla jos su mokymų dalyvių grupėmis įsiprašo į Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrą, Vilniaus miesto nakvynės namus ir Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus, kad ten išmokytų įmonių vadovus rasti kontaktą su bet kokiais žmonėmis ir stiprintų jų pardavimų įgūdžius bei emocinį intelektą.
VMPSC teritorija
VMPSC teritorija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas nieko apie tokius su jo įstaigos pacientais vykdomus eksperimentus nežino, nes mokymų dalyviai apsimeta studentais. Įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas. Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sako darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Tačiau skaitant mokymų aprašymą apie stereotipų laužymą nė neužsimenama. „Augimo grupių“ tinklalapyje mokymai reklamuojami kaip galimybė išeiti iš komforto zonos, suteikiantys „stipriai emociškai užkrautų“ patyrimų. Tiesa, 15min nepavyko rasti duomenų, kad mokymus organizuojančios B.Garmanaitė ir J.Tveretina būtų įkūrusios įmonę ar kitaip įforminusios šią veiklą.

Mokymų organizatorės nurodo, kad tokiam projektui buvo įkvėptos „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus, europarlamentaro Antano Guogos, „Lietuvos ryto“ bendraakcininko Beno Gudelio, visuomenės veikėjos Margaritos Jankauskaitės ir majoro Pauliaus Diliūno. Mokymų organizatorės šių žmonių citatas naudoja reklamai.

Augimo grupių tinklalapis
Augimo grupių tinklalapis

Išveda iš komforto zonos

Mokymai organizatorių tinklalapyje pristatomi kaip galimybė išmokti surasti bendrą kalbą su bet kuo.

Pranešė, jog dabar kiekvieną atskirai uždarys į kambarį su ligoninės pacientu ir reikės bendrauti. Pasakė, kad net SOS mygtukas yra, jeigu kas nors bus ne taip. Kaip sakė, taip ir buvo, – pasakojo mokymų dalyvis.

„Pavyzdžiui, jeigu išmoksite rasti kontaktą ir susitarti su žmogumi, turinčiu sunkų protinį ir fizinį neįgalumą, jautriai reaguojantį į apsimetinėjimą, baimę, nepasitikėjimą ir mėginimą įtikti, tuos pačius įgūdžius pritaikysite bendraudami su sudėtingais klientais ar vadovaujant dideliam kolektyvui“, – pasirinkti jų teikiamas paslaugas vilioja mokymų organizatorės.

Ir iš tiesų mokymų dalyviai pripažįsta buvę išvesti iš savo komforto zonos. Tik ne gerąja šių žodžių prasme, ir ne jie vieni.

„Pirmojo susitikimo esmė buvo peržengti savo komforto ribas. Ir spėkite, kokiu būdu tai darė? Ogi visus kursuose dalyvaujančius vadovus nuvežė į psichiatrijos ligoninę, esančią Vasaros gatvėje, ir ten po ligoninės direktoriaus įžanginės kalbos pranešė, jog dabar kiekvieną atskirai uždarys į kambarį su ligoninės pacientu ir reikės bendrauti. Pasakė, kad net SOS mygtukas yra, jeigu kas nors bus ne taip. Kaip sakė, taip ir buvo. Vadovai plėtė savo komforto ribas, o su ligoninės pacientais buvo elgiamasi kaip su cirko žvėreliais (neva išdrįsk pabūti liūto narve). Kas įdomiausia, kad liepė meluoti pacientams, jog esame studentai ir liepė pasirašyti konfidencialumo popierius. (…) Čia elementarus tyčiojimasis ir išnaudojimas. Ir daug šansų, jog netgi nusikalstama veikla“, – 15min pranešė anonimu norėjęs likti „Augimo grupių“ mokymų dalyvis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VMPSC teritorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VMPSC teritorija

Pabandžiusi susiorganizuoti „Augimo grupių“ mokymus savo įmonės vadovams, 15min žurnalistė iš J.Tveretinos išgirdo, jog pasakojimas apie vizitą psichikos sveikatos centre tikrai neišgalvotas. Be to, pašnekovė nurodė, kad mokymų dalyviai, be ligonių, dar aplanko benamius ir kūdikius.

Nakvynės namuose, pavyzdžiui, būna vakarienės bendros. Tiksliau mūsiškiai niekas nevalgo, nes kažkaip nesinori valgyti, – pasakojo J.Tveretina.

„Jei kalbame apie šią programą, tai ji kainuoja daugiau nei 5 tūkst. eurų, daugiau net negu 6 tūkst. eurų“, – mokymų kainą apytiksliai nurodė organizatorė.

Ji tikino, kad esminis mokymų tikslas – nugalėti baimes. Todėl nakvynės namuose kalbamasi su benamiais, psichiatrijos klinikoje – su pacientais.

„Mes ne šiaip atvažiuojame kaip į zoologijos sodą pasižiūrėti į žmones, bet, kaip pavyzdys jums tai gali būti, nakvynės namai, psichiatrijos klinika, kūdikių namai, kur jie kažką daro. Nakvynės namuose, pavyzdžiui, būna vakarienės bendros. Tiksliau, mūsiškiai niekas nevalgo, nes kažkaip nesinori valgyti, bet mes atvažiuojame su maistu, kuris ten yra vertybė. Dalyviai turi užduotį suprasti, kodėl žmogus pasirinko tokį gyvenimo stilių, nes kai kuriuos suvalgo gyvenimas, bet kiti labai sąmoningai renkasi tokį gyvenimą, turi surasti ką nors gero tame žmoguje. Tai tokie iššūkiai, nes ir kvapas, ir nusiteikimas būna“, – mokymus įsiūlyti mėgino J.Tveretina.

Galvoja, kad daro gera

Jos partnerė Asmenybės augimo grupių autorė ir trenerė Birutė Garmanaitė 15min sakė, kad prieš vykdami į paskaitas mokymų dalyviai tyčia nėra įspėjami, kur važiuos. To, pasak jos, reikia, kad dalyviai nesusidarytų išankstinės nuomonės ir neatsisakytų vykti. Tačiau ji patikino, kad įstaigos mokymų dalyvius labai noriai priima, nes yra suinteresuotos, kad į jų gyventojus ir pacientus visuomenė žiūrėtų kitaip.

„Jei paskaitytumėte mūsų atsiliepimus, tai panašu, kad mes darome gerą darbą, nes žmonės nustoja bijoti negalią turinčių žmonių. Ką reiškia bijoti? Jie nebijo jų pašnekinti, nebijo prieiti, parodyti dėmesio. Kitas, žiūrėk, ir paaukoja ką nors tokio. Jie nebijo, pavyzdžiui, nenurašo tokių, kaip čigonų, nes mes bendradarbiaujame ir su tokia šeima. Mes mažiname tą atskirtį“, – dėstė projekto autorė.

B.Garmanaitė tikino, kad pas Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientus patenkama bendradarbiaujant su garbiu psichiatru, tačiau jo pavardę pasakyti atsisakė.

„Jis žinomas psichiatras, dėstytojas universiteto. Tikrai jis yra labai suinteresuotas, kad žmonės kuo daugiau žinotų. Aš jums duosiu visus kontaktus. Man baisu, kad mūsų tie partneriai išsigąs, kad čia kažkas knisasi ir jie tiesiog nustos bendradarbiauti. O mes tikrai neturime, ko slėpti“, – siūlydama susitikti akis į akį ir pasikalbėti išsamiau aiškino pašnekovė.

Tačiau į sutartą susitikimą B.Garmanaitė galiausiai neatvyko. O ir telefonu atsakyti į klausimus noro nebeliko.

Man baisu, kad mūsų tie partneriai išsigąs, kad čia kažkas knisasi ir jie tiesiog nustos bendradarbiauti. O mes tikrai neturime, ko slėpti, – sakė B.Garmanaitė, o po valandos jau pranešė, kad visa informacija – konfidenciali.

Mokymų organizatorė telefonu pareiškė, kad daugiau jokios informacijos žiniasklaidai neteiks, nes visa informacija esą yra konfidenciali.

„Tai yra mokymosi procesas. Tai yra konfidencialūs dalykai, jie yra visiškai legalūs. Mūsų partneriai yra didžiulis mūsų įdirbis ir tikrai mes ir ruošėmės ilgai, ir galų gale tai mums kainavo ir pastangų labai nemažai, o man čia kvepia skandalu ir man jo visiškai nesinori“, – kalbėjo „Augimo grupių“ atstovė.

Tiesa, ji pripažino, kad sutarties su ligonine dėl susitikimų su jos pacientais nėra. Pasak moters, mokymų dalyviams duodama pasirašyti tik standartines konfidencialumo sutartis dėl pacientų duomenų neatskleidimo. Ji tikino, kad vadovai pacientams studentais prisistato nebent savo noru, kai nedrįsta pasisakyti, kas jie tokie iš tikrųjų.

Ligoninės vadovas nieko nežino

Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas, buvęs sveikatos viceministras Martynas Marcinkevičius apstulbo išgirdęs, kad svetimi žmonės ligoninėje susitinka su pacientais.

Pasak jo, ligoninė turi sutartį tik su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinika, kurios studentai ir rezidentai dirba su pacientais mokslo tikslais.

„Man neįsivaizduojama, kad kokioje nors ligoninėje galėtų vykti tokie dalykai. Pacientų teisės ir konfidencialumo dalykai tokius dalykus draudžia. Studentų grupes vedžioja tik universiteto darbuotojai. Jei yra kažkokios praktikos, tai studentai turi sutartis su universitetu. Įeiti į skyrius gali tik jie ir pacientus lankantys asmenys“, – nurodė M.Marcinkevičius.

Bet kas, kas vyksta ligoninės patalpose, gali vykti tik su administracijos žinia, jau nekalbant apie pacientų įtraukimą, – sako M.Marcinkevičius.

Ligoninės vadovas nusprendė dėl šio atvejo pradėti vidinį tyrimą, o po jo gal net kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

„Pacientų dalyvavimas yra negalimas, nebent jie surenka visus sutikimus, kad jie sutinka dalyvauti, nes vien guldomi į įstaigą pacientai pasirašo dėl to, kad sutinka mokslinėje veikloje dalyvauti, tai yra kad su jais gali dirbti studentai. Tačiau komerciniais tikslais tai negalima. Bet kas, kas vyksta ligoninės patalpose, gali vykti tik su administracijos žinia, jau nekalbant apie pacientų įtraukimą. Bet kokiu atveju mes atliksime vidinį tyrimą, o esant nusikaltimo požymių kreipsimės į teisėsaugą dėl gilesnio tyrimo. Tokių dalykų su pacientais būti negali“, – teigė M.Marcinkevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras – Martynas Marcinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ligoninės direktorius, gydytojas psichiatras – Martynas Marcinkevičius

Ne studentai, bet studentai?

15min išsiaiškino, kad „Augimo grupių“ mokymuose dalyvaujančius įmonių vadovus pas pacientus atveda ne koks eilinis universiteto darbuotojas, o pats Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

„Jie neapsimeta studentais, jokiais būdais. Ir neieškokite čia jokių istorijų. Ligoninė labai dažnai rengia visokias švietėjiškas akcijas ir mes labai džiaugiamės, kad ir vadovams buvo padarytas projektas ir jie dalyvauja, ir ne vieną kartą. Ateina rimti žmonės ir jie po to išeina tikrai kitaip žiūrėdami. Mūsų tikslas yra parodyti, kaip atrodo mūsų ligos. Mes jiems pasakojame keturias valandas apie jas. Jie pasirašo, jie negauna jokių ligos istorijų, jokios ligonių informacijos, kuri pažeistų šį konfidencialumą, absoliučiai, kaip ir kiti žmonės. Jie būna pas mus kaip studentai“, – aiškino VU MF Psichiatrijos klinikos vadovas.

Jis piktinosi, kad ši istorija sudomino žurnalistus ir nesutiko atsakyti į klausimus, kaip tokie mokymai vyksta ir kokia tvarka su pacientais susitinka pinigus už mokymus susimokėję žmonės, nestudijuojantys Vilniaus universitete.

Kad pajustų tą žmogaus vidų, jie su juo pasikalba. Bet pasikalba kaip Algis su Petru. Ir viskas, – aiškino A.Navickas.

„Ką aš jums turiu pasakyti? Aš nelabai turiu jums, ką pasakyti, ką jūs čia darote, žurnalistinį...? Koks jums nerimas yra, kad žmonės protingesni pasidaro nuo to?“ – pyktelėjo pašnekovas.

Paklausus, ar tokiu būdu nėra pažeidžiamos pacientų teisės, psichiatras jau ėmė kelti balsą.

„Kokios teisės? Kokios teisės jų pažeidžiamos? Jūs žiūrėkite, kai pažeidžiamos jų teisės, kai jiems vairavimo pažymėjimai neišduodami, kai jie persekiojami dėl įsidarbinimo, jums čia nerūpi nieko. O kokios čia teisės? Kiekvienas žmogus savanoriškai galėjo pasipasakoti, viskas. Tai užima pusvalandį laiko“, – aiškino A.Navickas.

Be to, jis tikino, kad mokymų dalyviai pasirašo konfidencialumo sutartis, kad neišduotų, jei pamatytų pažįstamą pacientą, o ligos istorijų išvis nepamato.

„Kad pajustų tą žmogaus vidų, jie su juo pasikalba. Bet pasikalba kaip Algis su Petru. Ir viskas. Ir nėra nieko daugiau jokių kitų duomenų. Su įvairių skyrių pacientais kalbasi, kurie sutinka, nes niekas jų neverčia. Mūsų pacientai dažnai nori pakalbėti su kitu žmogumi ir papasakoti apie save. Nenori – nepasakoja. Jūs čia detektyvą darote, kur jo nėra absoliučiai. Gerą darbą verčiate paranoja“, – aiškino pašnekovas.

A.Navickas patikino, kad VU MF Psichiatrijos klinika mokymus „Augimo grupėms“ rengti padeda nemokamai.

„Aš esu klinikos vadovas, suprantate. Aš atsakingas už pedagogiką“, – paklaustas ar apie tai, kad pacientai dalyvauja mokymuose įmonių vadovams, žino Vilniaus miesto psichikos sveikatos skyriaus vadovybė, nukirto A.Navickas.

A. Kubaičio nuotr./Alvydas Navickas
A. Kubaičio nuotr./Alvydas Navickas

Vilniaus psichikos sveikatos centro direktorius M.Marcinkevičius tikino, kad A.Navickas tikrai atsakingas už mokymą, bet ne už pacientų dalyvavimą tuose mokymuose.

„Šiuo atveju tai nėra studentai. Aš galiu tik apgailestauti, kad tokie dalykai vyksta. Atsakyti už Vilniaus universitetą aš nelabai galiu. Mes nelabai galime kontroliuoti, ką atsiveda universiteto darbuotojai. Mes neturime studentų sąrašų ir mes pasitikėjome universitetu, kad jo darbuotojai elgsis sąžiningai“, – žadėdamas aptarti atvejį su VU Medicinos fakulteto vadovybe kalbėjo M.Marcinkevičius.

Bendradarbiavo be sutarčių

Vilniaus miesto psichikos centro pacientai – ne vieninteliai bedaliai, su kuriais susitikdami įmonių vadovai ugdo savo emocinį intelektą. „Augimo grupė“ dar organizuoja vizitus į Vilniaus nakvynės namus ir lanko be tėvų globos likusius kūdikius.

Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Renata Rimdžiuvienė patvirtino, kad projektų su „Augimo grupėmis“ būta. Tačiau ji pabrėžė, kad įstaiga noriai ir nemokamai priima visus norinčius skirti dėmesį jo išsiilgusiems mažyliams ir tam visai nereikia būti kokios nors mokymų grupės dalyviu.

„Mes bendradarbiavome iki šiol. Jie vykdydavo savo veiklas ir vienas iš etapų būdavo, kad ateidavo pas mus su savo grupe pabūti, pažaisti, pasikalbėti. Vaikučius panešiodavo, dėmesį skirdavo. Mes buvome tik priimanti įstaiga, pasakodavome apie vaikučius, o kaip jie tai pristatė savo dalyviams, aš nežinau“, – teigė Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai

Pasak jos, projektas buvo pradėtas buvusios įstaigos direktorės, todėl visos bendradarbiavimo sąlygos naujai vadovei gali būti nežinomos. Šiemet „Augimo grupės“ kūdikių namuose išvis nesilankė. Pernai buvo atvykę keletą kartų.

„Oficialios sutarties net ir nėra. Yra tiesiog bendradarbiavimas, nes mes atviri visiems, kad žmonės pamatytų, kad nebūtų legendų. Skatiname savanoriavimą, tai ar mokykla, ar darželis, ar įmonė paskambina ir nori atvykti – visus priimame. Lygiai taip ir jie atvažiuodavo. Mums svarbiausia, kad vaikams skirtų dėmesį“, – teigė R.Rimdžiuvienė.

Ji stebėjosi, kad už apsilankymą kūdikių namuose iš mokymų dalyvių buvo imami pinigai, nes apsilankyti įstaigoje nieko nekainuoja ir dėl tokio vizito gali susitarti bet kas.

Vilniaus nakvynės namų sostinės savivaldybei pateiktame šių metų veiklos plane numatytas projektas su „Augimo grupėmis“. Plane teigiama, kad projektas skirtas asmeniniam tobulėjimui, emociniam intelektui vystyti, požiūriui, nuostatoms keisti, bendravimo įgūdžių ir komandos formavimui. Išmokstama rasti kontaktą su rizikos asmenimis, padėti jiems integruotis į visuomenę.

Tačiau Nakvynės namų vadovas Edvardas Jablonskis beveik nieko apie šį projektą nežino, o ir nelabai nori žinoti. Pasak jo, šiemet dar nebuvo nė vieno susitikimo su jokia darbdavių grupe, o anksčiau tokių susitikimų buvo vos vienas kitas.

„Mes niekam nieko nesame už tai mokėję. Tą galiu keliais šimtais procentų garantuoti, tikrai. Aš nežinau, apie ką mes čia kalbame, kažkada porą kartų buvo, bet čia jau labai seniai. Šiemet tikrai nebuvo. Gal pernai, gal užpernai buvo. Bet, kad ten kokios vaišės būtų, aš labai abejoju, aš net nežinau, apie ką jūs kalbate. Buvo atvažiavę darbdaviai pakalbėti su gyventojais, o jūs man kalbate apie kažkokį projektą. Aš apie tą projektą girdžiu pirmą kartą gyvenime. Aš tos įmonės nežinau, be sutarties mes tokių irgi nepriiminėjame. Geranoriškumo pagrindu vieną kartą įleidome be sutarties, bet nakvynės namai tokių dalykų naudos nejaučia“, – teigė Nakvynės namų vadovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto nakvynės namai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto nakvynės namai

Anot jo, tokiuose projektuose gali būti ir išskaičiavimo, kai turtingieji nori pasigirti padedantys vargšams.

„Matyt, yra kažkoks išskaičiavimas, pijarą padaryti reikia, turtingiems žmonėms pasirodyti, kokie jie geri. Sakau, kad aš nieko iki galo nežinau, jei norite, galiu išsiaiškinti ir iki metų galo jums pranešti, kas čia darosi“, – pokalbį baigė E.Jablonskis.

Papildyta gegužės 16 dieną 10.00val.

"Augimo grupės" nurodė, kad jų sutartis su Kūdikių namais yra pasirašyta 2015 m spalio 8 d. Ją pasirašė buvusi įstaigos vadovė Viktorija Grežėnienė.

Sutartis su Vilniaus nakvynės namais yra pasirašyta 2016 m balandžio 06 d. Ją pasirašė direktorius Edvardas Jablonskis.

Vilniaus vicemeras: „Čia ne cirkas ir ne eksponatai“

Visos „Augimo grupės“ mokymų dalyvių lankomos įstaigos pavaldžios Vilniaus miesto savivaldybei, tačiau ir ji apie tokius vykdomus komercinius projektus nebuvo informuota. Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas negalėjo atsistebėti, kad „Augimo grupės“ pažeidžiamiausius visuomenės narius ėmė naudoti komerciniams tikslams, o įstaigų vadovai apie tai nė nežinojo arba sutiko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Tai yra labai neteisinga. Negalima šitaip. Į šiuos dalykus reikia žiūrėti jautriau, nes čia ne cirkas, ir ne eksponatai, į kuriuos kažkas ateina pasižiūrėti ir iš jų pasidaryti verslą. Nėra taip gerai. Jei tai edukaciniai dalykai studentams, kurie toje srityje ruošiasi dirbti, tai vienas dalykas, o čia emocijoms pastiprinti neva ateikite, pažiūrėkite, kokių yra bėdžių“, – stebėjosi G.Paluckas.

Anot jo, savivaldybė pirmiausia kalbėsis su pavaldžiomis įstaigomis, kad tokie dalykai baigtųsi.

„Įstaigų vadovams užduosime klausimų, kaip jiems atrodo čia su etika ir kitais dalykais. Čia negerai. Reikės šitą ydingą praktiką nutraukti. Mano supratimu, įstaigų vadovai turi suprasti, kad čia ne eksponatai, ne zoologijos sodas, kur kažkas už pinigus ateina pasistiprinti savo emocinės būklės. Visai neseniai tas pats nuvilnijo su taboru, kur buvo organizuojamos ekskursijos, dabar ir čia. Tai yra neteisinga“, – kalbėjo vicemeras.

Pasak jo, kalbos apie tai, kad vadovai neva per mokymus išmoksta geriau pažinti jautrias grupes, tėra verslo plano priedanga, o iš tiesų siekiama uždirbti pinigų naudojantis pažeidžiamiausiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius