Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 02

Nevyriausybininkai kovos su oligarchais

Savaitgalį Kaune vykusi Nevyriausybinių organizacijų atstovų sueiga virto dar vieno judėjimo Lietuvoje steigimu. Jo tikslu vadinta kova su oligarchais Lietuvoje.
K.Čilinskas
K.Čilinskas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Kauno dienos“ teigimu, skirtingai nei iš anksto skelbėsi renginio organizatoriai, sueigos dalyviai neiškėlė kandidatūros pavasarį vyksiantiems prezidento rinkimams.

Tačiau skambus pavadinimas „Oligarchinei santvarkai ir „Leo LT“ aferai – ne!“ – pasiteisino ir sulaukė ne tik nemažo žiniasklaidos dėmesio, bet ir pilnos Kauno savivaldybės salės naujo judėjimo steigėjų.

Sueigą pradėjęs teisininkas Kęstutis Čilinskas iš karto ėmėsi kritikuoti dabartinę šalies santvarką, o įsteigtą bendrovę „Leo LT“ lygino su liūtu, draskančiu valstybę. Buvęs parlamentaras teigė, kad naujasis judėjimas turėtų sustabdyti „Leo LT“ sandorį, į privačias rankas patekusią šalies energetiką grąžinti valdyti valstybei.

Kviesdami į renginį jo organizatoriai skelbė, kad naujojo judėjimo steigimo sueigoje dalyvaus ir žinomi politikai, Seimo nariai bei signatarai. Tačiau į Kauną neatvyko nei Kęstutis Masiulis, nei Zigmas Vaišvila. Savivaldybėje buvo matyti garsūs Kauno verslininkai Kęstutis Pūkas bei „Senukai“ įmonių asociacijos prezidentas Augustinas Rakauskas.

K.Čilinskas nebuvo tikras, kad naująjį judėjimą palaikys daug žmonių. Anot buvusio parlamentaro, vertinant objektyviai, visuomenė kol kas neturi motyvų vienytis.

Paprašytas pasidalyti įžvalgomis apie galimą pretendentą į šalies vadovus, jis teigė, jog nenorėtų, jei kandidatu į prezidentus iš anksto būtų siūlomos žinomų veikėjų pavardės.

„Man patiktų, jei, judėjimui svarstant, ką pasiūlyti kandidatu į prezidentus, būtų surengti pirminiai rinkimai, kokie vyksta JAV. Jei panašaus proceso nebūtų, o būtų iš anksto paskelbtos pavardės, tokiuose rinkimuose nenorėčiau dalyvauti“, – sakė K.Čilinskas. Kaip alternatyvą politikams prezidento rinkimuose jis norėtų matyti visuomenės veikėjus iš kultūros pasaulio ar net dvasininkų luomo.

Paklaustas, ar pats norėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, K.Čilinskas nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Mažiausia norėčiau prarasti teisininko darbą. Į Seimą buvau pasukęs skatinamas pilietinių motyvų, tuomet susiklostė tokia situacija, kai turėjau tai padaryti. Nežinau, ar dabar yra tokia situacija. Dar anksti apie tai kalbėti, nes, kol nėra sukurta demokratinės jėgos, neprotinga ir kandidatuoti“, – svarstė K.Čilinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius