Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 16

Nevyriausybininkai: Seime slapčia gimė planas sumažinti paramą

Nuo sausio prasidėsianti mokesčių reforma kelia sumaištį tarp nevyriausybinių organizacijų, kurios teikia paramą vaikams, vargingoms šeimoms, skurstantiems senoliams, rūpinasi beglobiais gyvūnais. Nevyriausybininkai sako tik dabar sužinoję, kad Seime slapčia gimė planas perpus sumažinti paramai dabar skiriamą 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio dalį.
Kai kurie palikti šunys naujų šeimininkų nesulaukia
Gyvūnų prieglauda

Prieglaudos „Beglobis“ vadovė Danutė Navickienė sako, kad vienintelis pajamų šaltinis – 2 proc. Gyventojų pajamų mokesčio parama. Iš viso metams surenkama maždaug 30 tūkst. eurų. Už juos tenka ir apmokėti sąskaitas, ir prižiūrėti gyvūnus. Jeigu parama sumažėtų, išlaikyti prieglaudą būtų itin sunku.

„2 proc. yra tas pajamų šaltinis, iš kurio išsilaiko prieglaudos, nes kaip žinote, savivaldybė mūsų neremia nė kiek. Dotacijų mes jokių negauname. Kartais žmonės sako, jūs gi gaunat iš Europos Sąjungos. Tai nėra tiesa. Mes išsilaikome tik iš žmonių suaukotų lėšų“, – sakė D.Navickienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Danutė Navickienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Danutė Navickienė

Nerimo šiandien ir kitose nevyriausybinėse organizacijose daug. Dar birželio pabaigoje, keičiant gyventojų pajamų mokesčių tarifus, buvo sutarta, kad 2 proc. parama išliks. Tačiau dabar Seime patyliukais Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė sumažinti paramą iki beveik 1 proc.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ dirba 22 šalies miestuose, siekia kad būtų užtikrinta vaikų gerovė ir turi kelias dešimtis dienos centrų. Pasak Živilės Žvinienės, pinigų visuomet reikia, o valdžia – slapukauja.

„Sužinoję, kad įstatymas vėl keičiamas ir svarstomas keisti, iš tikrųjų buvome nustebę, kokiu pagrindu? Jeigu dar tiktai prieš porą mėnesių nutarėme jau kitaip. Vertintume neigiamai, ypatingai dėl to, kad nebuvo tartasi“, – kalbėjo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ lėšų paieškos vadovė Ž.Žvinienė.

Finansų ministerija tikina, kad padidėjus Gyventojų pajamų mokesčiui teko koreguoti paramai skiriamus procentus.

„Viskas keičiasi tik dėl to, kad padidėja bruto darbo užmokestis ir padidėja nuo 15 proc. iki 20 proc. mokesčio tarifas. Techniškai perskaičiavus ir gaunasi tas 1,2 proc. GPM dydis, kurį Seimo nariai ir siūlo nustatyti paramos gavėjams. Įvertinus šiuos pakeitimus, paramos gavėjams faktiškai pervedama paramos suma tikrai...“, – teigė finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė.

Biudžeto ir finansų komitetas apskaičiavo, kad jeigu nebūtų mažinama 2 proc. parama nevyriausybininkams ir 1 proc. parama politinėms partijoms bei profesinėms sąjungoms, biudžetas prarastų beveik 17,5 mln. eurų. Pasak komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno, nevyriausybininkai neliks nuskriausti, nes realiai pinigų gali sulaukti daugiau.

„Vis tiek didžioji dalis – darbo santykiais pajamas gaunantys žmonės, ir jiems pirmiausia buvo kreipiamas dėmesys. Nuo jų sumokėto GPM galimybė remti organizacijas nesumažėtų, o mūsų siūlymu – ir padidėtų“, – sakė S.Jakeliūnas.

Vis dėlto Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė atkreipia dėmesį, kad grėsmė nukentėti nevyriausybininkams išlieka. Esą ne visi dirba pagal darbo santykius, ne visų pajamos indeksuojamos.

„Jeigu kalbėti apie nuomos sutartis, apie dividentus, apie individualią veiklą, tai šie asmenys mokės 15 proc. GPM. Negana to, jų pajamos nebus indeksuojamos. Vadinasi, sumažinus paramos procentą, paramos gavėjai gaus gerokai mažiau paramos“, – kalbėjo D.Čibirienė.

Pernai dalį Gyventojų pajamų mokesčio paramai skyrė kiek daugiau nei 0,5 mln. gyventojų. Bendra suma siekė per 17 mln. eurų. Daugiausia paramos pervesta Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, fondui „Mamų unija“ ir Liberalų sąjūdžiui – nuo 200 iki beveik 300 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius