Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30

Nidoje rinkosi gabiausi Lietuvos mokiniai

Vasarai baigiantis, į Nidą sugužėjo gabiausi Lietuvos moksleiviai: čia rugpjūčio 16–26 dienomis vyko Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) vasaros sesija. Daugiau nei aštuoniasdešimt moksleivių sėmėsi žinių iš įvairių sričių profesionalų, dėstytojų, kultūros, švietimo veikėjų, mokslininkų.
Nidoje rinkosi gabiausi Lietuvos mokiniai
Nidoje rinkosi gabiausi Lietuvos mokiniai / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Nida Mokiniai

Moksleivių laukė įtempta, tačiau smagi ir tobulėti leidžianti dienotvarkė. Kiekvienas rytas prasidėdavo mankšta drauge su aikido treneriais, bėgimu prie jūros ir net pūkštelėjimu į smagiai šaltas bangas. Jau prabudę akademikai keliaudavo į dalykines paskaitas – gilino savo žinias biologijos ir biochemijos, chemijos, ekonomikos ir vadybos, informatikos, fizikos ir nanotechnologijų, lietuvių filologijos, matematikos ar muzikos srityse. Žiniomis dalinosi dėstytojai iš Kembridžo, Yale universitetų, Londono karališkosios muzikos akademijos, taip pat moksleivius į įdomiausias diskusijas įtraukė ir didžiųjų įmonių, tokių kaip „Google“ ar „Bentley systems“ atstovai.

Po pietų moksleiviai laiką leido asmenybės ugdymo užsiėmimuose – čia galėjo praktiškai mokytis fotografijos meno, sužinoti įdomybių apie reklamą ir prekių ženklus, šiuolaikinius video menininkus, pajūryje – išbandyti aikido, o Neringos meno mokykloje – lavinti savo balsą dainuodami chore. Taip pat akademikai galėjo rinktis ir pramoginių šokių ar klounados improvizacijų užsiėmimus.

„Mums tikrai svarbu, kad Lietuvoje gabūs vaikai turėtų galimybę tobulėti. Ir tobulėti ne tik tose srityse, į kurias jie gilinasi, tačiau, kad galėtų augti ir kaip asmenybės, kaip pilietiški, šviesių tikslų turintys žmonės“, – savo mintimis dalinosi Nacionalinės moksleivių akademijos direktorius Leonas Narkevičius. – „Džiugu, kad visi kartu galėjome sudalyvauti ir Baltijos keliui paminėti skirtame renginyje, sustoti vienas šalia kito, visai kaip prieš trisdešimt metų. Tokią vienybę labai svarbu jausti ne tik Lietuvos jaunimui, bet ir kiekvienam žmogui“.

Nuo 2004 m. NMA ugdymo programas yra baigę daugiau nei 1500 talentingiausių vaikų iš visos Lietuvos.

Kiekvieną vakarą Neringos gimnazijos aktų salė būdavo pilnutėlė – čia vykdavo vakaro renginiai, kurių metu akademikai susitikdavo su įvairiais svečiais. Šiemet su moksleiviais bendravo Lietuvos teatro ir kino aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Gediminas Storpirštis, architektūrologas Marius Daraškevičius, Vilniaus universiteto profesorius – emeritas, Lietuvos moklsų akademijos tikrasis narys habil. dr. Valdas Laurinavičius, poezijos ir muzikos improvizacijomis dalinosi aktorė Birutė Marcinkevičiūtė–Mar ir birbynininkas Egidijus Ališauskas.

Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesija jau seniai yra tapusi tarptautine – NMA sėkmingai bendradarbiauja su Vokietijos Deutsche Shüler Akademie, kurios dėka į Nidą kasmet atvyksta dvidešimt gabių moksleivių iš Vokietijos, prisijungiančių prie ekonomikos sekcijos. „Labiausiai patiko išvykos į įmones Klaipėdoje – „Dancer bus“, Klaipėdos valstybinį jūrų uostą. Laikas, praleistas kartu su lietuviais, kai galėjau geriau pažinti kitą kultūrą, išliks nepamirštamas“, – savo įspūdžiais dalinosi moksleivis iš Vokietijos Benas Boettche.

NMA sesiją papuošė ir renginiai, į kuriuos sugužėjo ne tik akademikai, bet ir Nidos poilsiautojai – Tomo Mano namelio terasoje įvyko jaunųjų filologų skaitymai, Bardų skvere – NMA choro koncertas, o sesijos uždarymo renginiu tapo jau tradiciniu tapęs jaunųjų muzikų koncertas Nidos bendruomenės namuose.

„Atmintyje išliks daugybė gražių dalykų apie sesiją – nuo orientacinio žygio, kuomet kartu turėjome išspręsti daugybę užduočių, iki pokalbių su bendraminčiais, kurių dabar turėsiu įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose“, – džiaugėsi matematikos sekcijos mokinys Andrius Gegužis, šiemet iš valstybinių brandos egzaminų surinkęs penkis šimtukus.

Nuo 2004 m. NMA ugdymo programas yra baigę daugiau nei 1500 talentingiausių vaikų iš visos Lietuvos. Akademijoje yra stiprinamas Lietuvos intelektinis potencialas, investuojama į gabius ir motyvuotus moksleivius. Nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, talentingiems mokiniams sudaromos sąlygos mokytis iš geriausių Lietuvos ir kitų šalių dėstytojų, semtis žinių iš įvairių sričių profesionalų, kultūros, švietimo veikėjų, mokslininkų. NMA moksleiviu gali tapti 5–11 klasių žingeidūs moksleiviai iš bet kurios Lietuvos mokyklos. Svarbu norėti tobulėti, būti motyvuotu ir aktyviu – akademija padės atskleisti savo potencialą ir visapusiškai jį realizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius