Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 22

„Nidos seklyčia“ šalinasi buldozerių ir prašo taikos

Kuršių nerijoje šalia marių esančių svečių namų „Nidos seklyčia“ šeimininkai kreipėsi į Vyriausybę prašydami tiesioginių derybų dėl taikos sutarties. Teismo sprendimu iki kitų metų sausio 20 d. dalį komplekso reikia nugriauti. Metų metus įvairių institucijų duris varstę verslininkai vis bando įrodyti, kad statiniai nedarko Neringos veido, o griovimo išlaidos tektų valstybei.
„Nidos Seklyčios“ dalis statinių, teismo sprendimu, iki sausio 20 d. turėtų būti nugriauta.
„Nidos seklyčios“ dalis statinių, teismo sprendimu, iki sausio 20 d. turėtų būti nugriauta. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Nidos seklyčios“ kompleksą sudaro 2006-aisiais rekonstruoti svečių namai ir restoranas, su jais susiję statiniai. Svečių namus valdančios bendrovės „Robala“ vadovai bando įrodyti, kad šioje vietoje niekada nebuvo žvejo sodyba ir nuo pat sklypo suformavimo 1976-aisiais stovėjo rekreacinės paskirties statiniai: poilsio pastatas ir kavinė.

Sprendimas – griauti

Prieš kelerius metus „Nidos seklyčia“ atsidūrė teismų verpete. Teismai pripažino, kad dar 2004-aisiais statinių rekonstrukcijai gauti leidimai yra neteisėti. Sprendimas priimtas vadovaujantis 2012-aisiais patvirtintu Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planu.

Nidos seklyčios nuotr./„Nidos seklyčios“ rotonda kelia daug diskusijų.
Nidos seklyčios nuotr./„Nidos seklyčios“ rotonda kelia daug diskusijų.

Panevėžio apygardos administracinis teismas 2015-ųjų vasario 9 d. sprendimu įpareigojo vienus komplekso statinius nugriauti, kitus perstatyti. Teismo sprendimas įsiteisėjo 2016 m. sausio 20 d. ir turi būti įvykdytas iki kitų metų sausio 20 d.

Vėliau planas buvo tikslinamas, o Aplinkos ministerija įpareigojo Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą vesti taikos derybas su bendrove „Robala“ dėl komplekso „Nidos seklyčia“ pertvarkymo galimybių.

„Tenka tik apgailestauti, tačiau derybų racionaliomis negalime pavadinti. Toli gražu“, – teigė „Nidos seklyčios“ vadovas Romas Kvaselis.

Bendrovė „Robala“ siūlė tarnybai įvairius variantus, kaip būtų galima pertvarkyti statinius. Tačiau ir toliau reikalauta statinius griauti.

Svečių namai šeimininkai kreipėsi į Neringos savivaldybę ir dar gegužę iš ekspertų gavo išvadas, kad statiniai nepažeidžia vertingųjų vietovės savybių. Esminių siūlymų architektūros, urbanistikos ir kraštovaizdžio architektūros specialistai neturėjo.

Už griovimą mokėtų valstybė

Tokios pat pozicijos laikėsi ir Tarptautinė paminklų ir paveldo vietovių tarybos (ICOMOS) Lietuvos nacionalinis komitetas. Pažymėta, kad „Nidos seklyčia“ nekelia jokios grėsmės nei Kuršių nerijai kaip UNESCO Pasaulio paveldo vietovei, nei Nidos gyvenvietei kaip nekilnojamam kultūros paveldui.

„Statinių griovimas kainuotų didžiulius pinigus ne kam kitam, o valstybei, nes būtent jos specialistai derino leidimus. Sunku sveiku protu suvokti institucijų sprendimą juos griauti, juolab kad ekspertai pasisakė, kad šie statiniai nekelia grėsmės“, – 15min teigė R.Kvaselis.

Nuotr. iš info.lt/„Nidos seklyčia“
Nuotr. iš info.lt/„Nidos seklyčia“

Jis prašo Vyriausybės kuo greičiau pradėti tiesiogines derybas dėl taikos sutarties.

Savininkams svyla padai?

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Lapinskienė įsitikinusi, kad „Nidos seklyčios“ šeimininkai griebiasi paskutinio šiaudo. „Matyt, jiems svyla padai, nes teismo sprendimas turi būti vykdomas“, – teigė specialistė.

Anot jos, buvo keli susitikimai su savininkais. Tačiau šių siūlyti pakeitimai netenkino VSTT. Siūlyta negriauti stiklinės rotondos, o dekoruoti ją etnomotyvais, padidinti statinio tūrį ir taip paslėpti vietovei nebūdingą stiklinį koridorių, jungiantį rotondą ir statinį. Taip pat siūlyta sutrumpinti išsikišusius karnizus.

Savo ruožtu VSTT savininkams siūlė pašalinti stiklinę rotondą, stiklinę jungtį, panaikinti stoglangius. Tačiau savininkams tai netiko.

Dabar, anot R.Lapinskienės, savininkai siekia išlaikyti tokį pastatą, koks jis yra, ir kartu nereikalauti iš valstybės žalos atlyginimo. Taip būtų nevykdomas teismo sprendimas. „Mes nesiūlome įteisinti to, kas teismo sprendimu pripažinta neteisėta. Siūlėme įvairius variantus, kad būtų padaryta kuo mažesnė žala“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius