-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 02 /13:46

NKSC: vienuolika Seimo narių pasiekė 50 tūkst. nepageidaujamų laiškų

Per ketvirtadienio ataką mažiausiai vienuolikos Seimo narių pašto dėžutes pasiekė 50 tūkst. nepageidaujamų laiškų (angl. „spam“), BNS pranešė Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC).
Seimo narius ir ministrą atakavo šlamštlaiškiais
Seimo narius ir ministrą atakavo šlamštlaiškiais

„Tas incidentas yra jau išspręstas, jis buvo susijęs su spam laiškais. (...) Mes žinome, budėtojai incidentą sprendė ir vakar. Filtrai sutvarkyti ir daugiau Seimo nariai tokių laiškų negaus“, – BNS penktadienį sakė NKSC vadovas Rytis Rainys.

Centro duomenimis, Seimo kanceliarijos sistemas pasiekę laiškai siųsti naudojant užvaldytų kompiuterių „Botnet“ tinklą su dideliu IP adresų spektru.

Penktadienį Seimo kanceliarija pranešė, kad užfiksuotas kibernetinis incidentas yra vertintinas kaip mažo poveikio, realios žalos patirta nebuvo, o informacinių sistemų veikla nebuvo sutrikdyta.

„Šiuo metu Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamento Informacinių technologijų eksploatavimo skyriaus specialistai aiškinasi incidento aplinkybes. Išsami informacija, susijusi su incidentu, bus perduota NKSC. Seimo nariams bus pateiktos rekomendacijos, kaip pašalinti nepageidaujamus laiškus“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Naujienų portalas 15min pranešė, kad atakas patyrė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, Seimo narių konservatorių Arvydo Anušausko, Gabrieliaus Landsbergio, Rasos Juknevičienės, Lauryno Kasčiūno, Andriaus Kubiliaus, Kęstučio Masiulio, liberalės Aušrinės Armonaitės ir Mišriai Seimo narių grupei priklausančio Manto Adomėno pašto dėžutės.

Seimo kanceliarijos Informacinių technologijų eksploatavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Liudvikas Jonikas portalui sakė, kad ataka buvo tikslinė.

„Aš vertinu, kad tai buvo tikslinė ataka, tikslinis šiukšlių siuntimas fiksuotai žmonių grupei sąmoningai“, – teigė jis.

Tuo metu R.Rainys sakė to patvirtinti ar paneigti negalintis: „Mes žiūrėjome techniškai, o techniškai, mes visi gauname „spam“ laiškus, tokia kasdienybė“.

NKSC rekomenduoja gavus „spam“ laiškus neaktyvuoti juose esančių nuorodų, kadangi jos veda į kenkėjiškas interneto svetaines, kurios platina virusus ar yra panaudojamos kriptovaliutoms kasti per vartotojų resursus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius