-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 15 /17:20

NMA vadovas Erikas Bėrontas savo noru iš posto nesitraukia

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktorius Erikas Bėrontas po pirmadienio susitikimo su žemės ūkio ministru Broniumi Markausku neapsigalvojo ir pareigų neatsisako. B.Markauskas 15min pirmadienį teigė E.Bėronto teiravęsis, koks yra jo sprendimas, tačiau NMA vadovas esą ministrą patikino savo matymą išsakęs dar penktadienį ir nieko naujo šioje temoje neatsirado.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po kritikos lavinos penktadienį ministras pareiškė, kad sprendimai dėl E.Bėronto gali būti pirmadienį po jųdviejų susitikimo.

Tačiau pirmadienį nieko naujo neįvyko – E.Bėrontas iš posto nesitraukia.

„Buvome susitikę, bet labai trumpai, nes vadovas turėjo išskristi į Briuselį. Tas trumpas pokalbis buvo toks – aš klausiau, koks yra jo, kaip vadovo sprendimas, kaip jis mato galimybę dirbti toliau, jis paminėjo, kad penktadienį organizavo spaudos konferenciją, daugiau mažiau visus klausimus atsakė ir kažko naujo neatsirado šioje temoje“, – pirmadienį 15min sakė ministras.

B.Markauskas pakartojo, kad jis sprendimą skirti E.Bėrontą dar vienai kadencijai priėmė atsižvelgdamas į turėtą informaciją, atsižvelgdamas į NMA vadovo darbą.

„Įsakymo atšaukti negaliu, tai aš galiu laukti tik pačio direktoriaus apsisprendimo. Jis man, aišku, yra davęs pažadą, kad jeigu atsirastų kažkokios aplinkybės, kurios kompromituotų, jis iškart rašys pareiškimą“, – tvirtino ministras.

Priminus, kad toks ministro sprendimas sulaukė kritikos, taip pat – prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjo, B.Markauskas teigė: „Aš jam pasakiau tą, sakau, kaip tau atrodo? Vadovas sako, kad tai yra vertinimas iš šono, galbūt nesusipažinus su aplinkybėmis.“

Ministras teigė, kad E.Bėrontui grįžus iš komandiruotės trečiadienį, jie ir vėl susitiks pakalbėti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Sulaukė valstybės vadovų kritikos

Prieš daugiau kaip savaitę antrai kadencijai vadovauti NMA E.Bėrontą, nors šis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vykdomame 4 mln. eurų paramos iššvaistymo tyrime yra specialusis liudytojas, paskyręs B.Markauskas sulaukė kritikos. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį abejojo, ar E.Bėrontas galėtų sėkmingai dirbti, prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė pareiškė, kad skyrimas kompromituoja ministrą, o „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sprendimą pavadino neskaidriu.

„Dabar negaliu atleisti, nes jau yra paskirtas kadencijai ir jis gali išeiti savo noru. Taip mes ir buvome taręsi, jeigu tos abejonės yra ir jam jų nepavyksta išsklaidyti, tai jis tą ir padarys – parašys pareiškimą, dabar vadovui yra sudaryta galimybė atsakyti į tuos klausimus“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė B.Markauskas.

Specialiuoju liudytoju ES paramos švaistymo byloje E.Bėrontas tapo praėjusių metų pradžioje, šis statusas suteikiamas tada, kai turima duomenų apie galbūt padarytą nusikaltimą, tačiau jų nepakanka, kad būtų pateikti įtarimai.

15min žiniomis, FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius vasario mėnesį apie tai raštu informavo ministrą B.Markauską.

Ministrui pranešta, kad FNTT vykdomas tyrimas dėl neteisėtos juridinio asmens veiklos, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, sukčiavimo bei pasikėsinimo sukčiauti.

Šiame tyrime minimos bendrovės: „Granulė LT“, „Laneta“, „Atenergy“, „Ingepa“, „Žagarės biokuras“, „D&D Group“, „LG Sanomis“, „Fontas LT“, Žemės ūkio agroserviso kooperatyvas „Dalksna“, „Eslera“.

FNTT tyrė, ar nebuvo NMA darbuotojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi nuvykstant į vietą tikrinti, kaip vyksta projektų įgyvendinimas ir klastojant dokumentus. 15min žiniomis, NMA darbuotojai dokumentuose nurodydavo, kad bendrovė turi įrangą, kurios realiai nebūdavo, ir taip būdavo sudaromos sąlygos ES pinigų išmokėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius