-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 01

Noro puoštis krizė nenumarino

Šią savaitę Vilniuje jau 7-ąjį kartą bus surengta juvelyrikos paroda „Amber Trip“. Organizatoriai sako, kad parodos dalyvių šiemet bus mažiau, tačiau lankytojų tikimasi sulaukti ne mažiau nei ankstesniais metais – esą papuošalai žmonėms rūpi ir sunkmečiu.
Nors pirmų vietų neužleidžia aukso ir sidabro papuošalai, Lietuvos auksas – gintaras taip pat populiarėja.
Nors pirmų vietų neužleidžia aukso ir sidabro papuošalai, Lietuvos auksas – gintaras taip pat populiarėja. / „Amber Trip“ organizatorių nuotr.
Temos: 2 Paroda Juvelyrika

„Ne visi sugeba atvykti, ne visi gali susimokėti už dalyvavimą parodoje. Tačiau nėra taip blogai – vis tiek bus apie 80 proc. dalyvių, kurie dalyvaudavo anksčiau“, – sakė juvelyrikos parodą „Amber Trip“ organizuojantis Giedrius Guntorius.

Jo tvirtinimu, lankytojų parodoje tikimasi sulaukti ne mažiau nei ankstesniais metais: „Labai daug svečių atvažiuoja iš užsienio: JAV, Japonijos, Taivano, Turkijos ir t. t. Vien svečiais apgyvendiname pusę viešbučio „Reval Hotel Lietuva“, – džiaugėsi G.Guntorius.

Šį ketvirtadienį parodą atidarysiantis verslininkas sakė nemanantis, kad lankytojai gali aplenkti parodą: „Bilietų kainų nekėlėme, viskas taip pat, kaip ir pernai. Be to, pas mus nebūtina pirkti: parodos tikslas – edukacinis. Rengsime paskaitas, mokysime žmones, kaip atskirti, kur kokie akmenys, kur kokia medžiaga.“

Gelbėjo Kalėdos
 

Juvelyrams sunkiausias metas buvo pernykštis ruduo. „Rudenį bendroje rinkoje prekyba juvelyrikos dirbiniais smuko 20–30 proc. Tačiau dabar viskas atsigauna. Lėtai, bet situacija gerėja“, – sakė G.Guntorius.

Šią tendenciją patvirtino dizainerė, juvelyrikos dirbinių salono „Yurga“ savininkė Jurga Karčiauskaitė-Lago: „Rudenį jau buvome išsigandę – vyravo visiškas štilis. Tačiau atėjo Kalėdos, Valentino diena, tad situacija vėl grįžo į senas vagas.“ J.Karčiauskaitė-Lago teigė, kad net ir sunkmečiu žmonės neatsisako puoštis: „Vien duona sotus nebūsi.“

Juvelyrė taip pat pripažino, kad nors didžioji dalis jos klientų yra užsieniečiai, brangiausius dirbinius vis dėlto perka lietuviai. „Šiaip užsienio ir Lietuvos pirkėjai nesiskiria – visi daug matę, gali palyginti, todėl yra labai reiklūs“, – pasakojo J.Karčiauskaitė-Lago.

Paklausta, ar verslui kojos nekiša pastaruoju metu išpopuliarėję pigūs papuošalai iš karoliukų ir menkaverčių akmenukų,  J.Karčiauskaitė-Lago tik nusijuokė: „Tai kaip baletas su hiphopu – nepalyginami dalykai. Kiekvienas turi savo klientus, į kuriuos ir orientuojasi.“
 

„Visais laikais žmonės buvo pasiskirstę – kiekvienas pirkdavo papuošalus pagal savo kišenę ir skonį. Ne išimtis ir dabar“, – kalbėjo ir G.Guntorius. Anot jo, pigūs karoliukai – ne konkurentas klasikinei juvelyrikai.

Pirmųjų pozicijų neužleidžia auksas ir sidabras, tačiau jau suprantama, kad ir iš gintaro galima padaryti įdomių, gražių papuošalų.

Populiarėja gintaras

Šiemet, anot juvelyrų, bus madingi stambūs, masyvūs juvelyrikos dirbiniai, puošti dideliais akmenimis. „Išlieka populiarūs augmenijos motyvai, paukščių, žuvų fragmentai. Į madą grįžta sovietmečiu buvęs populiarus raudonasis auksas“, – tendencijas vardijo dizainerė J.Karčiauskaitė-Lago.

Su vyru gintaro muziejų-galeriją Vilniuje bei Nidoje valdanti Virginija Mizgirienė pastebėjo, kad kuo toliau, tuo daugiau dėmesio skiriama vadinamajam Lietuvos auksui – gintarui.

„Prieš du dešimtmečius gintaro dirbiniai niekam nebuvo įdomūs, nes jie buvo vienodi, neišvaizdūs. Daugelis juokėsi ir iš mūsų, kai daugiau nei prieš dešimtmetį nusprendėme imtis gintaro verslo“, – atviravo V.Mizgirienė.

Anot jos, dabar žmonės suprato gintaro vertę, vertina jį. „Aišku, pirmųjų pozicijų neužleidžia auksas ir sidabras, tačiau jau suprantama, kad ir iš gintaro galima padaryti įdomių, gražių papuošalų. Neretai parodose nugirstu, kaip žmonės, aikčioja ir stebisi, kad vienas ar kitas dirbinys tikrai pagamintas iš gintaro“, – pasakojo V.Mizgirienė.

Pašnekovė sakė pastebėjusi, kad ypač gintaro dirbinius mėgsta italai. Jie perka didelius ir brangius gintaro papuošalus. „Vokiečiai perka juvelyriką, puoštą gintaro gabaliukais, o lietuviai mėgsta autorinius gintarinius dirbinius, mielai perka baltojo ar melsvojo gintaro papuošalus“, – sakė verslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius