Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 01 07

Nors planuota kitaip, kitą savaitę vyks gyvas Seimo posėdis

Opozicijai siekiant dar pratęstoje rudens sesijoje paskirti naujus Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, Seimui kitą savaitę teks organizuoti dar vieną gyvą posėdį, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klausimą dėl KT teisėjų kandidatūrų Seimas pradės svarstyti ketvirtadienį.

„Pateikimas bus, opozicija surinko 47 parašus dėl to mes privalome įtraukti klausimą į šiandienos darbotvarkę“, – žurnalistams ketvirtadienį komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

„Žinoma, apmaudu, kad kitą savaitę mes privalėsime organizuoti dar vieną gyvą posėdį, norėjosi šito išvengti vertinant tai, kad turime susirgimų Seime, tai nenuslopsta. Bet tokia yra 47 Seimo narių valia, kad mes tęstume gyvą darbą“, – pridūrė ji.

Tokia yra 47 Seimo narių valia, kad mes tęstume gyvą darbą.

Ketvirtadienį, Seimo pirmininkės teigimu, planuojama surengti slapto balsavimo procedūrą dėl teisėjų skyrimo, o ji esą gali vykti tik gyvai.

„Ketvirtadienį yra numatyti slapti balsavimai, kurių neįmanoma organizuoti nuotoliniu būdu, todėl Seimo nariai turės susirinkti gyvai“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Tiesa, kitą savaitę antradienį Seimas posėdžiaus jau nuotoliniu būdu.

„Manau, kad tikrai dauguma Seimo narių yra pasiruošę nuotoliniam posėdžiui“, – teigė Seimo pirmininkė ir pridūrė, jog ketvirtadienį įvyks dar viena posėdžio simuliacija.

V.Čmilytė-Nielsen išreiškė viltį, kad tie Seimo nariai, kurie anksčiau neturėjo galimybės naudotis elektroniniu parašu arba „Smart ID“, tuo iki antradienio suspės pasirūpinti.

Šios priemonės reikalingos Seimo nariams norint balsuoti „Teams“ platformoje.

A.Širinskienė: mokymai ir vėl buvo nesėkmingi

Opozicinių „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė teigė, jog Seimo nuotolinio darbo sistema patobulėjo, nors nesklandumų vis tiek esą kyla.

„Vakar mokymai ir vėl buvo nesėkmingi su visokiais sistemų gedimais ir kitokiais nesusipratimais. Klausimas, ar to nebus ir posėdžių metu, ne tik per mokymus“, – svarstė ji ir kėlė abejones dėl galimybės identifikuoti posėdyje dalyvaujančius Seimo narius.

„Tapatybės nustatymas kartais tikrai sukelia tam tikrų abejonių dėl to, ar jis tinkamai padarytas. Kada gali balsuoti su Hario Poterio nuotrauka, ir taip yra buvę posėdžio metu, teko tą patikrinti pačiai, tai atrodo keistai“, – dėstė A.Širinskienė.

Nuotolinio Seimo posėdžio metu bus daromos ne tik balsuojančių Seimo narių nuotraukos – jų tapatybė turės būti užtikrinta ir elektroniniu parašu ar kitu panašiu būdu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Paklausta, ar nekyla papildoma rizika dėl to, kad kitą savaitę teks susirinkti į gyvą Seimo posėdį, A.Širinskienė to neneigė, tačiau aiškino, kad už tai atsakingi valdantieji.

„Jei valdantieji būtų elgęsi taip, kaip žadėjo gruodžio mėnesį ir būtų iš karto įtraukę KT teisėjus, tikrai jokių papildomų rizikų nebūtų. Bet kada prasidėjo jų politiniai žaidimai, kada gruodžio mėnesį meluoji ir sakai, kad bus priiminėjami teisėjai, o sausio mėnesį viską išbrauki iš darbotvarkių <...>, tai, manau, yra labai neatsakingas požiūris“, – komentavo politikė.

Ketvirtadienį Seimo posėdžio pabaigoje parlamentarai turėtų pradėti svarstyti trijų teisėjų kandidatūras į KT.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkė Sigita Rudėnaitė Seimui iš naujo svarstyti teikia advokatės Giedrės Lastauskienės ir LAT teisėjo Algio Norkūno kandidatūras.

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen į KT siūlo Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovą Andrių Kabišaitį.

Trijų KT teisėjų skyrimo procedūra iš pradžių buvo numatyta gruodžio pabaigoje, bet išbraukta iš darbotvarkės dėl per didelio darbų krūvio, rašo BNS.

Vėliau ji įrašyta į antradienio, sausio 5-osios, darbotvarkę, bet vėl išbraukta.

Klausimą išimti pasiūliusi Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen tuomet teigė, kad tai daroma norint šią savaitę baigti gyvus parlamento posėdžius, nes parlamente vis nustatoma COVID-19 atvejų.

Trijų naujų KT teisėjų Seimas nepaskiria jau beveik metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje