Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 07

Norvegijoje nužudytos Monikos motina: „Aš bėgau ir šaukiau „Monika, Monika, Monika“

Norvegijoje nužudytos aštuonerių Monikos motina Kristina Sviglinskaja teisme prisiminė lemtingąją dieną, kai namuose rado negyvą savo dukrą.
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina / NTB/Scanpix nuotr.

Kaip skelbia portalas nrk.no, Kristina Sviglinskaja pasirodė teisme ir mintimis nusikėlė į dieną, kai paskutinį kartą matė savo dukrą gyvą.

Tai buvo savaitgalis. Tą sekmadienį, 2011-ųjų lapkričio 13 d., Kristina ir jos dukra Monika ilsėjosi namuose, žiūrėjo televizorių. Vakare jos kartu gulėjo lovoje. Monika žaidė kompiuteriu, o Kristina kalbėjo su pažįstamu per „Skype“, su kuriuo susipažino internetu.

„Niekam neatidaryk durų“

Kristina prisiminė, kad Monika tuo metu sirgo. Todėl sekmadienio vakarą jos su dukra susitarė, kad kitą dieną ji neis į mokyklą. „Aš ją perspėjau, kad niekam neatidarytų durų. Negaliu pasakyti tiksliai, kada, bet tikrai pasakiau jai, kad neatidarytų durų ir Donatui (jis įtariamas mergaitės nužudymu). Ji buvo protinga mergaitė ir puikiai suvokė, kad turi klausyti mano žodžių“, – teisme kalbėjo moteris.

Kitą rytą ji kaip įprasta 6.30 val. išėjo į darbą. Tuomet, pasak moters, Monika dar miegojo. „Aš įėjau į kambarį patikrinti, ar turi temperatūros. Jeigu būtų turėjusi, būčiau nėjusi į darbą. Pabučiavau ją, tačiau neprižadinau“, – tęsė moteris.

Septyni praleisti skambučiai

Kristina tuo metu dirbo žuvies fabrike. 9.15 val., kai jai buvo pirmoji pertrauka, ji išvydo septynis praleistus Monikos skambučius. Skambinta buvo tarp 8.40 ir 8.45 val. „Nusistebėjau, nes Monika žinojo, kada turiu pertraukas darbe. Pamaniau, kad keista ir tai, jog skambinta net septynis kartus. Kolegos ramino, kad nesijaudinčiau“, – toliau pasakojo Kristina. Po 15 val. moteris išėjo namo. Pirmiausiai grįžusi išvydo išlaužtas duris.

„Aš sustingau, buvau visiškai sustingus. Supratau, kad kažkas negerai, ir pirmas dalykas, apie kurį pagalvojau, buvo tai, kad Monika buvo namuose viena“, – sakė ji.

Ji įėjo pro neužrakintas duris ir išvydo kirvį, daugybę šukių ir drabužį, nutrenktą prie durų. „Pirmiausia užuodžiau kvapą. Bėgau ir šaukiau „Monika, Monika, Monika“. Tuomet ji pamatė kitas duris, kurios įprastai būna atidarytos. Tą kartą jos buvo uždarytos, o viduje buvo tamsu. Moteris įbėgo į vidų ir išvydo savo pakartą dukrą. Jai niekuo nebebuvo galima padėti. „Aš patikrinau pulsą, tačiau ji buvo šalta ir sustingusi“.

Moteris prisiminė, kad bandė surasti savo telefoną, bėgiojo ir šaukėsi, kad kas nors jai padėtų, tačiau niekas jos negirdėjo. Ji nepamena, kam ji prisiskambino pirmam, sakė skambinusi namų šeimininkui ir draugei. Namų savininkas patarė skambinti jo broliui, kuris gyvena kaimynystėje. Tuomet moteris dukrą nunešė į lovą, paėmė antklodę ir ja užklojo mergaitę. Tuomet moteris teisme nebesuvaldė ašarų.

Pabučiavau ją, netikėjau savomis akimis, ką matau, – prisiminė siaubingą dieną Kristina.

„Turėjau taip padaryti, ji buvo tokia šalta. Pabučiavau ją, netikėjau savomis akimis, ką matau“, – prisiminė siaubingą dieną Kristina.

Sulaukė draugių pagalbos

Namų savininko brolis atvyko į žudynių vietą. Netrukus atvažiavo ir dvi Kristinos draugės. Truputį užtruko, kol atvyko policija. Kristina nepamena tikslaus laiko, kada pasirodė pareigūnai.

„Nelabai ką suvokiau. Negalėjau net paeiti. Sėdėjau virtuvėje ant grindų. Atrodė, kad širdis tuoj sustos“, – prisipažino ji.

Įtariamasis – buvęs sugyventinis

Netrukus ji ėmė įtarinėti savo buvusį sugyventinį, kad būtent jis įvykdė kraupų nusikaltimą. Vos prieš mėnesį jis buvo išsikraustęs iš šių namų. „Kai buvau namuose, galvojau, kad tai buvo jis, niekas kitas – tik jis. Tai buvo pirmoji mintis, atėjusi man į galvą“, – teisme kalbėjo Kristina.

Paklausta, kodėl ėmė jį įtarti, moteris sakė, kad ji buvo beveik tikra, jog jis siuntė grasinamas žinutes. „Kadangi negavo pinigų, jis atėjo pavogti mano aukso, už kurį galėjo gauti nemažą sumą, jeigu būtų pardavęs Lietuvoje“, – sakė ji. Moteris pridūrė, kad jis veikiausiai nežinojo, kad Monika bus viena namuose. „Tačiau, jeigu jis mus sekė, galėjo tai ir žinoti“, – pridūrė ji.

***

Mažai tikėtina, kad aštuonmetės Monikos Sviglinskajos nužudymu kaltinamas Donatas Lukoševičius yra nekaltas – tokias išvadas Norvegijos Bergeno teisme nužudymo byloje pateikė prokurorai.

Ši byla Norvegijoje sukėlė didžiulį rezonansą dėl policijos darbo aplaidumo, nes iš pradžių pareigūnai buvo nutarę, jog 8-erių mergaitė nusižudė, ir nutraukė bylą.

Monikos motina nenuleido rankų, o kai byla buvo atnaujinta, paaiškėjo, kad mergaitė buvo nužudyta. Jos nužudymu buvo apkaltintas buvęs nužudytos mergaitės motinos Kristinos Sviglinskajos sugyventinis D.Lukoševičius. Norvegijos prokurorai siūlo 8-metės Monikos nužudymu kaltinamą D.Lukoševičių pasodinti 18 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius