-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 29

Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide: Lietuva pamažu žengia teisinga kryptimi dėl gėjų teisių

Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide pirmadienį viešėdamas Vilniuje sakė, kad Lietuva pamažu žengia teisinga kryptimi užtikrindama seksualinių mažumų teises.
Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide
Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu BNS ministras sakė, kad šeštadienį pagrindinėje sostinės gatvėje vykusios eitynės „Už lygybę“ yra geras ženklas, ir pabrėžė, kad Europos integracija yra svarbi, siekiant tokių pačių teisių gėjams ir lesbietėms kaip ir kitiems žmonėms.

„Gerai, kad eitynės buvo leistos pagrindine gatve, kad buvo daug tarptautinio dėmesio, o demonstracijose prieš eitynių dalyvius smurto buvo mažiau – visa tai ženklai, jog einama tinkama linkme“, – sakė E.B.Eide, kalbėdamas su BNS po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite ir Lietuvos Seimo nariais.

Šeštadienį Vilniaus Gedimino prospekte eitynėse dalyvavo apie 500 seksualinių mažumų atstovų ir jų teisių rėmėjų, tarp jų – ir Norvegijos ambasadorius Vilniuje. Protestuoti prieš eitynes susirinko panašus skaičius žmonių. Kelios dešimtys iš jų buvo sulaikyti dėl smulkių pažeidimų, bet rimtų smurto protrūkių išvengta.

Norvegijos ministro teigimu, prieš 30 metų panašių priešiškų reakcijų buvo ir jo šalyje, bet dabar situacija visiškai pasikeitusi.

Norvegijos ministro teigimu, prieš 30 metų panašių priešiškų reakcijų buvo ir jo šalyje, bet dabar situacija visiškai pasikeitusi.

„Prieš mėnesį aš pats atidariau eitynes Osle, ir niekas nelaikė manęs keistuoliu. Parado priekyje žygiavo mano kolegė kultūros ministrė, kuri yra musulmonė. Bet taip nebuvo visada. Tai tapo normalu dėl LGBT  bendruomenės, žmogaus teisių bendruomenės ir apskritai liberalios bendruomenės. Manau, kad Lietuva yra viena iš daugelio šalių, kurios yra šio proceso viduryje“, – sakė jis.

„Tai galėtų vykti greičiau, bet einama teisinga kryptimi. Manau, kad Europos integracija padeda, nes mes nereikalaujame specialių teisių gėjams, lesbietėms ar transseksualams – tiesiog reikalaujame tokių pat teisių kaip ir kitiems. Mūsų šūkis nėra kai kurios žmogaus teisės kai kuriems, bet visos žmogaus teisės visiems“, – teigė jis.

Norvegijoje nuo 2009 metų homoseksualai gali tuoktis ir įsivaikinti. Civilinė partnerystė tarp homoseksualų šalyje leidžiama per 20 metų.

Lietuvos Konstitucija įtvirtina, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, šalyje nėra sąlygų sudaryti partnerystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius