-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 09 /16:16

Trys Seimo NSGK nariai kreipėsi į VSD dėl I.Rozovos vizito į Sakartvelą

Trys Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai, reaguodami į Sakartvelo parlamento atstovų kreipimąsi ir informaciją dėl Seimo narės Irinos Rozovos dalyvavimo neramumus Sakartvele sukėlusios Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijos Tbilisyje veikloje, kreipiasi į Valstybės saugumo departamentą (VSD). Pati politikė sako, kad ji nebuvo gavusi įspėjimų iš VSD dėl šio vizito.
Irina Rozova
Irina Rozova / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasipiktinimą sukėlusiame posėdyje Sakartvele dalyvavo Rusų aljanso narė I.Rozova, priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.

I.Rozovą birželio 18–23 dienomis dalyvauti 26-ojoje Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjoje Tbilisyje komandiravo Seimo valdyba.

Sprendimas buvo priimtas bendru sutarimu, rodo Seimo valdybos posėdžio protokolas.

NSGK nariai oficialiai prašo atsakyti, „ar VSD yra žinoma apie Lietuvos Respublikos Seimo narės Irinos Rozovos dalyvavimą Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje Tbilisyje birželio 20-21 dienomis, kurios metu Rusijos Dūmos nario komunisto Sergejaus Gavrilovo provokacija sukėlė didžiulius neramumus ir protestus Sakartvele?“

„Ar nėra požymių, kad Kremlius šią organizaciją naudoja siekiant sumažinti savo tarptautinę izoliaciją, švelninti tarptautines sankcijas ir kaip platformą „rusiškojo pasaulio“ plėtrai?” , – klausia trys Seimo NSGK nariai.

Seimo pirmininkas: informacijos nebuvo gauta

Parlamento vadovas Viktoras Pranckietis teigia, jog iš tarnybų jokios informacijos apie Seimo narės I.Rozovos veiklą nebuvo gauta.

„Iš tarnybų apie Seimo narę I.Rozovą jokios informacijos neturime, dėl jos niekas nesikreipė niekada“, – per spaudos konferenciją Prezidentūroje penktadienį sakė V.Pranckietis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Klausiamas, kaip Seimas reaguos į Gruzijos parlamento raginimą nutraukti ryšius su Tarpparlamentine ortodoksų asamblėja, V.Pranckietis teigė, jog Lietuva nėra šios asamblėjos narė.

„Mes nepriklausome tai organizacijai, tai nutraukti veiklos toje organizacijoje mes net neturime ką“, – teigė parlamento vadovas.

I.Rozova sako negavusi jokių VSD įspėjimų

Parlamentarė, Rusų aljanso narė Irina Rozova sako negavusi jokių Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimų nedalyvauti Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos renginyje Gruzijoje.

„Ne, nebuvau“, – BNS penktadienį sakė politikė, paklausta, ar ji buvo perspėta VSD nedalyvauti minėtame renginyje birželį.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos atstovė pabrėžė, jog apie asamblėją sužinojo pernai, kai pirmąkart gavo kvietimą dalyvauti – tuomet, kaip ir šiemet, ji gavo Seimo valdybos leidimą vykti į renginį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irina Rozova
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irina Rozova

„Atėjo kvietimas mano vardu, gavau elektroninį laišką, angliškai. Kvietė sekretoriatas tos organizacijos, kurios būstinė yra Graikijoje. Generalinis sekretorius savo vardu kviečia, jis yra graikas, Graikijos parlamento narys“, – aiškino Seimo narė.

I.Rozova sako nežinanti apie tai, ar VSD Seimo valdybai ar kitiems parlamentarams būtų teikusi kokią nors informaciją apie šio formato renginį.

Birželį Rusijos Dūmos nario Sergejaus Gavrilovo pasakyta kalba per asamblėjos renginį Tbilisyje iššaukė masinius protestus šalyje.

Gruzijos parlamento Europos reikalų komiteto vicepirmininkas Georgis Kandelakis kreipėsi į Lietuvos parlamentarus teigdamas, jog Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja „pastaruoju metu tapo dominuojama Maskvos“, o dalyvavimas jos veikloje tik padeda įgyvendinti Rusijos darbotvarkę. Seimo konservatoriai savo ruožtu kreipėsi į VSD prašydami įvertinti I. Rozovos dalyvavimą renginyje.

Ji pati tvirtina, kad dviejų dienų renginyje dalyvavo parlamentų nariai iš beveik 30 šalių, taip pat ir atstovai iš Estijos. Delegatų iš Latvijos šiemet nebuvo.

„Buvo iškilmingas atidarymas, dalyvavo visas diplomatinis korpusas prezidento rūmuose. Buvo koncertas, atidaryta Jėzaus Kristaus gimimo paroda, buvome visi linksmi, patenkinti vienas kitu. Kitą dieną prasidėjo posėdis parlamente, kur ir prasidėjo tie įvykiai: atėjo žmonės, nesupratome, kas tai. Pasirodo, kad tai buvo Sakartvelo opozicija, kuri prieštaravo dėl Rusijos delegacijos buvimo salėje“, – pasakojo I.Rozova.

Anot jos, po kilusio šurmulio renginio dalyviai išvyko į viešbutį.

„Išvažiavome ir tiesiog pasilikome viešbutyje. Po to buvo neramumų ir prie viešbučio, po to visi žmonės persikėlė prie parlamento“, – sakė politikė.

I.Rozova teigia nenorinti vertinti konservatorių kreipimosi ir daugiau situaciją galėtų pakomentuoti tik kai VSD duos atsakymą.

Parlamentarė priminė, kad tai „jau ne pirmas atvejis biografijoje“, kai tenka aiškintis dėl dalyvavimo prieštaringai vertinamuose renginiuose.

2007-aisiais, būdama parlamentare ji, nepaprašiusi Seimo valdybos leidimo, dalyvavo Baltijos rusakalbių atstovų konferencijoje Taline. Šioje konferencijoje buvo pasirašytas kreipimasis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašant „apginti rusakalbių teises Baltijos šalyse“. Pati I.Rozova tuomet teigė laiško nepasirašiusi.

„Buvo prieš dešimt metų. Nesvarbu“, – teigė ji, paprašyta detaliau prisiminti įvykį.

Sakartvelo parlamentas paragino Lietuvos Seimą nutraukti ryšius su Tarpparlamentine ortodoksų asamblėja, rašo BNS.

Lietuva nėra sudariusi nuolatinės delegacijos į ortodoksų asamblėją, tačiau į jos renginius kartais siunčia atskirus Seimo narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius