Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

NSGK nariai ginčijasi, ar buvo prielaidų slaptam kalėjimui, o ne jis pats

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai ginčijasi, ar buvo sudaryta prielaidų slaptam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimui Lietuvoje įrengti, ir gali tiesiai neatsakyti į klausimą, ar toks kalėjimas šalyje buvo.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose / „Lietuvos žinių“ nuotr.

„Šiuo atveju buvo ar ne (kalėjimas – BNS), atsakysiu: jei duosite man palaikyti už rankovės kokį nors atvežtą asmenį, tada jau turėsiu tikslų atsakymą. Jeigu aš nelaikau už rankovės, tai atsakymai bus kiti. Mes kalbame apie prielaidas, galimybes. Ar buvo prielaidų, ar buvo galimybių. Ginčijamasi dėl šitų dalykų“, – pirmadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė komiteto pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Tuo metu kitas komiteto narys socialdemokratas Gediminas Kirkilas teigė, kad negali į Seimo užduotą klausimą atsakyti: „negalima nei paneigti, nei patvirtinti“ arba kelti prielaidų.

„Jeigu keliame prielaidas, turime tęsti tyrimą“, – tvirtino jis.

Pirmadienį rytą NSGK nariams dar nepavyko baigti rengti parlamentinio tyrimo išvadų. Anot A.Anušausko, peržiūrėti visi punktai, pateikta daug siūlymų, todėl dar bus renkamasi pirmadienio vakarą, o balsavimas dėl išvadų greičiausiai bus nukeltas į antradienį.

Antradienį baigiasi Seimo nustatytas terminas NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl galimo slapto CŽV kalėjimo Lietuvoje.

Seimas yra patikėjęs NSGK iki antradienio, gruodžio 22 dienos, nustatyti, ar Lietuvoje veikė slaptas kalėjimas, kur galėjo būti kankinami įtariamieji terorizmu. Taip pat komitetas turėjo išsiaiškinti, ar CŽV sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos teritorijoje, ar Lietuvos valstybės institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė klausimus, susijusius su slaptųjų sulaikymo centrų veikla šalies teritorijoje, sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu Lietuvos teritorijoje.

Iš viso apklausti 56 žmonės, surinkta dokumentų, gautas atsakymas ir iš JAV Valstybės departamento, tačiau jis – žodinis.

Seimo komitetas atliko tyrimą, ar pagrįsti JAV žiniasklaidos pranešimai, kad netoli Vilniaus 2004–2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams.

JAV televizijos „ABC News“ interneto svetainėje buvo skelbta, kad kalėjimas jojimo patalpose pradėjo veikti 2004 metų rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 metų lapkričio. Jame, kaip teigiama, buvo kalinami ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius